Prostituatele românce din Anglia se răscoală: de ce dau în judecată statul britanic

Prostituatele românce din Anglia se răscoală: de ce dau în judecată statul britanic
Publicat: 04/05/2016, 09:10

Cotidianul britanic notează că din ce în ce mai multe prostituate din țări est-europene au primit avertismente de deportare din partea oficialilor care lucrează la „Operațiunea Nexus”, o inițiativă comună a poliției britanice și birourilor de imigrație care vizează deportarea imigranților suspectați de comiterea de infracțiuni pe teritoriul Regatului Unit.

Femeile vor ataca deciziile pe cale legală, susținând că ele lucrează în regim de liber profesionist ca prostituate, fapt permis de legislația britanică. Practicarea prostituției este legală în Marea Britanie, însă multe dintre activitățile asociate cu industria sexului – precum deținerea unui bordel sau proxenetismul – sunt interzise. Astfel, unele dintre femei au fost arestate în urma unor razii ale poliției britanice împotriva rețelelor de traficanților de carne vie.

Ziarul britanic notează că prostituatele vizate de Operațiunea Nexus sunt „în majoritate românce” însă nu menționează un număr sau o proporție a cazurilor, prezentând în schimb poveștile a două dintre femeile care au primit notificări de deportare din partea autorităților britanice, cu pseudonimele Maria și Victoria.

Maria susține că a fost reținută de poliție pe stradă și dusă la secție, acolo unde a fost reținută pentru 24 de ore, iar o săptămâna mai târziu a primit o scrisoare de la oficiali care lucrează la Operațiunea Nexus, informând-o că riscă din nou reținerea și deportarea în România.

Victoria a fost arestată în blocul în care locuiește și interogată de polițiștii britanici sub suspiciunea că administrează un bordel. „Nu am fost acuzată de nimic până la urmă, dar am primit o scrisoare. Mi-a fost reținut pașaportul și mi s-a spus că dacă apelul meu va fi respins voi fi deportată”, a declarat femeia, în vârstă de 21 de ani, care a adăugat că a recurs la prostituție în Marea Britanie deoarece „se câștigă mai bine decât în România” și pentru că nu poate găsi o slujbă normală.

O altă femeie care nu și-a dezvăluit numele sau naționalitatea susține că a fost abordată de polițiști în cadrul unei acțiuni care viza traficanții de persoane, iar aceștia i-ar fi luat banii și actele și ar fi amenințat-o cu deportarea, deși nu au reținut-o și nu are vreo plângere înregistrată pe numele ei.

O parte dintre femeile vizate de Operațiunea Nexus se pregătesc să atace pe cale legală acțiunile autorităților britanice, susținând că își exercită drepturile conferite de tratatele Uniunii Europene prin furnizarea de servicii în regim de liber profesionist în cadrul industriei sexului, scrie Guardian, citat de Adevărul. Cazuri precedente judecate în țările membre UE au stabilit că prostituția constituie o meserie liber-profesionistă în țările în care este legalizată.

Femeile sunt sprijinite în demersurile lor de Colectivul Englez al Prostituatelor (ECP), o organizație sindicală a lucrătoarelor din industria sexului.

„Această politică intenționate de deportare și destituire vizează femei imigrante, care din cauza criminalizării și a stigmei asociate cu industria sexului, vor întâmpina dificultăți în a se apără legal. Toate femeile vizate sunt de fapt mame care au intrat în industria sexuale deoarece salariile din alte domenii erau prea mici pentru a-și hrăni și îmbrăca copii sau fiindcă se confruntau cu discriminare din partea angajatorilor” a declarat o purtătoare de cuvânt pentru ECP, Niki Adams.

Mii de imigranți au fost deportați din Marea Britanie în cadrul Operațiunii Nexus, începută în 2012, deși autoritățile britanice nu au oferit un bilanț oficial în acest sens.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
INTRĂ BANI mai mulți în conturi. Vestea cea mare pentru MILIOANE de români
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?