Prostituție modernă: Închiriere cu ora prin aplicație

Prostituție modernă: Închiriere cu ora prin aplicație
Publicat: 05/05/2016, 17:24

Wang Wenzi este o studentă în vârstă de 19 ani, din orașul pitoresc din sudul Chinei Hangzhou. Ziua, ea merge la ore și iese cu prietenii. Noaptea, ea se închiriază străinilor, majoritatea bărbați, pentru aproximativ 15$ pe oră. Ea îi întâlnește printr-o platformă mobilă numită kuai lai zu wo, în traducere Închiriază-mă, cea mai nouă companie start-up din China aflată la limita dintre rețea socială și serviciu ilegal pentru sex.
În China, unde aplicațiile mobile atrag mult trafic și succes și unde competiția pentru utilizatori, în special pentru cei tineri, devine din ce în ce mai aprigă, nu este suprinzător că unii sunt în stare să facă orice pentru a avea succes. Acest lucru include aplicații care reprezintă un adevărat pericol în ceea ce privește prostituția, chiar și violul.
Guvernul chinez a realizat o campanie de lungă durată împotriva pornografiei online, însă platforme precum kuai lai zu wo arată limitele „succesului”.
Kuai lai zu wo, în engleză Quick Come Rent Me, precum alte servicii, operează printr-un cont public pe aplicația mobilă WeChat. Aceasta nu este însă prima de acest fel. Afacerea „închirierii” oamenilor este populară în China de câțiva ani.
În 2011, utilizatorii site-ului Taobao deja puteau să închiriere un iubit sua o iubită, de multe ori cu ocazia reuniunilor de familie, scăpând astfel de presiunile părinților pentru care era foarte importantă găsirea unei viitoare soții sau unui viitor soț. Recent, afacerea închirierilor a devenit parte normală a socializării și a mersului la întâlniri.
O căutare după sintagma „închiriere oameni” pe WeChat a găsit 38 de conturi publice care permit utilizatorilor să închirieze cu ora persoane cu care să meargă la masă sau se uite la televizor. Aceste activități nu sunt neapărat atât de inofensive precum par, iar platformele își promovează de multe ori serviciile utilizând un limbaj codat. O platformă numită Rent a Girl (Închiriază o fată), de exemplu, își descrie serviciile ca fiind un fel de magie a întânirilor, în care utilizatorii pot închiria o persoană cu care să meargă la karaoke, să iasă în oraș sau chiar de care să se îndrăgostească.
În aprilie, Quick Come Rent Me a lansat un nou serviciu numit jiaochuang, care s-ar traduce prin „cheamă pat”. Termenul poate avea sensul de a te trezi lângă cineva dimineața, dar și acela de a geme în timpul actului sexual. Reclama serviciului prezintă o femeie îmbrăcată sumar și sloganul: „Nu contează cât de incomod ar fi apelul, nu vei putea să închizi”.
Fondatorul platformei susține că dacă se descoperă „comportament nepotrivit”, conturile respective sunt șterse, însă nu se știe cât de mult se aplică acest lucru.
Zhu Wei, profesor în cadrul Universității de Științe politice și drept din Beijing și expert în administrarea Internetului din China , spune că aplicații precum Quick Come Rent Me se află într-o zonă gri din punct de vedere legal. Închirierea de servicii online este legală, însă închirierea propriului corp este interzisă.
„Dacă închiriezi un iubit, o iubită, o prostituată sau o amantă, acest lucru nu reprezintă un contract valid. Este ilegal”, declară avocatul Zhao Zhanlin pentru Foreign Policy.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase