Protestele pro-democrație izbucnesc și în Thailanda! Mii de persoane au ieșit în stradă solicitând reformarea monarhiei – Studenții vor schimbarea!

Protestele pro-democrație izbucnesc și în Thailanda! Mii de persoane au ieșit în stradă solicitând reformarea monarhiei - Studenții vor schimbarea!
Protestele pro-democrație izbucnesc și în Thailanda! Mii de persoane au ieșit în stradă solicitând reformarea monarhiei - Studenții vor schimbarea! / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 17/08/2020, 19:04

Mii de oameni s-au adunat duminică la Monumentul Democrației din Bangkok pentru a solicita schimbarea în țară și reformarea monarhiei.

Protestul a fost cel mai mare miting anti-guvernamental de când militarii au preluat puterea în urmă cu șase ani și a fost organizat după ce timp de o lună au avut loc manifestații aproape în fiecare zi.  Studenții din întreaga țară au dat startul acestor manifestații iar de atunci mii de oameni s-au alăturat mișcării.

Încă de la alegerile din 2019, tinerii au devenit din ce în ce mai nemulțumiți de situația din țară, mai ales că la scrutinul de anul trecut generaul Prayut Chan-o-cha a devenit prim-ministru pentru încă patru ani. Însă duminică, studenți și adulți au solicitat reforme democratice, schimbarea constituției scrise de Armată și dizolvarea Parlamentului, relatează CNN.

Mii de persoane au ieșit în stradă în Thalanda: Se cere reformarea monarhiei

„Mă bucur că atât de mulți oamen is-au alăturat protestelor. Mișcarea s-a propagat dincolo de grupurile tinere – acum protestează și oameni mai în vârstă iar unii dintre ei s-au alăturat manifestațiilor împreună cu familia”, a declarat Arnon Nampa, unul dintre liderii protestatarilor.

Acesta, care este avocat specializat în drepturile omului, a fost arestat pe 7 august și reținut pentru puțin timp în urma acuzațiilor de răzvrătire referitoarea la participarea lui la un protest anterior.

„Nu mi-e frică! Am așteptat mult timp momentul ăsta. Am ieșit pe cauțiune și nu ar trebui să comit aceleași infracțiuni, dar asta nu înseamnă că nu pot să îmi excercit drepturile rpevăzute de Constituție”, a mai declarat Arnon Nampa.

Un grup destul de mic solicită reformarea monarhiei – ceea ce reprezintă o ideea radicală în Thailanda, unde puterea monarhiei este făzută ca una specifică zeilor.

Thailanda are unele dintre cele mai stricte legi referitoare la jignirea familiei regale și defăimarea regelui, a reginei, a moștenitorului sau a regentului. Persoanele care sunt găsite vinovate de săvârșirea acestor fapte riscă până la 15 ani de închisoare. Legea a fost folosită din ce în ce mai mult ca o unealtă politică întrucât atât cetățenii de rând, cât și Guvernul, pot acuza oamenii de aceste infracțiuni în numele regelui.

Monarhia, văzută ca o zeitatea în Thailanda

O persoană care a fost găsită vinovată că a încălcat legea este un bărbat care a dat like pe Facebook unei pagini care postase o poză sarcastică cu cățelul regelui Bhumibol Adulyadej.

„Este o mișcare radicală și ar putea reprezenta o adevărată schimbare”, a declarat Pavin Chachavalpongpun, profesor la Universitatea Kyoto.

Profesorul, care este la rândul său dizident din Thailanda, a punctat faptul că țara are „o lungă istorie în care a pus monarhie mai presus de orice. Monarhia este venerată, trebuie să o iubești necondiționat”.

Anarhia absolutistă a fost abolită în Thailanda în 1932, însă monarhul încă deține o mare influență politică.

Pe 10 august, a Universitatea Thammasat din Bangkok a avut loc un alt protest în care manifestanții au avut 10 solicitări referitoare la reforma care ar urma să să pună constituția mai presus de monarhie.

Regele Bhumibol, care s-a aflat la putere timp de 70 de ani, până la mortea sa în 2016, a fost iubit de foarte mulți cetățeni. Era văzut drept o stabilă figură paternă, mai ales în decenile turbulențe” politice. De-a lungul timpului, acesta încercat să îmbunătățeaswcă stilul de viață al cetățenilor obișnuiți și reprezenta o autoritate morală. Însă fiul lui, regele Maha Vajiralongkorn, care și-a asumat tronul în 2016 și a fost încoronat în mai 2019, nu are aceeași autoritate morală. Reporterii CNN precizează că nu pot divulga mai multe detalii despre acesta din cauza legii referitoare la defăimare.

„Protestele din Thailanda sunt unele istorice deoarece este pentru prima dată când în țară cetățenii de rând cer asemenea lucruri”, a declarat Paul Chambers, colaborator la Universitatea Naresuan.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU