Putin anunță o campanie ambițioasă de repatriere a capitalului, vizând companiile și demnitarii. Câte mii de miliarde de dolari speră să „recupereze” liderul rus

Putin anunță o campanie ambițioasă de repatriere a capitalului, vizând companiile și demnitarii. Câte mii de miliarde de dolari speră  să recupereze liderul rus
Publicat: 12/12/2012, 16:35
Actualizat: 25/06/2013, 18:39

Președintele rus Vladimir Putin a dat startul unei campanii de repatriere a capitalului prin încetarea practicilor companiilor de a transfera banii în conturi offshore și prin obligarea celor mai înalți demnitari să renunțe la conturile din străinătate, transmite Bloomberg.

Rusia ar trebui să meargă înainte în privința legislației anticorupție care ar limita deținerile de bani și active ale demnitarilor în străinătate, a declarat miercuri Vladimir Putin în primul discurs privind starea națiunii din actualul mandat de președinte, început în luna mai.

Noile reguli vor fi extinse către cei mai importanți lideri, inclusiv președintele, premierul și familiile lor, a adăugat Putin.

Liderul de la Moscova și alianții săi vor să repatrieze active evaluare la 1.000 miliarde de dolari, în încercarea de a stimula economia și a încuraja investițiile în tehnologii noi, pentru a diversifica producția dincolo de exploatarea resurselor naturale, principala sursă de creștere economică.

Estimările indică pentru anul viitor o creștere a economiei Rusiei cu 3,6%, față de o dinamică anuală medie de 7% în timpul primelor două mandate ale lui Putin.

„Cum să ai încredere într-un oficial sau în politicieni care fac declarații curajoase despre bunăstarea Rusiei, apoi încearcă să-și transfere fondurile, banii, în străinătate? Proprietățile din străinătate ar trebui declarate indiferent, iar oficialii ar trebui să precizeze valoarea lor și sursa veniturilor din care au provenit banii pentru acele tranzacții”, a afirmat Putin.

Președintele rus a început astfel cea mai ambițioasă campanie anticuropție din timpul mandatelor sale, criticându-l pe ministrul Apărării, Anatoly Serdyukov, pentru acuzațiile de corupție aduse subordonaților săi.

Un deputat care face parte din Frontul Popular, formațiunea care îl sprijină pe Putin în Duma de Stat, a declarat miercuri că legislativul ar putea oferi amnistie celor care repatriază voluntar banii ținuți în conturi din străinătate.

Guvernul ar trebui de asemenea să reformeze justiția și legislația pentru a opri „fuga” de jurisdicția autorităților ruse. Putin a cerut Executivului să pregătească propuneri pentru a „de-offshoriza” economia, inclusiv prin utilizarea burselor ruse în cazul privatizării activelor statului.

„Antreprenorii noștri sunt de multe ori criticați pentru că sunt nepatrioți. Nouă din 10 tranzacții semnificative derulate de mari companii rusești, inclusiv din rândul celor deținute parțial de stat, nu se desfășoară sub auspiciile legii ruse”, a arătat Putin.

Rușii au cheltuit anul trecut 12 miliarde de dolari pentru cumpărarea de proprietăți în străinătate, față de 5,5 miliarde de dolari pe an în 2007 și 2008. Ieșirile nete de capital au totalizat în 2011 peste 80 milioane de dolari, dublu față de 2010, și s-ar putea menține în apropiere de acest nivel în acest an, la circa 75 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului Economiei de la Moscova.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Mădălina Ghenea, despărțire oficială bombă de iubit chiar în ziua de Paște! Românca a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Lando Norris a obținut prima victorie din carieră în Formula 1. Pilotul britanic l-a învins...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Șoferii cu mașini pe benzină vor plăti mai mult. Decizie în România, în a doua...
Codrin Ștefănescu, mărturii șocante. Și-a organizat înmormântarea, pas cu pas
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Test de cultură generală. Care forță naturală doboară orice copac?