Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a decis, luni, instituirea unui armistițiu în războiul cu Ucraina, în perioada 8-11 mai, în contextul ceremoniilor pentru marcarea Victoriei împotriva Germaniei naziste în al doilea Război Mondial.
”Prin decizia Comandantului Suprem al Forțelor Armate ale Federației Ruse, Vladimir Putin, din considerente umanitare, în timpul celei de-a 80-a aniversări a Victoriei – începând de la miezul nopții din 7-8 mai până la miezul nopții din 10-11 mai – partea rusă declară armistițiu. Toate acțiunile militare vor înceta în această perioadă”, a comunicat Kremlinul, conform agenției Interfax.
”Rusia consideră că partea ucraineană ar trebui să urmeze acest exemplu. În eventualitatea încălcărilor de către partea ucraineană, forțele armate ale Federației Ruse vor furniza un răspuns adecvat și eficient”, subliniază Președinția Rusiei.
”Partea rusă își declară din nou disponibilitatea pentru negocieri de pace fără condiții prealabile, în sensul eliminării cauzelor crizei ucrainene, prin interacțiuni cu partenerii internaționali”, subliniază Kremlinul.
Rusia va continua în mod activ dialogul cu Statele Unite la diverse niveluri, a anunțat vineri Kremlinul, precizând că președintele Vladimir Putin a avut o discuție ”productivă” cu emisarul special american Steve Witkoff pe tema soluționării conflictului din Ucraina.
”A avut loc o conversație care a durat trei ore, constructivă și foarte utilă. Această conversație a permis apropierea pozițiilor Rusiei și Statelor Unite, nu doar în privința Ucrainei. Vizita diplomatului american a avut loc în cadrul eforturilor președintelui Donald Trump de soluționare a crizei din Ucraina”, a declarat consilierul prezidențial Iuri Ușakov.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, s-a declarat încrezător, vineri, că Statele Unite pot obține oprirea războiului din Ucraina prin negocieri cu Rusia, pe fondul disputelor dintre țările europene și Washington.
”Eu observ o situație în care să putem ajunge la un rezultat pozitiv sub îndrumarea președintelui Donald Trump”, a afirmat Mark Rutte.
Foto: Profimedia
Video: Sky News
Citește și:
Conclavul pentru alegerea SUCCESORULUI Papei Francisc începe în 7 mai /Câți cardinali pot vota