Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnalat intenția de a participa la negocieri directe pentru oprirea războiului din Ucraina, însă liderul de la Kremlin a emis dubii asupra disponibilității Kievului.
”Așa cum am spus permanent, noi percepem favorabil orice inițiativă de pace, sperăm că reprezentanții Kievului vor simți în același mod. Cu toate acestea, am observat reacțiile inițiale, cred că le-a văzut toată lumea, a fost publicat un comunicat conform căruia propunerea noastră este considerată un fel de joc cu viețile oamenilor. Dar, aparent, a fost cineva mai inteligent acolo, care a sugerat, cel mai probabil la îndemnurile unor străini, că respingerea unor astfel de inițiative este o poziție de pierdere pentru regimul de la Kiev”, a afirmat Vladimir Putin, conform postului CNBC.
Rusia a decretat un armistițiu general în Ucraina cu ocazia Paștelui, dar Moscova și Kievul s-au acuzat reciproc de încălcarea acordului. Franța a catalogat inițiativa lui Putin ca fiind ”operațiune de marketing”. Armistițiul general temporar propus de Putin este considerat o tentativă de a demonstra seriozitate în fața Washingtonului, în contextul în care Administrația SUA a avertizat că așteaptă seriozitate din partea Rusiei și Ucrainei și că, în caz contrar, s-ar putea retrage din eforturile diplomatice.
”Ne vom distanța foarte rapid. Deocamdată, suntem acolo, nu acordăm un termen specific ca zile, vrem să se întâmple ceva rapid. Dar ne vom distanța dacă va deveni dificil să fie oprit războiul”, a afirmat președintele Donald Trump.
Statele Unite așteaptă acțiuni clare din partea țărilor europene pentru oprirea rapidă a războiului din Ucraina, a afirmat vineri secretarul de Stat Marco Rubio, avertizând că Washingtonul are ”alte priorități”.
”Este important să reamintesc tuturor că războiul din Ucraina este un lucru teribil, dar nu este războiul nostru, nu l-am început noi, Statele Unite au ajutat Ucraina în ultimii trei ani și noi vrem să îl oprim. Am venit aici pentru a încerca să discutăm, să stabilim linii mai clare despre opțiunile de oprire a războiului, pentru a stabili foarte rapid, și vorbesc despre zile, nu despre săptămâni, dacă se poate sau nu să oprim acest război. Dacă se poate, noi suntem pregătiți să facem tot ce putem pentru a facilita acest lucru, pentru a ne asigura că se întâmplă, într-un mod durabil și corect, dacă nu este posibil, dacă diferențele sunt atât de mari, cred că președintele va spune: «Am încheiat», există alte priorități. Eu cred că Marea Britanie, Franța și Germania ne pot ajuta, pot face să avanseze lucrurile și să ne apropiem de o soluție. Consider că ideile lor sunt foarte utile și constructive”, a afirmat Marco Rubio.
Administrația Donald Trump depune eforturi intense pentru oprirea războiului dintre Rusia și Ucraina.
”Au avut loc conversații productive cu Rusia, emisarul Steve Witkoff crede că Rusia vrea să oprească acest război, iar președintele crede și el acest lucru. Există stimulente ca Rusia să oprească acest război, iar astfel de stimulente ar putea fi parteneriate economice cu Statele Unite, dar mai întâi trebuie să vedem un armistițiu”, a afirmat Karoline Leavitt, purtătoarea de cuvânt a Președinției SUA.
Foto: Profimedia
Video: CNBC
Citește și: