Radio Europa Liberă: Sistemul politic disfuncțional din Republica Moldova ar putea fi un cadou pentru Moscova

Publicat: 23/02/2015, 10:40

La peste două luni de la alegerile legislative din Republica Moldova, în urma cărora partidele proeuropene au obținut o victorie strânsă, țara are un nou Guvern minoritar care, deși pare angajat în respectarea politicilor proeuropene depinde de susținerea Partidului Comuniștilor și poate cădea oricând, ceea ce ar duce la alegeri parlamentare anticipate și la o erodare a entuziasmului populației pentru democrație. Iar acest lucru ar reprezenta o veste bună pentru Moscova, care a încercat în mod activ să abată Chișinăul de la agenda sa de integrare europeană pentru a-l atrage către Uniunea Economică Eurasiatică.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani este un proces similar cu ce s-a întâmplat în Rusia în timpul (președintelui Boris Elțîn”, a declarat Vladimir Socor de la Fundația Jamestown. „Faptul că acest sistem a fost prezentat publicului ca democrație a discreditat însuși conceptul de democrație în ochii multor alegători ruși”, a afirmat el.

Jurnalista Natalia Morari a adoptat o viziune similară într-un material postat recent pe blogul ei. „Țara noastră se dezintegrează”, a scris ea la 17 februarie. „Din ce în ce mai multe persoane realizează acest lucru și se fac puține tentative de a împiedica acest lucru”, a adăugat ea.

La 18 februarie, Chiril Gaburici, un om de afaceri în vârstă de 38 de ani fără experiență politică, a fost învestit la conducerea unui Guvern minoritar. Deputații Partidului Liberal-Democrat și cei ai Partidului Democrat au avut nevoe de sprijinul colegilor lor comuniști pentru a obține învestirea Guvernului în Parlament.

Eșecul partidelor liberale din Republica Moldova – care au controlat guvernarea din 2009 – de a forma un front unit în sprijinul agendei lor europene continuă să reprezinte o deschidere pentru partidele proruse.

Analistul Socor consideră că, în actuala situație, R.Moldova se confruntă cu „două pericole mari”. Primul, „o revenire și mai dramatică a Partidului Socialist în alegerile locale, care ar putea avea loc în iulie, deși există o propunere ca ele să fie amânate până în septembrie”, a declarat el. „Mă tem, de asemenea, de o revenire la alegerile locale a (partidului Patria, condus de omul de afaceri) Renato Usatîi. Această parte este un proiect străin, un proiect rusesc împotriva intereselor naționale și a securității R.Moldova”, adaugă el.

„Cel de-al doilea mare pericol: alegerile parlamentare anticipate”, adaugă Socor.

Analistul politic de la Berlin Anneli Ute Gabanyi susține că după două luni de negocieri acerbe pentru formarea unui nou Guvern, „imaginea politicienilor din R.Moldova este destul de deplorabilă”.

Chiar dacă Guvernul minoritar este capabil să supraviețuiască în acest an și să treacă prin alegerile locale, Parlamentul va trebui să aleagă un nou președinte în 2016, ceea ce necesită 61 de voturi din totalul de 101, iar Legislativul profund divizat al țării reprezintă o problemă perenă. Eșecul alegerii președintelui ar conduce la alegeri parlamentare anticipate.

Socor susține că problemele R.Moldova nu sunt numai electoratul divizat, ci și „un sistem instituțional eșuat”. Țara a organizat patru alegeri parlamentare – inclusiv două anticipate – din aprilie 2009. „Sistemul în sine nu funcționează”, afirmă el. „Iar încercarea de a descrie acest sistem ca fiind democratic și proeuropean discreditează termenii de «democratic» și «european» în ochii multor moldoveni”, explică el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Devine INTERZIS în statele UE! Intră în vigoare și în România
Dr. Francesco Capelletti, copilul-actor, chirurgul pur-sânge și icoana tatălui. Destine de filme la Floreasca
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului