Radio Europa Liberă: Sistemul politic disfuncțional din Republica Moldova ar putea fi un cadou pentru Moscova

Redactor:
Iuliana Enache
Sistemul politic din Republica Moldova, unde a fost învestit un Guvern proeuropean minoritar cu susținerea comunștilor, pare tot mai disfuncțional, iar marele câșigător în această situație ar putea fi Rusia, comentează RFE/RL în pagina electronică.

La peste două luni de la alegerile legislative din Republica Moldova, în urma cărora partidele proeuropene au obținut o victorie strânsă, țara are un nou Guvern minoritar care, deși pare angajat în respectarea politicilor proeuropene depinde de susținerea Partidului Comuniștilor și poate cădea oricând, ceea ce ar duce la alegeri parlamentare anticipate și la o erodare a entuziasmului populației pentru democrație. Iar acest lucru ar reprezenta o veste bună pentru Moscova, care a încercat în mod activ să abată Chișinăul de la agenda sa de integrare europeană pentru a-l atrage către Uniunea Economică Eurasiatică.

„Ceea ce am văzut în ultimii ani este un proces similar cu ce s-a întâmplat în Rusia în timpul (președintelui Boris Elțîn”, a declarat Vladimir Socor de la Fundația Jamestown. „Faptul că acest sistem a fost prezentat publicului ca democrație a discreditat însuși conceptul de democrație în ochii multor alegători ruși”, a afirmat el.

Jurnalista Natalia Morari a adoptat o viziune similară într-un material postat recent pe blogul ei. „Țara noastră se dezintegrează”, a scris ea la 17 februarie. „Din ce în ce mai multe persoane realizează acest lucru și se fac puține tentative de a împiedica acest lucru”, a adăugat ea.

La 18 februarie, Chiril Gaburici, un om de afaceri în vârstă de 38 de ani fără experiență politică, a fost învestit la conducerea unui Guvern minoritar. Deputații Partidului Liberal-Democrat și cei ai Partidului Democrat au avut nevoe de sprijinul colegilor lor comuniști pentru a obține învestirea Guvernului în Parlament.

Eșecul partidelor liberale din Republica Moldova – care au controlat guvernarea din 2009 – de a forma un front unit în sprijinul agendei lor europene continuă să reprezinte o deschidere pentru partidele proruse.

Analistul Socor consideră că, în actuala situație, R.Moldova se confruntă cu „două pericole mari”. Primul, „o revenire și mai dramatică a Partidului Socialist în alegerile locale, care ar putea avea loc în iulie, deși există o propunere ca ele să fie amânate până în septembrie”, a declarat el. „Mă tem, de asemenea, de o revenire la alegerile locale a (partidului Patria, condus de omul de afaceri) Renato Usatîi. Această parte este un proiect străin, un proiect rusesc împotriva intereselor naționale și a securității R.Moldova”, adaugă el.

„Cel de-al doilea mare pericol: alegerile parlamentare anticipate”, adaugă Socor.

Analistul politic de la Berlin Anneli Ute Gabanyi susține că după două luni de negocieri acerbe pentru formarea unui nou Guvern, „imaginea politicienilor din R.Moldova este destul de deplorabilă”.

Chiar dacă Guvernul minoritar este capabil să supraviețuiască în acest an și să treacă prin alegerile locale, Parlamentul va trebui să aleagă un nou președinte în 2016, ceea ce necesită 61 de voturi din totalul de 101, iar Legislativul profund divizat al țării reprezintă o problemă perenă. Eșecul alegerii președintelui ar conduce la alegeri parlamentare anticipate.

Socor susține că problemele R.Moldova nu sunt numai electoratul divizat, ci și „un sistem instituțional eșuat”. Țara a organizat patru alegeri parlamentare – inclusiv două anticipate – din aprilie 2009. „Sistemul în sine nu funcționează”, afirmă el. „Iar încercarea de a descrie acest sistem ca fiind democratic și proeuropean discreditează termenii de «democratic» și «european» în ochii multor moldoveni”, explică el.

Scandalul a erupt în ţară! Vedetele gimnasticii, abuzate sexual: "S-a întâmplat cu mama în cameră"....
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de...
Câți bani îi dă Andreea Marin femeii care îi gătește și îi face curățenie în...
Mama lui Cristi Borcea, lovitură în imobiliare în `stațiunea bogaților`! Ridică un bloc de cinci...
Din ce își câștiga Raluca Bădulescu banii până să ajungă celebră. Toți fanii au rămas...
Sonda spaţială Voyager a detectat un „zumzet persistent” dincolo de sistemul nostru solar
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Românii vaccinați cu prima doză de ser anti COVID vor fi recompensați. Unde poți merge...
Un călător în timp din anul 2582, predicție înfiorătoare: Ce se va întâmpla pe 6...
O FEMEIE dispărută în 2020, GĂSITĂ în viață în munți. A SUPRAVIEȚUIT cu iarbă și...
Nicoleta Luciu, taxată dur de fani. IMAGINEA care a stârnit controverse: Te-ai stricat de tot...
Cu cine joacă Simona Halep astăzi. Și-a aflat adversara dificilă din turul secund
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere....
S-a decretat STARE DE URGENȚĂ! Anunțul ȘOCANT al momentului
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Marele exod din România. Eurostat avertizează: România va înregistra una din cele mai abrupte reduceri...
Cum să îţi dai seama imediat dacă cineva nu este atât de deştept pe cât...
Inchide