Reacția Moscovei legată de lista cu 80 de persoane, printre care 5 români, care nu au voie să intre în Rusia. „Este un show politic”

Reacția Moscovei legată de lista cu 80 de persoane, printre care 5 români, care nu au voie să intre în Rusia. „Este un show politic
Publicat: 31/05/2015, 09:44

„Am dori să ne abținem de la comentarii cu privire la numele persoanelor cărora le-a fost interzisă intrarea în Federația rusă, deși (numele lor) au apărut în unele publicații”, a declarat oficialul – al cărui nume nu este precizat de către agenția rusă de stat – pentru presă. „În același timp, confirmăm că liste similare au fost înmânate partenerilor europeni”, a adăugat el.

Moscova le-a recomandat de mult emisarilor statelor care au impus sancțiuni Federației ruse să se adreseze birourilor consulare rusești înainte de vizite, pentru a afla dacă au interdicția de a intra în țară, a declarat el.

„Însă partenerii noștri au preferat să nu facă acest lucru și au solicitat să fie notificați pe canale diplomatice”, a precizat oficialul. „În această idee le-au fost trimisele listele”, a adăugat el.

Listele „au fost înmânate partenerilor noștri europeni ca un gest de încredere, iar publicarea lor poate apăsa conștiința părților corespondente”, a apreciat el.

„Doar un lucru rămâne neclar: au dorit colegii noștri europeni aceste liste pentru a minimaliza inconvenientele «persoanelor interzise» sau să pună în scenă alt show politic?”, a adăugat el.

Restricționarea accesului în Rusia a fost introdusă excepțional, ca o „etapă reciprocă” față de acțiunile UE, a afirmat oficialul citat de Tass.

„Un răspuns către unele sate europene care cer să se explice de ce aceste nume au fost puse pe liste de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia este destul de simplu – acest lucru s-a făcut ca un răspuns la o campanie de sancțiuni impuse Rusiei de către unele țări din Uniunea Europeană conduse de către Germania”, a declarat oficialul rus comentând informații de presă potrivit cărora capitale europene au cerut explicații de la Moscova cu privire la personalitățile de pe lista neagră.

Statele Unite au acționat mai adecvat decât statele UE față de situația listelor negre reciproce, a mai declarat el.

Nume ale unor „cetățeni americani au fost introduse, de asemenea, puse la index, dar este necesar să se menționeze că în acest caz partenerii noștri americani acționează mai constructiv decât cei europeni”, a subliniat oficialul de rang înalt de la Ministerul rus de Externe.

Fostul consilier prezidențial Iulian Chifu a prezentat lista cu 89 de persoane cărora li s-a interzis să intre în Rusia, pe care spune că a primit-o din partea unui prieten rus și pe care figurează și cinci români, respectiv Chifu, Eugen Tomac, Gheorghe Hațegan, Adrian Cioroianu și Liviu Chondon.

Lista este datată 26 mai.

Pe listă mai apar, printre alții, liderul grupului liberal din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, fostul președinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepremierul britanic Nick Clegg, fostul director MI6 John Sawers, fostul comisar european pentru extindere Stefan Fule și fostul ministru ceh de Externe Karl Schwarzenberg.

Totodată, lista cuprinde europarlamentari și lideri politici din Germania, Spania, Suedia, Olanda, Letonia, Danemarca, Lituania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Marea Britanie, Cehia, Estonia, Franța, Grecia și Finlanda.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Se iubește cu Simona Halep!? 'Regele mezelurilor' din România rupe tăcerea, după ce s-a detonat...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
9 judeţe, sub avertizări meteo cod galben şi portocaliu de vijelii. Vreme severă până vineri...
FILMUL crimei din Crângași! Detalii șocante: Ce s-a întâmplat, de fapt
Salariul minim se va calcula diferit! Directiva care explică noua formulă: Pot include 60% din...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
ITP de două ori pe an. S-a schimbat legea în România pentru aceste vehicule
Doi absolvenți de MIT, acuzaţi că au furat milioane de dolari în criptomonede, în doar...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
”Eu nu mai am pe nimeni. Ai mei sunt morți toți” Drama care i-a marcat...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
×