Iuliana Enache
08.02.2014
Internațional

Reacția președintelui Consiliului European la declarațiile lui Nuland privind UE

Reacția președintelui Consiliului European la declarațiile lui Nuland privind UE
Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a considerat "inacceptabile" declarațiile secretarului de Stat adjunct american, Victoria Nuland, despre Europa în contextul crizei ucrainene, relatează AFP.

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a considerat „inacceptabile” declarațiile secretarului de Stat adjunct american, Victoria Nuland, despre Europa în contextul crizei ucrainene, relatează AFP.

O scurgere de informații a făcut ca o conversație telefonică a lui Nuland în legătură cu rolul UE în Ucraina să fie dată publicității joi. „F… EU”, i-a spus ea interlocutorului său.

Cancelarul german Angela Merkel a considerat aceste declarații ca fiind „absolut inacceptabile”, dar purtătoarea de cuvânt a diplomației UE, Catherine Ashton, contactată vineri, a refuzat să comenteze acest incident.

Van Rompuy, a declarat vineri seara pentru postul de televiziune belgian flamand Canvas că declarațiile lui Nuland trebuie repuse în context, apreciind că „acest lucru este inacceptabil din partea unui partener”, afirmă sâmbătă presa belgiană francofonă.

Americanii ar fi trebuit să îi lase pe europeni să acționeze în criza din Ucraina, în opinia lui. „Cred că acest lucru ar fi fost mai înțelept. Cu cât sunt mai mulți mediatori, cu atât problema devine mai complexă. Dacă există un mediator care poate face treabă bună în acest caz, atunci acesta este Uniunea Europeană”.

Tags:
Inchide