Reacția Rusiei, după avertismentul SBU privind convoiul umanitar trimis spre Ucraina

Reacția Rusiei, după avertismentul SBU privind convoiul umanitar trimis spre Ucraina
Publicat: 16/08/2014, 09:28
Actualizat: 31/01/2019, 22:00

Afirmațiile lui Șoigu intervin în contextul unor acuzații ale Serviciului de Securitate ucrainean (SBU), care suspectează că vehiculele rusești cu ajutor umanitar ar putea fi conduse de militari deghizați în șoferi.

Peste 1.000 de militari ruși încearcă să pătrundă pe teritoriul Ucrainei, deghizându-se în șoferi și însoțitori ai acestora, afirmă SBU.

Potrivit SBU, camioanele care fac parte din convoiul umanitar au fost vopsite în alb recent, pentru a ascunde faptul că „ele sunt militare”.

Moscova a recunoscut că aceste camioane sunt pe jumătate goale, explicând că vehiculele sunt noi și ar fi riscant să transporte greutăți mari, relatează RIA Novosti.

Vineri seara, convoiul cu ajutor umanitar încă se afla la distanța de 30 de kilometri de frontiera cu Ucraina, în așteptarea unei inspecții care ar urma să fie efectuată de vameși și polițiști de frontieră ucraineni.

Ajutorul umanitar, transportat de aproximativ 300 de camioane, este destinat populației din estul Ucrainei, afectată de luptele dintre militarii ucraineni și separatiștii proruși.

Ucraina, ca și alte state occidentale, suspectează că acest convoi, care a plecat marți dimineață de la o bază militară de lângă Moscova, ar putea fi folosit ca o acoperire pentru o eventuală intervenție rusă în Ucraina. Acest scenariu a fost calificat drept absurd de Ministerul rus al Afacerilor Externe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase