REALITATEA PARALELĂ A PROPAGANDEI RUSEȘTI

Publicat: 19/07/2014, 10:35
Actualizat: 06/07/2016, 15:01

MOMENTUL PRĂBUȘIRII

Cursa MH17 a Malaysia Airlines, un aparat Boeing 777 cu 298 de persoane la bord, a dispărut de pe radarele controlorilor de trafic aerian în jurul orei 18.20 (ora României). Primele informații privind prăbușirea avionului au provenit de la agențiile de știri ale Rusiei, toată presa occidentală citând Interfax.

VARIANTA OCCIDENTALĂ:

ORA 18.39Britanicii anunță prăbușirea unui avion Malaysia Airlines în estul Ucrainei, în zona controlată de separatiștii proruși, citând Interfax.

ORA 18.59După o bandă de breaking news în care anunță prăbușirea avionului, citând Interfax, CNN a citat Malaysia Airlines cu informația că a aeronava a dispărut de pe radarele ucrainene la ora 18.15.

VARIANTA RUSĂ:

ORA 18.36Russia Today anunță că avionul s-a prăbușit în estul Ucrainei, fără să citeze vreo sursă.


CIRCUMSTANȚELE TRAGEDIEI

1. AVION ”PRĂBUȘIT” SAU ”DOBORÂT”

VARIANTA OCCIDENTALĂ:

ORA 19.00Citează anunțul făcut pe Facebook de consilierul ministrului de Interne ucrainean, Anton Gerașenko, care declară că avionul zbura la o altitudine de 10.000 de metri și că a fost doborât de o rachetă trasă dintr-un lansator de tip BUK.

ORA 20.30Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, este citat, printr-un consilier de presă de-al său, că „crede că avionul a fost doborât, nu este un incident, o catastrofă, ci un act terorist. Poroșenko neagă orice implicare a armatei ucrainene.

VARIANTA RUSĂ:

Nu citează această informație.

2. CINE A TRAS?

VARIANTA OCCIDENTALĂ:

ORA 19.30Apare știrea agenției ruse Interfax, care citează lideri ai separatiștilor proruși din Donețk. Ei spun că nu au nicio implicare în prăbușirea avionului și că armamentul lor nu ar fi capabil de așa ceva, neputând să depășească 3.000-4.000 de metri altitudine. Separatiștii dau vina pe Ucraina, spunând că armata ucraineană a doborât avionul malaezian.

VARIANTA RUSĂ:

ORA 19.05Este preluată știrea Interfax cu declarațiile liderilor separatiști.

ORA 20.00 Canalul tv de stat Rossia 1 lansează știrea că un controlor de trafic spaniol, angajat al aeroportului din Kiev, a scris pe Twitter că avionul Boeing 777 era urmărit de două avioane de luptă ale Ucrainei, înainte cu 3 minute ca acesta să dispară de pe radare. Știrea ese întărită de declarații ale unor martori de la sol, din regiunea Donețk. Informația nu a fost preluată de presa occidentală. Ulterior, Ucraina avea să nege că a ridicat, în ultima perioadă, avioane de luptă de la sol.

3. DE CE ZBURA MH17 DEASUPRA UNEI ZONE DE CONFLICT?

VARIANTA RUSĂ

ORA 20.30 Agențiile rusești lansează știrea că o sursă din Rosaviatsia (autoritatea aeronautică rusească) a declarat că spațiul aerian de deasupra estului Ucrainei era închis de 3 zile, pentru că separatiștii proruși au distrus infrastructura de comunicații, și că nu își explică cum a ajuns avionul malaezian în această zonă. Alte informații arată că cei care au ghidat avionul pe acest culoar de zbor sunt controlorii de trafic din Ucraina.

VARIANTA OCCIDENTALĂ:

ORA 22.00 Știrea rusească nu este preluată de marea parte a presei occidentale, care citează în schimb un comunicat al IATA (Asociația Internațională a Transportatorilor Aerieni) care susține că avionul malaezian zbura prin spațiu aerian deschis curselor comerciale. Ruta este una dintre cele mai folosite. În același timp, Eurocontrol, asociația europeană a controlorilor de trafic aerian, anunță că Ucraina a închis acum toate rutele aeriene care trec prin estul țării.

Foarte multe companii aeriene anunță că nu vor mai folosi spațiul aerian ucrainean. Informațiile respective sunt citate și de presa rusă.


CONFIRMAREA ATACULUI CU RACHETĂ DE CĂTRE SUA. REACȚIA RUSIEI

Inițial, oficialii SUA s-au ferit să facă aprecieri legate de prăbușirea avionului malaezian. După convorbirea telefonică dintre Obama și Putin, oficialii SUA încep să vorbească despre avion folosind sintagma „doborât”, termen preluat automat de aproape toată presa occidentală. După convorbirea telefonică dintre Joe Biden și președintele ucrainean Poroșenko, lucrurile capătă contur. „Nu a fost un accident”, spune Biden.

VARIANTA OCCIDENTALĂ:

ORA 23.00 Inițial pe surse oficiale, apoi prin declarații asumate inclusiv de vicepreședintele SUA, Joe Biden, americanii confirmă faptul că avionul Malaysian Airlines a fost doborât de o rachetă sol-aer trasă din estul Ucrainei, din teritoriul controlat de separatiștii proruși, citând informații ale serviciilor secrete. Americanii spun însă că nu au informații care să confirme că racheta a fost trasă chiar de separatiștii proruși.

VARIANTA RUSĂ:

ORA 23.30 Este citat Wall Street Journal, cu sursele militare americane care afirmă că avionul a fost doborât de o rachetă. Mai târziu, este redată pe scurt și declarația vicepreședintelui Joe Biden.

ORA 00.00 Președintele Rusiei Vladimir Putin face o declarație oficială de la Kremlin, spunând că responsabilitatea pentru prăbușirea avionului malaezian aparține doar Ucrainei, deasupra cărei teritoriu a avut loc tragedia. El acuză Ucraina că, dacă nu ar fi reluat acțiunile militare în estul țării, această tragedie nu ar fi avut loc.

Ministrul Apărării de la Moscova spune că sistemele antiaeriene rusești nu au fost prezente lângă granița cu Ucraina în ziua respectivă, iar un purtător de cuvânt al lui Putin califică acuzațiile ucrainenilor privind implicarea Rusiei drept „prostii”.


ÎNREGISTRAREA SERVICIILOR SECRETE UCRAINENE ȘI IMPLICAREA RUSIEI

VARIANTA OCCIDENTALĂ:

ORA 23.00 SBU, serviciul secret al Ucrainei, a anunțat că deține dovezi care arată implicarea Rusiei în doborârea avionului malaezian. Serviciul publică o înregistrare pe Youtube, în care separatiști proruși pot fi auziți cum raportează unor presupuși agenți ai GRU rusesc că au doborât un avion militar ucrainean AN-26. Ajunși însă la locul prăbușirii, își dau seama că au doborât un avion civil. „Probabil aducea spioni. Ce dracului zbura pe aici, doar e război!”, spune unul dintre separatiști.

Anterior, câteva publicații occidentale au scris despre gafa unuia dintre liderii separatiștilor din Donețk, care a postat pe o rețea de socializare rusească o laudă cum că separatiștii au doborât încă un An-26 al ucrainenilor. Imaginile erau de la locul prăbușirii aeronavei Malaysia Airlines. Liderul separatist și-a șters ulterior postarea.

VARIANTA RUSĂ:

Informațiile nu sunt preluate de presa rusească. Declarațiile lui Vladimir Putin, în care acuză Ucraina de vina prăbușirii avionului, au apărut la aproximativ jumătate de oră după ce înregistrarea SBU a fost publicată. Ulterior, au fost publicate informații prin care liderii separatiștilor neagă autenticitatea acestei înregistrări.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”