• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Rebelii proruși au trecut la contraofensivă: „Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii Donețk”

Rebelii proruși au trecut la contraofensivă: „Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii Donețk”
Rebelii proruși din estul Ucrainei au afirmat că și-au lansat forțele într-o contraofensivă de amploare vizând trupele guvernamentale, care au recunoscut luni o "creștere a acțiunilor inamicului", relatează AFP.

Duminică, „premierul” separatist de la Donețk Aleksandr Zaharrcenko a declarat că rebelii au lansat cu o zi înainte o mare contraofensivă la sud de bastionul lor, încercuit de către forțele ucrainene de aproximativ o lună de zile.

„Nu ne vom opri atât timp cât nu vom fi eliberat teritoriul republicii populare de la Donețk” – autoproclamtă de către separatiști -, a spus Zaharcenko.

Statul Major al operațiunii militare a Kievului în estul țării a recunoscut, luni, o „creștere a acțiunii inamicului”, dar afirmă că forțele ucrainene „continuă să mențină pozițiile ocupate” și că au provocat „pierderi importante” insurgenților.

La Donețk, bastionul rebel asediat de către armata ucraineană, noaptea de duminică spre luni a fost relativ calmă, după bombardamentele intensive din weekend. Combatanți se poziționau la sud de oraș luni dimineața, iar deasupra zonei se ridicau coloane de fum și se auzeau detonări surde, potrivit unor jurnaliști AFP.

Orășelul Olenivka, situat la sud de bastionul insurgent, este unul dintre mizele confruntărilor armate, potrivit rebelilor.

La vest de Donețk, obuze au căzut pe drumul care duce spre Marinka, asupra căruia autoritățile ucrainene au anunțat că au preluat controlul în urmă cu câteva zile.

Reprezentanți ai separatiștilor de la Lugansk, celălalt bastion prorus din estul Ucrainei, au anunțat sâmbătă că au lansat un atac asupra orașelor Severodonețk, situat la aproximativ 75 de kilometri nord-vest de Lugansk, și Debalțeve, situat la 58 de kilometri nord-est de Donețk.

Autoritățile ucrainene au dezmințit aceste informații, acuzând rebelii că „vor să strice marcarea a 23 de ani de la proclamarea independenței Ucrainei” prin răspândirea unor „informații false”.

Inchide