Recep Erdogan, declarația cu care i-a înfuriat pe israelieni: Fiecare zi în care Ierusalimul este sub ocupație este o insultă pentru noi. Există o singură soluție

Recep Erdogan, declarația cu care i-a înfuriat pe israelieni: Fiecare zi în care Ierusalimul este sub ocupație este o insultă pentru noi. Există o singură soluție
Publicat: 08/05/2017, 22:54

„Noi, ca musulmani, ar trebui să vizităm mai frecvent Al-Quds (numele arab al orașului Ierusalim -n.red.) ca susținere pentru frații noștri de acolo”, a declarat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs rostit luni, la începerea Formului Internațional Al-Quds Waqfs, desfășurat în orașul turc Istanbul.

Orașul Ierusalim „este un loc sfânt pentru toate cele trei religii. Reprezintă centrul întregii omeniri”, a adăugat Recep Erdogan, referindu-se la iudaism, la creștinism și la mahomedanism. „Atât la nivel religios, dar și din punctul de vedere al responsabilității istorice, Al-Quds (Ierusalimul) și lupta fraților noștri palestinieni pentru drepturi și dreptate este foarte importantă pentru noi. Vom face eforturi ca orașul să devină unul al păcii”, a subliniat Erdogan, citat de agenția Anadolu.

„Din punctul de vedere al comunității musulmane, trebuie să vizităm Moscheea Al-Aqsa frecvent”, a insistat Erdogan. Moscheea Al-Aqsa face parte, alături de Domul Stâncii, din Complexul musulman Al Haram al Qudsi ash-Sharif (Sanctuarul nobil), situat în centrul istoric al Ierusalimului în zona denumită de evrei Muntele Templului, cel mai sfânt loc al mozaismului, unde a fost situat Templul iudaic.

Fiecare zi în care Ierusalimul este „sub ocupație este o insultă pentru noi. Există o singură soluție. Înființarea unui stat palestinian suveran și independent, pe baza frontierelor din anul 1967, având capitala în Ierusalimul de Est”, a spus Erdogan, acuzând Israelul că încalcă sistematic drepturile omului în Cisiordania. „Care este diferența între acțiunile actualei Administrații israeliene și politicile rasiste și discriminatorii practicate în trecut împotriva persoanelor de culoare în America și până de curând în Africa de Sud?”, a adăugat liderul Turciei, avertizând și Administrația Donald Trump să nu mute ambasada SUA din Tel Aviv la Ierusalim. „Ar fi o decizie extrem de nechibzuită. Nu este vorba de o simplă schimbare de locație. Cei care cred asta nu sunt conștienți de echilibrul delicat din regiune”, a subliniat Erdogan. Președintele SUA, Donald Trump, s-a declarat favorabil controversatei inițiative de mutare a ambasadei americane în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, dar a precizat în februarie: „Analizăm ideea cu multă grijă”.

În replică la afirmațiile făcute luni de Recep Erdogan, Ministerul israelian de Externe a acuzat Administrația de la Ankara că încalcă „sistematic” drepturile omului, astfel că „nu poate predica moralitate”.

„Cei care încalcă sistematic drepturile omului în propria țară nu trebuie să ne dea nouă lecții, nu pot predica moralitate singurei democrații reale din regiune. Israelul protejează permanent libertatea totală a evreilor, musulmanilor și creștinilor de exercitare a drepturilor religioase și va continua să procedeze în același fel în pofida acestor calomnii fără fundament”, a afirmat Emmanuel Nashon, purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, citat de cotidianul Haaretz.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Sunt extratereștrii pe K2-18b? Telescopul James Webb a fost îndreptat spre planeta pe care au...
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Localitatea care a dispărut de pe harta României. În 2002 mai avea doar 3 locuitori
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la...
De ce este bine să mănânci pește de Florii. Conform tradiţiei, îţi poate aduce un...
VIDEO. Viteza l-a ucis pe Florin de ziua numelui său. Drama tulburătoare a tânărului de...
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Niciun șofer din România NU MAI SCAPĂ. S-a dat ordin la Poliția Română: Desfășurăm FORȚE...
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vestea tristă a momentului pentru Prințul Paul de România. Momente grele pentru descendentul familiei regale
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
Secretul Laurei Cosoi în timpul sarcinii! Cum reușește să se mențină într-o formă de zile...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Harriet Quimby, prima femeie care a traversat în zbor Canalul Mânecii