Recep Tayyip Erdogan, așteptat în țară de către zeci de mii de manifestanți care îi cer demisia

Recep Tayyip Erdogan, așteptat în țară de către zeci de mii de manifestanți care îi cer demisia
Publicat: 06/06/2013, 15:29
Actualizat: 06/06/2014, 11:52

Premierul Recep Tayyip Erdogan trebuie să se întoarcă joi, după trei zile petrecute în Magreb, în Turcia, unde este așteptat de către zeci de mii de manifestanți care de șapte zile îi cer demisia, relatează AFP.

La întoarcerea din Tunis, șeful Guvernului islamo-conservator își va găsi țara în plină agitație, a doua zi după o puternică mobilizare sindicală și noi ciocniri între poliție și contestatari, la Ankara.

De vineri, când a început o mișcare de contestare fără precedent la adresa lui, Erdogan afișează, spre deosebire de președintele Abdullah Gül și numărul doi al Guvernului său Bülent Arinç, o fermitate de neclintit în fața „extremiștilor”, care-i impută alunecarea spre autoritarism și îl acuză că vrea să islamizeze societatea turcă.

Luni, aflat în vizită la Rabat, premierul i-a sfidat pe manifestanți, afirmând că „situația este pe cale să se calmeze”. „Când mă voi întoarce din vizită, problemele se vor rezolva”, a declarat el, provocator.

Miercuri însă, zeci de mii de persoane au defilat pe străzile marilor orașe ale țării, mai ales la Istanbul și Ankara, la apelul a două sindicate puternice de stânga. Ei au cerut demisia lui Erdogan.

La Ankara, capitala Turciei, poliția a făcut din nou uz de gaze lacrimogene și tunuri de apă, miercuri, pentru a dispersa miile de manifestanți.

În schimb, la Istanbul, nu s-a semnalat vreun incident violent, pentru prima dată de când are loc mișcarea de contestare. Aceasta a început în urma denunțării unui proiect de amenajare urbană a Pieței Taksim, situată în centrul metropolei turce.

Incidente au fost semnalate miercuri, la Rize, o localitate situată la malul Mării Negre (nord-est), între contestatari și susținători ai Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), aflat la putere din 2002. Potrivit postului de televiziune CNN Türk, sute de persoane au atacat 25 de tineri care pregăteau o manifestație împotriva Guvernului.

Apărătorii lui Erdogan au rămas până la acel eveniment discreți, dar premierul a menționat de mai multe ori că se bucură de sprijinul unei largi părți a populației – AKP a obținut 50% din sufragii la alegerile generale din 2011 -, iar adversarilor săi le va oferi ocazia să-și exprime doleanțele la alegerile locale din 2014.

– Cerințe

Pentru a evita o confruntare, vicepremierul Huseyin Celik le-a cerut miercuri susținătorilor AKP să nu vină să-l întâmpine pe premier la aeroport, probabil cel din Istanbul, la întoarcerea din Tunisia, vineri seara. „Premierul nu are nevoie să-și etaleze puterea”, a spus Celik.

Sâmbătă, însuși Erdogan a menționat acest fapt. „Dacă vor să organizeze reuniuni, în cazul unei mișcări sociale, când vor aduna 20 de persoane, eu voi aduna 200.000”, a avertizat el, „iar, când vor fi 100.000, eu voi mobiliza un milion de membri ai partidului meu”.

În pofida discursului conciliant din ultimele două zile, în absența lui Erdogan, al vicepremierului Bülent Arinç, manifestanții au rămas foarte hotărâți.

Miercuri, o delegație a reprezentanților contestării a trimis pe adresa lui Arinç o listă de cerințe, printre care demiterea șefilor de poliție din marile orașe, inclusiv Istanbul și Ankara, sau eliberarea persoanelor reținute.

Marți, Arinç a prezentat scuze celor care au fost victime ale violențelor polițiștilor și a dat asigurări că Guvernul turc a învățat „lecții” din aceste evenimente.

Două persoane, manifestanți, au fost ucise de la începutul mișcării și alte 4.177 rănite, dintre care 61 foarte grav, în Turcia, a anunțat miercuri seara secretarul general al sindicatului medicilor de la Istanbul, Ali Cerkezoglu. Ultimul bilanț anunța doar „peste 300” de răniți.

Utilizarea în exces a forței de către poliția turcă a continuat să provoace numeroase critici, mai ales în străinătate.

Ministrul de Externe, Ahmet Davutoglu, i-a dat asigurări marți seara omologului său american John Kerry că țara sa nu este „o democrație de categoria a doua”, potrivit unui diplomat turc.

Două mari voci turce s-au ridicat împotriva puterii. Orhan Pamuk, decernat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 2006, a denunțat atitudinea „represivă” a puterii, în timp ce pianistul Fazil Say, condamnat recent la două luni de închisoare pentru postări pe Twitter critice la adresa religiei musulmane, a participat la un „concert” de caserole la Izmir (sud).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât