Recompensă istorică oferită de Guvernul maltez pentru orice informație despre asasinarea celei mai celebre jurnaliste de investigații din țară

Recompensă istorică oferită de Guvernul maltez pentru orice informație despre asasinarea celei mai celebre jurnaliste de investigații din țară
Publicat: 22/10/2017, 12:45

Într-o declarație de presă emisă sâmbătă de Guvernul din Malta, cazul a fost catalogat drept unul„de importanță extraordinară”, notează The Guardian. Oficialii au arătat că este vorba despre„o măsură fără precedent” și că autoritățile oferă această sumă„oricui aduce informații care vor conduce la identificarea celor responsabili” pentru moartea jurnalistei.

„Guvernul este implicat pe deplin pentru a rezolva acest asasinat” și pentru a-i aduce pe cei responsabili în fața justiției, au mai transmis aceștia.

Oficialii europeni au condamnat ferm moartea lui Daphne Caruana Galizia, considerând-o un afront la adresa libertății presei, și au institat că litera legii trebuie să prevaleze, în orice situație. Malta este considerată un paradis fiscal și un teritoriu propice pentru cei care caută să spele bani sau să ascundă sume tranzacționate ilegal.

Daphne Caruana Galizia, cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, care a coordonat ancheta Panama Papers în cel mai mic stat din Europa, a fost ucisă luni în urma exploziei unei bombe plasate sub mașina sa, chiar în apropierea casei unde aceasta locuia.

Ziarista a murit, luni, după ce masina în care se afla, un Peugeot 108, a fost distrusă de o explozie puternică. Pe blogul său, Galizia a denunțat mai multe cazuri de corupție.

O jurnalistă puternică, ale cărei postări atrăgeau mai mulți utilizatori decât toți cititorii ziarelor din țară, Caruana Galizia a fost descrisă de curând de site-ul Politico ca „un WikiLeaks într-o singură femeie”. Articolele ei au incomodat teribil diverse figuri, atât de la putere cât și din lumea interlopă, din cel mai mic stat din Europa.

Cele mai noi dezvăluiri ale sale au arătat către premierul Maltei, Joseph Muscat, și către doi dintre cei mai apropiați aliați ai lui, conectând trei companii offshore cu acești trei oameni și cu vânzarea de pașapoarte malteze către guvernul din Azerbaijan.

Niciun grup și niciun individ nu au revendicat atacul.