Statele Unite ale Americii sunt decise să îl înlăture de la putere pe liderul venezuelean Nicolas Maduro, chiar în ziua în care și-a preluat al treilea mandat: oferă o recompensă substanțială pentru a-l aresta și deferi justiției.
Inițial, recompensa oferită prin Departamentul de Stat al SUA era de 15 milioane de dolari, însă aceasta a crescut până la 25 de milioane de dolari vineri, chiar în ziua în care Nicolas Maduro a fost învestit pentru un al treilea mandat de președinte.
Puternic contestat de opoziţie, liderul de la Caracas se pregătește pentru alți șase ani în care țara sa va fi izolată pe plan internațional, din cauza politicilor dictatoriale care îngrădeasc libertatea civică în Venezuela.
Oricine are informații care pot duce la arestarea lui Maduro este eligibil pentru recompensă, relatează BBC. De asemenea, o nouă recompensă în valoare de 15 milioane de dolari a fost instituită și pentru ministrul Apărării, Vladimir Padrino.
De asemenea, administraţia Biden a anunţat instituirea de sancţiuni împotriva a opt oficiali venezueleni, o măsură similară care vizează un număr dublu de responsabili de la Caracas fiind luată de Uniunea Europeană şi Regatul Unit. UE nu a recunoscut realegerea preşedintelui Maduro, dar nu l-a desemnat pe opozantul său Edmundo Gonzalez Urrutia drept învingător al scrutinului. În schimb, Parlamentul European a votat o rezoluţie care îl desemnează pe Gonzalez preşedinte legitim al Venezuelei.
Nicolas Maduro, în vârstă de 62 de ani, se află la putere din 2013, iar noile sancţiuni intervin cu ceva mai mult de o săptămână înainte de sfârşitul mandatului lui Joe Biden şi venirea la Casa Albă a lui Donald Trump. Președintele Maduro şi clasa politică de la Caracas au condamnat mereu sancţiunile SUA şi ale aliaților săi, despre care au afirmat că sunt ilegale și folosite în scopul destabilizării economiei Venezuelei, notează CNN.