REFERENDUM ÎN CATALONIA. 90% din voturi pentru separarea de Spania. „Ne-am câștigat dreptul la un stat independent”

REFERENDUM ÎN CATALONIA. 90% din voturi pentru separarea de Spania. „Ne-am câștigat dreptul la un stat independent
Publicat: 02/10/2017, 13:07
Actualizat: 16/04/2018, 15:44

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanți la referendum au votat „Da” la întrebarea privind independența față de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neștampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secțiile de votare din școlile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

„Vom pune în aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astăzi din partea cetățenilor”, a precizat Oriol Junqueras, vicepreședintele regiunii autonome Catalonia.

CITEȘTE ȘI: Confruntări violente între poliție și separatiști. 893 de răniți. VIDEO

Guvernul regional a precizat că aproximativ 15.000 de voturi urmează să mai fie contorizate. Prezența la referendum este de aproximativ 42.3%, în condițiile în care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot în Catalonia.

Peste 40 de sindicate și asociații din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marți, în semn de protest față de represiunea majoră din partea poliției la referendumul de independență.

CITEȘTE ȘI:DEMOCRAȚIE SUB ASEDIU. Cum a ajuns Catalonia teatrul unui mini-război civil

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă „încălcarea gravă a drepturilor și libertăților” cetățenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

Guvernul Cataloniei a anunțat organizarea unei ședințe extraordinare pentru luni, de la ora locală 10.30 (11.30, ora României), pentru a studia rezultatele referendumului de independență și pentru a decide acțiunile următoare.

„Este impresionant răspunsul cetățenilor. Legitimitate și demnitate!”, a reacționat Carles Puigdemont, șeful executivului Cataloniei, prin intermediul contului de Twitter.

Ministrul catalan pentru Afaceri Externe, Raul Romeva, a declarat că „toată lumea a văzut pe de o parte violență și rușine, iar pe de altă parte democrație și demnitate”.

„Europa trebuie să aleagă între rușine sau demnitate, violență sau democrație. Începem să analizăm toate faptele de astăzi și așteptăm un răspuns”, a spus Romeva.

Carles Puigdemont: Cetățenii din Catalonia și-au câștigat dreptul de a avea un stat independent

Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat duminică faptul că populația și-a câștigat dreptul de a avea un stat independent de Spania și a anunțat că va transmite rezultatele referendumului către Parlamentul catalan, relatează site-ul The Guardian.

„În această zi de speranță și de suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici. Guvernul meu, în următoarele câteva zile, va trimite rezultatele votului de astăzi către Parlamentul catalan, unde se află suveranitatea poporului nostru, astfel încât acesta să poată acționa în conformitate cu legea referendumului”, a spus Puigdemont într-o adresare televizată, fiind înconjurat de membri ai guvernului său.

Legea referendumului prevede o declarație unilaterală de independență din partea Parlamentului regional al Cataloniei în cazul în care majoritatea voturilor exprimate sunt pentru separarea de Spania.

Carles Puigdemont le-a mulțumit participanților la referendum, „care au rezistat hărțuirii și represiunii” și a cerut comunității europene să nu ignore incidentele violente care au avut loc la Barcelona.

„Statul spaniol a scris astăzi o pagină rușinoasă a istoriei relației sale cu Catalonia și din păcate nu este pentru prima dată. Situația generată în Catalonia prin intransigență, represiune, ostilitate nu mai este o chestiune internă. Astăzi, Catalonia a câștigat multe referendumuri. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, în afara unui stat care nu face altceva decât să impună. Noi, catalanii, am câștigat respectul Europei, noi suntem cetățeni europeni care suferim aceste abuzuri”, a mai spus șeful executivului Cataloniei.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?