REFERENDUM ÎN CATALONIA. 90% din voturi pentru separarea de Spania. „Ne-am câștigat dreptul la un stat independent”

REFERENDUM ÎN CATALONIA. 90% din voturi pentru separarea de Spania. „Ne-am câștigat dreptul la un stat independent
Publicat: 02/10/2017, 13:07
Actualizat: 16/04/2018, 15:44

Jordi Turull, purtătorul de cuvânt al guvernului Cataloniei, a precizat că 2.262.424 de voturi au fost numărate în total.

2.020.144 (90,09%) de participanți la referendum au votat „Da” la întrebarea privind independența față de Spania, 176.565 (7,87%) au votat „Nu”, 45.586 (2,03%) de buletine de vot au fost neștampilate, iar 20.129 (0,89%) de voturi au fost declarate nule.

Executivul regional al Cataloniei a mai precizat că alte aproximativ 770.000 de persoane nu au putut să voteze, întrucât secțiile de votare din școlile aferente zonelor în care se aflau au fost închise.

„Vom pune în aplicare mandatul democratic pe care l-am primit astăzi din partea cetățenilor”, a precizat Oriol Junqueras, vicepreședintele regiunii autonome Catalonia.

CITEȘTE ȘI: Confruntări violente între poliție și separatiști. 893 de răniți. VIDEO

Guvernul regional a precizat că aproximativ 15.000 de voturi urmează să mai fie contorizate. Prezența la referendum este de aproximativ 42.3%, în condițiile în care sunt 5,34 milioane de persoane cu drept de vot în Catalonia.

Peste 40 de sindicate și asociații din Catalonia fac demersuri pentru o grevă la nivel regional în cursul zilei de marți, în semn de protest față de represiunea majoră din partea poliției la referendumul de independență.

CITEȘTE ȘI:DEMOCRAȚIE SUB ASEDIU. Cum a ajuns Catalonia teatrul unui mini-război civil

Cele mai importante sindicate din Spania condamnă „încălcarea gravă a drepturilor și libertăților” cetățenilor Cataloniei în cursul zilei de 1 octombrie.

Guvernul Cataloniei a anunțat organizarea unei ședințe extraordinare pentru luni, de la ora locală 10.30 (11.30, ora României), pentru a studia rezultatele referendumului de independență și pentru a decide acțiunile următoare.

„Este impresionant răspunsul cetățenilor. Legitimitate și demnitate!”, a reacționat Carles Puigdemont, șeful executivului Cataloniei, prin intermediul contului de Twitter.

Ministrul catalan pentru Afaceri Externe, Raul Romeva, a declarat că „toată lumea a văzut pe de o parte violență și rușine, iar pe de altă parte democrație și demnitate”.

„Europa trebuie să aleagă între rușine sau demnitate, violență sau democrație. Începem să analizăm toate faptele de astăzi și așteptăm un răspuns”, a spus Romeva.

Carles Puigdemont: Cetățenii din Catalonia și-au câștigat dreptul de a avea un stat independent

Carles Puigdemont, liderul guvernului regiunii autonome Catalonia, a declarat duminică faptul că populația și-a câștigat dreptul de a avea un stat independent de Spania și a anunțat că va transmite rezultatele referendumului către Parlamentul catalan, relatează site-ul The Guardian.

„În această zi de speranță și de suferință, cetățenii Cataloniei și-au câștigat dreptul de a avea un stat independent sub forma unei republici. Guvernul meu, în următoarele câteva zile, va trimite rezultatele votului de astăzi către Parlamentul catalan, unde se află suveranitatea poporului nostru, astfel încât acesta să poată acționa în conformitate cu legea referendumului”, a spus Puigdemont într-o adresare televizată, fiind înconjurat de membri ai guvernului său.

Legea referendumului prevede o declarație unilaterală de independență din partea Parlamentului regional al Cataloniei în cazul în care majoritatea voturilor exprimate sunt pentru separarea de Spania.

Carles Puigdemont le-a mulțumit participanților la referendum, „care au rezistat hărțuirii și represiunii” și a cerut comunității europene să nu ignore incidentele violente care au avut loc la Barcelona.

„Statul spaniol a scris astăzi o pagină rușinoasă a istoriei relației sale cu Catalonia și din păcate nu este pentru prima dată. Situația generată în Catalonia prin intransigență, represiune, ostilitate nu mai este o chestiune internă. Astăzi, Catalonia a câștigat multe referendumuri. Avem dreptul la libertate, să trăim în pace, în afara unui stat care nu face altceva decât să impună. Noi, catalanii, am câștigat respectul Europei, noi suntem cetățeni europeni care suferim aceste abuzuri”, a mai spus șeful executivului Cataloniei.

Oroare! Celebra prezentatoare TV a ţării, abuzată sexual în scara blocului. Atacatorul i-a pus cuţitul...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Simona Halep și-a inaugurat piscina la vila de la Izvorani și a făcut senzație în...
Băutura care te deshidratează cel mai mult în timpul caniculei. De evitat
S-a aflat câţi BANI a plătit Alex Velea pe inelul de logodnă care a ajuns...
Scandalul dintre Laurențiu Reghecampf și Anamaria Prodan a ajuns subiect principal în presa din Germania!...
Cea mai bine plătită medalie din istorie! Câți bani incasează prima sportivă din Filipine care...
PNRR-ul României, criticat aspru de presa din Germania: ”Comisia Europeană ar putea respinge planul fără...
Șocul de pe autostradă. Ce a văzut un șofer în apropierea unui sens giratoriu la...
BANCUL ZILEI – Traian Băsescu livrează 1 milion de prezervative românești americanilor
Substanța nocivă pentru întreaga planetă: Este prezentă în alimente și cosmetice și este una dintre...
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi....
Imagini INTIME cu scene de nuditate dintr-o lume CENZURATĂ
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
Calvarul îndurat de Monica Gabor în timpul relației cu Mr. Pink. Suferința nebănuită. EXCLUSIV
Face senzaţie cu „cel mai mic bikini”. Puţine ar avea curajul să meargă aşa la...
Horoscop august 2021. O lună cu schimbări majore în viața sentimentală pentru aceste zodii. Ce...
Veste ȘOC despre CAPATOS! Anunțul cutremurător a venit CHIAR ACUM
Zguduitor! Un preot și soția sa au ars de vii. Tragedie provocată de furtuna din...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...