Republica Moldova începe recensământul populației

Republica Moldova începe recensământul populației
Publicat: 12/05/2014, 13:34
Actualizat: 06/04/2019, 12:49

Peste 11.000 de cenzori sunt implicați în colectarea datelor pe teritoriul Republicii Moldova, cu excepția regiunii transnistrene.

Republica Moldova este prima țară din fostul spațiu sovietic care realizează un recensământ vizând obținerea datelor privind nu doar populația, ci și locuințele, în conformitate cu procedurile din Uniunea Europeană.
Bugetul alocat pentru realizarea recensământului este de aproape 89 de milioane de lei moldovenești (peste 4,8 milioane de euro).

Rezultatele preliminare ale recensământului vor fi prezentate în luna decembrie, iar datele finale vor fi anunțate în ianuarie 2015.
Ultimul recensământ al populației pe teritoriul Republicii Moldova a avut loc în anul 2004, iar atunci aproape 2 la sută dintre locuitori s-au declarat români. Experții internaționali au contestat însă rezultatele la capitolul limbă și apartenență etnică, cele mai sensibile aspecte din formulare.

Mai multe organizații unioniste au lansat în Republica Moldova campania „Vorbesc românește, sunt român”. De asemenea, mișcarea civică Tinerii Moldovei a anunțat că oferă drept premiu un automobil Dacia Duster în localitatea care va înregistra, la final, cel mai mare procentaj de români din Republica Moldova.

Luminita Bogdan, [email protected]

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase