Republica Moldova înregistrează marți un deficit de energie electrică de 74%

Republica Moldova înregistrează marți un deficit de energie electrică de 74%
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29/11/2022, 11:58

Republica Moldova se confruntă, marți, 29 noiembrie, cu un deficit de 74% în ceea ce privește necesarul de energie electrică.

Anunțul a fost făcut de compania de stat Moldelectrica. Potrivit acesteia, pentru marți nu a fost contractată întreaga canitate prognozată a consumului de energie.

În acest context, Moldelectrica anunță că deficitul ar urma să fie acoperit prin intermediul unui contract de livrare de urgență, informează Agerpres.

De altfel, Republica Moldova depinde de livrările de energie din România, după cum a anunțat recent ministrul Infrastructurii și Dezvoltării de la Chișinău, Andrei Spînu. Potrivit acestuia, Moldova cumpără din România peste 80% din volumul de energie electrică de care are nevoie. 12% din cantități provin de la două companii românești cu care Moldova a încheiat contractul, restul fiind cumpărat de pe bursa din România.

Prețurile sunt în creștere

Luni seara, Andrei Spînu a declarat că prețurile sunt în creștere la nivel european, iar România nu face excepție. Mai mult, el spune că, din nefericire, prin contractele de avarie, prețurile pot fi cu mult peste prețul pieței.

„Vom vedea care este preţul. Permanent am spus că în cazul energiei de avarie, din păcate, nu putem şti din timp care este preţul. Energocom cumpără pe bursa română a electricităţii în fiecare zi. Astăzi (luni, n. red.), am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România. Practic am avut creşteri de 30-40%”, a declarart oficialul.

Totodată, vicepremierul a spus că autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul pentru reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. El a indicat că marţi va mai avea loc o întâlnire la care se va discuta despre planurile pentru luna decembrie.

Republica Moldova se confruntă cu mari probleme în ceea ce privește energia

La începutul lunii octombrie, Gazprom a anunțat reducerea livrărilor către Republica Moldova, acuzând că autoritățile de la Chișinău au datorii uriașe către gigantul rus din domeniul gazelor naturale.

La acea vreme, autoritățile de la Chișinău au criticat decizia companiei, susținând că Republica Moldova își achită datoriile.

„Republica Moldova a achitat mereu plata pentru gaz, inclusiv în avans. Micile întârzieri la plată sunt cauzate de creșterea imensă a prețului la gaze naturale. Nu există niciun blocaj din partea Ucrainei în ceea ce privește transportul gazelor naturale.

Datoria față de Gazprom poate fi evaluată doar de un audit independent. Interesul Republicii Moldova este să achite sume corecte și reale. Republica Moldova nu va achita datorii care nu-i aparțin. Regretăm că Gazprom încalcă propriile angajamente și caută pretexte pentru a nu da gaz moldovenilor în prag de iarnă”, transmitea la acea vreme Guvernul de la Chișinău.

Ca urmare a reducerii cantităților de gaze livrate din Rusia, Republica Moldova a fost nevoită să reducă la rândul său livrările către regiunea separatistă Transnistria, ceea ce a dus la suspendarea livrărilor de energie electrică produsă la centrala Cuciurgan din Transnistria către Moldova.

Iar problemele au continuat pentru Moldova, după ce autoritățile ucrainene au fost nevoite să oprească livrările de energie electrică din cauza bombardamentelor ruse asupra infrastructurii energetice a țării.

În acest context, Republica Moldova primește energie din România, pe care o cumpără inclusiv prin contractul de avarie semnat cu România. Recent, țara s-a confruntat cu o pană majoră de curent, după ce una dintre liniile care transportă energie în Moldova s-a deconectat de la sistem ca urmare a atacurilor ruse din Ucraina.

Recent, Guvernul României a decis suplimentarea cu 1,695 de milioane de lei a sprijinului bugetar de 50 de milioane de euro acordat deja de România Republicii Moldova, pentru consolidarea securității energetice.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață