Prima pagină » Știri externe » Rețea care trafica rable din SUA în state europene, inclusiv în România, DESTRUCTURATĂ de procurorii europeni, cu asistență din partea DNA

Rețea care trafica rable din SUA în state europene, inclusiv în România, DESTRUCTURATĂ de procurorii europeni, cu asistență din partea DNA

Rețea care trafica rable din SUA în state europene, inclusiv în România, DESTRUCTURATĂ de procurorii europeni, cu asistență din partea DNA

Direcția Națională Anticorupție (DNA) din România a oferit asistență în cadrul unei ample anchete cu ramificații intercontinentale, condusă de Parchetul European (EPPO) și Europol.

Ancheta a vizat o organizație criminală care importa mașini grav avariate din Statele Unite și le revindea, după reparații superficiale, în mai multe state europene, fără a plăti taxe vamale și TVA.

Investigația, cu numele de cod „Nimmersatt” („Nesătul” în germană), s-a întins din SUA până în Rusia, cu legături în Canada, Ungaria, Irlanda și Marea Britanie, precum și 11 țări membre UE din zona EPPO.

Într-o acțiune condusă de Parchetul European (EPPO) la Berlin (Germania) și Vilnius (Lituania), 1.000 de polițiști și funcționari fiscali și vamali au efectuat 200 de percheziții pe parcursul a două zile în zece țări – Bulgaria, Estonia, Germania, Ungaria, Letonia, Lituania, Țările de Jos, Portugalia, România și Spania.

Zece suspecți, inclusiv unul dintre presupușii lideri ai organizației (un cetățean lituanian), au fost arestați. În plus, alți 18 suspecți, toți cetățeni lituanieni, au fost reținuți pentru interogatoriu. Mai mulți suspecți cheie de cetățenie rusă sunt, de asemenea, anchetați.

Mașini grav avariate, cumpărate în SUA, reparate superficial în Lituania, apoi vândute ca noi

Grupul infracțional vizat de ancheta EPPO cumpăra la licitație cantități uriașe de mașini avariate de la companiile de asigurări din SUA și apoi le expedia în Uniunea Europeană, folosind o rețea de companii paravan și facturi false pentru a ascunde originea mașinilor.

Mașinile ajungeau în diferite porturi europene, inclusiv Anvers (Belgia), Bremerhaven (Germania), Klaipeda (Lituania) și Rotterdam (Olanda). Pentru a se sustrage de la o parte substanțială a taxelor vamale, făptașii prezentau autorităților vamale facturi false, declarând o valoare mult mai mică decât cea plătită pentru vehicule.

Mașinile erau apoi transportate pe uscat până în Lituania, unde erau reparate, dar doar superficial, pentru a face mașinile să pară noi și pentru a trece procedurile de certificare tehnică necesare.

Mai târziu, mașinile erau vândute clienților din Germania și din alte țări ale UE, prezentate ca neavând niciodată un accident sau reparate complet, chiar și atunci când aveau probleme grave, cum ar fi airbag-uri lipsă. Vehiculele mai puțin valoroase erau vândute pe piețele din Europa de Est.

Anchetatorii au stabilit că secțiunea din Lituania a grupului infracțional, înființată în 2020 și condusă de un cetățean lituanian (arestat în cursul acestei acțiuni) folosea companii din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Olanda și România pentru a ascunde în mod fraudulos cifra de afaceri reală din comerțul cu rable reparate.

Daunele cauzate, încă în curs de evaluare

Cel puțin 16.500 de autoturisme, în valoare de 144 de milioane de euro, au fost vândute numai din Lituania.

Daunele cauzate de aceste activități infracționale sunt încă în curs de evaluare. TVA și taxe vamale neplătite sunt estimate la cel puțin 31 de milioane de euro.

Procurorii au dispus înghețarea unor bunuri în valoare de până la 26,5 milioane de euro. Conturile bancare ale suspecților au fost înghețate și au fost confiscate 116 mașini în valoare de aproximativ 2,3 milioane de euro, precum și o jumătate de milion de euro în numerar și articole de lux.

Proprietăți, terenuri și acțiuni ale companiei, în valoare de 5,1 milioane de euro, au fost, de asemenea, confiscate.

Foto: Profimedia

CITIȚI ȘI:

Financial Times: Noua strategie a UE privind securitatea internă oferă puteri SPORITE pentru organele legii, ACCES la comunicații și la date bancare

 

Adrian Sabău, originar din București, a absolvit studiile de licență la Universitatea din București. Aflat la începutul carierei la “Gândul”, a mai lucrat anterior ca traducător. Este pasionat ... vezi toate articolele

Citește și