Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?

Reuters: De ce nu primesc Statele Unite mai mulți refugiați din Ucraina?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16/03/2022, 11:26

Peste trei milioane de oameni au fugit din Ucraina în țările vecine de când Rusia a invadat țara, pe 24 februarie, conform datelor ONU.

Cu toate acestea, Statele Unite au primit până acum doar câteva sute de refugiați ucraineni, provocând semne de întrebare în ceea ce privește politica SUA în această privință, se arată într-o analiză a jurnaliștilor de la Reuters.

Dar, totuși, care este motivul pentru care Statele Unite au primit un număr atât de mic de refugiați din Ucraina?

Președintele Joe Biden și alți înalți oficiali de la Washington au declarat că Statele Unite sunt pregătite să accepte refugiați dacă este necesar, dar Administrația a semnalat în mod repetat că Europa ar trebui să fie destinația principală pentru ucraineni.

„Vom primi refugiații ucraineni cu brațele deschise dacă vor veni până aici”, a spus Biden pe 11 martie, în timpul unei întâlniri cu democrații din Philadelphia.

Vicepreședintele Kamala Harris, secretarul de Stat Antony Blinken și secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, au făcut comentarii similare. Psaki a declarat pe 10 martie că Administrația consideră că „marea majoritate” a refugiaților va dori să rămână în țările vecine, unde mulți au familii, prieteni și cunoscuți.

Departamentul de Stat a anunțat recent că va colabora cu ONU pentru a aduce refugiați ucraineni în Statele Unite în cazul în care aceștia nu vor primi protecție în Europa, „ținând cont de faptul că relocarea în Statele Unite nu este un proces rapid”.

Relocarea refugiaților poate dura ani în SUA, deși Administrația Biden a accelerat procesul pentru afgani în urma retragerii armatei americane din Afganistan în august anul trecut. Lecțiile învățate din această experiență ar putea ajuta la accelerarea relocării altor refugiați, au declarat trei oficiali americani pentru Reuters.

Unii congresmeni cer creșterea numărului de refugiați ucraineni care ajung în Statele Unite

Câteva zeci de congresmeni democrați i-au cerut lui Biden, într-o scrisoare din 11 martie, să mărească numărul de refugiați admiși și să le permită ucrainenilor cu membri de familie în Statele Unite să intre mai repede în țară, pe motive umanitare.

Raul Ruiz, medic și membru democrat al Camerei Reprezentanților, unul dintre semnatarii scrisorii, a călătorit la granița dintre Polonia și Ucraina la începutul acestei luni, ca parte a unei delegații de congresmeni democrați și republicani.

„Criza ar putea copleși țările care găzduiesc în prezent mulți dintre refugiații ucraineni, iar Statele Unite trebuie să ajute aceste țări să aibă grijă de persoanele vulnerabile”, a spus acesta.

Republicana Victoria Spartz, ea însăși imigrantă ucraineană, a făcut parte din delegație și a declarat că răspunsul umanitar nu poate fi doar „problema” Poloniei.

Gravitatea crizei a fost subliniată și de către soția președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, Olena Zelenska. Aceasta a declarat pentru ABC News că face apel la femeile americane să sprijine femeile ucrainene și copiii care caută refugiu.

O coaliție care reunește câteva zeci de organizații evreiești din SUA l-a presat pe Biden săptămâna trecută să crească numărul refugiaților ucraineni acceptați în Statele Unite. Potrivit coaliției, „comunitatea noastră știe dureros de mult ce se întâmplă atunci când America își închide ușile refugiaților”.

Ar putea SUA să accepte mai mulți ucraineni?

Datele pentru martie încă nu sunt publice, dar Statele Unite au admis doar 514 refugiați ucraineni în ianuarie și februarie, potrivit datelor Departamentului de Stat al SUA.

Biden a stabilit plafonul total de refugiați pentru acest an la 125.000, după ce predecesorul său, republicanul Donald Trump, a redus numărul la un minim record de 15.000.

Biden a rezervat 10.000 din cele 125.000 de locuri pentru refugiați din Europa și Asia Centrală, zonă care include Ucraina, mai arată Reuters.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Hugh Grant a renunțat la procesul împotriva tabloidului The Sun