Reuters: Primarii puternici din România cad în urma campaniei anticorupție

Reuters: Primarii puternici din România cad în urma campaniei anticorupție
Publicat: 01/10/2015, 14:55

Fost candidat la președinție și primar de două ori al Bucureștiului, Sorin Oprescu a apărut în presă în septembrie, pentru a îndrepta felul în care sunt percepuți oficialii locali în România. „Toată lumea crede că toți cei din administrația locală sunt hoți, că toți iau 10-15%”, a declarat el pentru un jurnalist de televiziune. „Nu suntem toți hoți și huligani”, a adăugat primarul.

Câteva ore mai târziu, Oprescu a fost reținut, fiind suspectat de luare de mită. Procurorii au afirmat că Oprescu, care neagă că ar fi comis vreo infracțiune, lucra într-un sistem în care companiile păstrau aproximativ o treime din profitul obținut din contracte cu statul, restul fiind dat înapoi personalului din Primăria București sub formă de mită.

Oprescu a fost ultimul ștab prins în campania anticorupție care se intensifică în România, ceea ce ar putea debloca creșterea economică și modernizarea necesară a orașelor de provincie, comentează Reuters.

Procurorii au lansat investigații împotriva unora dintre cei mai puternici și mai influenți oameni din România, țară în care corupția alungă investitorii, iar evaziunea fiscală și mita secătuiesc finanțele publice.

Trimiterea în judecată a premierului Victor Ponta în septembrie, pentru fals și spălare de bani, a atras cea mai multă atenție recent, dar zeci de primari din tot spectrul politic au fost de asemenea trimiși în fața justiției, de la cel din Constanța, până la cel din Sighetu Marmației.

Primarii sunt puternici, menționează Reuters, notând că românii au ales doi în funcția de președinte începând din 2004 și până în prezent.

Influența primarilor vine de asemenea din fondurile publice pe care le controlează – Primăria din București și primarii din cele șase sectoare ale capitalei au un buget anual de aproape două miliarde de euro – dar și din lucrul într-o administrație publică puternic politizată.

Pentru partide, primarii sunt esențiali pentru voturile în favoarea parlamentarilor, prin oferirea unor cadouri simbolice ca flori, băuturi sau tricouri alegătorilor. În plus, procurorul șef anticorupție a afirmat că există dovezi potrivit cărora oficiali locali oferă partidelor din banii primiți sub formă de mită.

Românii tind să aibă mai multă încredere în primarii lor decât în Guvernul central, un sondaj IRES arătând că mai mult de jumătate dintre bucureșteni l-ar vota din nou pe Oprescu dacă va fi găsit nevinovat.

Curățarea administrației locale este o prioritate a DNA și o cerință de Comisiei Europene, care monitorizează justiția din România.

„Până acum nu am observat o încetinire a cazurilor de corupție care implică primari din orașe mari sau președinți de Consilii Județene”, a declarat pentru Reuters procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Este greu să explicăm de ce, în pofida investigațiilor, situația continuă. O posibilă explicație ar fi magnitudinea fondurilor publice gestionate de decidenți în administrațiile locale”, a adăugat ea.

Începând din 2013, procurorii au trimis în judecată 92 de primari, 24 de viceprimari, 22 de președinți de Consilii Județene și zeci de alți oficiali locali. Investigațiile au arătat corupția amplă din unele dintre cele mai mari orașe din România.

Primarul din Iași a fost acuzat că a folosit poliția pentru a-și spiona amanta, un ministru de Finanțe a fost arestat pentru că a luat 1,5 milioane de euro mită în perioada când era primar și a folosit banii pentru a-și cumpăra tablouri, inclusiv unele semnate de Picasso și Warhol. Primarul sectorului 5, cel mai sărac sector al Bucureștiului, este judecat pentru că ar fi luat 30 de milioane de euro mită. Toți au negat acuzațiile.

Cele mai multe investigații au dezvăluit că au fost date contracte unor firme care plătesc mită, ceea ce ar putea explica de ce infrastructura României este printre cele mai slab dezvoltate din Europa. Numeroase sate au drumuri din pietriș, iar aproximativ 40% dintre români nu au canalizare.

La câteva săptămâni după arestarea lui Oprescu, procurorii au început să ancheteze alți oficiali municipali, sub suspiciunea că au luat mită pentru a favoriza firma Apa Nova, deținută de compania franceză Veolia.

Procurorii au afirmat că aceștia și-au folosit influența pentru a obține mărirea tarifelor, ceea ce a crescut profitul net al firmei cu 38% în 2012. Apa Nova a precizat însă că și-a respectat contractele și că tarifele din București sunt mai mici decât în alte orașe din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
INTERDICȚIE clară pentru românii cu casă la curte. Statul nu-ți dă voie să treci de...
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Ziua în care sute de mii de oameni au ieşit în stradă pentru Regele Mihai