Rezultat istoric pentru Macron și Le Pen la alegerile prezidențiale din Franța. Ce se întâmplă mai departe?

Redactor:
Cristina Andrei
Rezultat istoric pentru Macron și Le Pen la alegerile prezidențiale din Franța. Ce se întâmplă mai departe?
Nici nu s-au aranjat bine buletinele de vot din primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța, că atenția întregii lumi este acum îndreptată spre pregătirea turului II, acolo unde se va decide cine va ocupa funcția de președinte. În confruntarea finală, Emmanuel Macron și Marine Le Pen își vor disputa președinția Franței. Candidatul de centru, Emmanuel Macron, a obținut 23,75% din voturi în primul tur al scrutinului prezidențial din Franța, fiind urmat de reprezentanta extremei drepte, Marine Le Pen, care a primit 21,53 %, conform rezultatelor finale comunicat de Ministerul francez de Interne. Rezultatul este unul istoric, având în vedere că niciunul dintre candidații marilor partide din Hexagon nu reușește să ajungă în turul decisiv al alegerilor prezidențiale. Ce urmează să se întâmple, însă, în continuare în Franța?
În această săptămână
 
Cei doi învingători care au ajuns în turul II de scrutin și au șanse reale Palatul Élysée, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, vor relua în forță campania electorală pentru un ultim „asalt”, pe măsură ce lupta pentru a atrage votanții indeciși, dar și pe cei care i-au susținut pe ceilalți candidați devine din ce în ce mai acerbă. Rezultatele finale ale turului I vor fi anunțate oficial miercuri, cu toate că cifrele arată că, în acest moment, este vorba despre o simplă formalitate. 
 
Săptămâna viitoare
 
Ziua de luni, 1 mai, promite să fie un punct extrem de important pe agenda candidaților înaintea turului II, atunci când demonstrațiile vor scoate în stradă manifestanți din tot spectrul politic. Uniunile comerciale și alte asociații de pe piața muncii vor mărșălui în zeci de orașe, iar partidul lui Le Pen, Frontul Național, vrea să marcheze această zi prin comemorarea la Paris a simbolului său, Ioana d’Arc. 
 
Miercuri, 3 mai 
 
Va avea loc o dezbatere televizată transmisă live între cei doi candidați ajunși în turul secund. În trecut, ele s-au dovedit cu unele ocazii a avea o influență asupra rezultatului final, însă rareori s-a întâmplat ca acestea să reprezinte lovitura de grație în întrecerea prezidențială. 
 
Vineri, 5 mai
 
Potrivit legislației electorale franceze, este ultima zi de campanie, regulă care lasă o zi de respiro înainte de…
 
Sâmbătă, 7 mai
 
Urnele se deschid la 8 dimineața și se închid la ora 20:00, astfel că alegătorii sunt așteptați timp de 12 ore să voteze pe cine își doresc ca viitor președinte. Câștigătorul va fi aflat, probabil, la câteva ore de la încheierea votului, dar ceremonia de depunere a jurământului nu are loc, în general, decât la câteva zile după alegerile finale. 
 
Duminica, 11 iunie
 
Alegerile prezidențiale sunt urmate de un scrutin parlamentar, care va avea o greutate extrem de mare și o influență semnificativă asupra puterilor noului președinte ales. În 2012, Partidul Socialist al lui Hollande a câștigat 280 de mandate, puțin sub majoritatea reală în Adunarea Națională, care are 577 de membri. 
 
Perioada de tranziție 
 
Noul președinte, al treilea lider al Franței într-un deceniu, se va confrunta, probabil cu cele mai mari provocări din ultimii ani. În fruntea listei de priorități se află problemele legate de securitate, cu accent pe modalitățile în care se va încerca oprirea valului de atentate teroriste care, în ultimele 18 luni, au cauzat moartea a peste 230 de oameni. 
 
Pe un loc secund, dar la mică distanță, vine situația economică a țării – cifrele PIB-ului Franței pentru primele trei luni ale anului ar trebui să fie date publicității cu puțin timp înaintea turului secund și care, se estimează, că vor dovedi continuarea unei creșteri financiare modeste, arătând, totuși, că efectul asupra ratei șomajului va fi destul de mic, aceasta rămânând peste 10%. 
 
În plus, noul președinte va avea un rol-cheie în conducerea discuțiilor despre Brexit, dar și în definirea liniilor următoare ale relației franco-germane, relație care stă la baza Uniunii Europene. 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
FOTO. Avocata superbă, `vânată` de fotbaliști! Cine este Andreea Roșca
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Când vine, de fapt, iarna în România. Data în care va începe să ningă
Marea Britanie vrea să reducă perioada de carantină la 10 sau chiar 7 zile. România...
Mulți se plâng că 2020 e cel mai rău an din istorie. Care este, de...
Cine e bărbatul celebru care a plătit 80.000 de euro pentru o noapte de amor...
Ce a ajuns să facă Mariana Moculescu după ce s-a lăsat de videochat? Femeia trăiește...
400.000 de tinere au fost ţinute SCLAVE sexuale într-un singur loc. ''Mă VIOLAU în fiecare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Dezastru pentru românii cu aceste conturi și carduri bancare. Li se blochează banii chiar acum
Sfântul Dimitrie cel Nou 2020: Marţi este sărbătoare mare pentru toţi românii! Ce nu este...
Gaze urât mirositoare? Alimentele care la declanșează și când poate fi vorba de cancer la...
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Cine este tânăra care vinde unele dintre cele mai scumpe locuinţe din Bucuresti
Inchide