Rogozin, declarat persona non grata în Moldova. Reacția Rusiei, cu riscul „destabilizării Europei”. Dodon: un „act de mare stupiditate politică”

Rogozin, declarat persona non grata în Moldova. Reacția Rusiei, cu riscul destabilizării Europei. Dodon: un act de mare stupiditate politică
Publicat: 02/08/2017, 20:39
Actualizat: 30/03/2019, 04:02

UPDATE 20.00: Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, un politician prorus, a criticat dur decizia Guvernului prooccidental de la Chișinău de a-l declara persona non grata pe vicepremierul Rusiei, Dmitri Rogozin, considerând măsura un „act de mare stupiditate politică”.

„A-l declara pe viceprim-ministrul Rusiei persona non grata la noi este un act de mare stupiditate politică. Și e un mare deserviciu pentru Moldova și pentru moldoveni. Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sunt conduși ca niște marionete de peste ocean. Cu părere de rău pentru Moldova și pentru cetățeni, această guvernare duce țara cu viteză maximă spre un grav accident politic și geopolitic. Când ne vom izbi, vom simți cu toții consecințele, pe ani înainte”, a afirmat Igor Dodon, potrivit Unimedia.

„Restabilirea bunelor relații cu Rusia, pentru care am pledat ca președinte, a constituit pentru zeci de mii de fermieri și muncitori o șansă să obțină locuri de muncă și venituri din export. Însă majoritatea parlamentară, Guvernul și Partidul Democrat din R.Moldova fac tot posibilul pentru a zădărnici aceste perspective economice și sociale. Ei nu umblă prin țară, de aceea habar nu au care e situația fermierilor, ce se va întâmpla cu miile de tone de fructe și legume, de care în Europa nimeni nu are nevoie. Sunt compromise și negocierile cu Tiraspolul”, a atras atenția Igor Dodon.

UPDATE 19.35: Ministerul rus de Externe a condamnat vehement decizia „iresponsabilă” Republicii Moldova de a-l declara persona non grata pe vicepremierul rus Dmitri Rogozin, convocându-l pe ambasadorul moldovean și amenințând cu „o reacție adecvată” la o acțiune care riscă „destabilizarea” Europei.

„După cum ați observat, viceprim-ministrul Federației Ruse, Dmitri Rogozin, a făcut o serie întreagă de declarații și comentarii publice care poartă un caracter neprietenesc, denigrator și ofensator la adresa Republicii Moldova și poporului său. Voi invoca ultimul interviu acordat de Dmitri Rogozin postului de televiziune Rossya 24, în care acesta și-a permis să dea aprecieri defaimatoare la adresa Republicii Moldova și implicit a cetățenilor țării noastre”, a declarat ministrul de Externe, Andrei Galbur, informează ediția moldovenească a agenției de știri Sputnik.

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că modul în care au fost tratați „cetățenii Republicii Moldova este inadmisibil”.

Înainte de vizita eșuată a lui Rogozin la Chișinău, de vineri, fostul deputat liberal-democrat, Veaceslav Ioniță, a lansat o petiție online privind declararea vicepremierului Federației Ruse persona non grata în Republica Moldova. Petiția a fost semnată de mai mulți lideri de ONG-uri, informează Deschide.md.

Anterior, președintele Igor Dodon a declarat că întoarcerea vicepremierului Rogozin din spațiul aerian UE este un „show rusofob”, orchestrat de Partidul Democrat. El a mai spus că autoritățile din R. Moldova s-au pretat unui „show fără predecent” în fața cetățenilor.

Reamintim că avionul care îl transporta pe vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu a putut ajunge, vineri, în Republica Moldova pentru că nu a primit autorizația de a survola România, informația fiind confirmată la scurt timp de către Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Vicepremierul Rusiei a denunțat, la acel moment, interdicția de survol decisă de România, acuzând autoritățile române de periclitarea vieților pasagerilor aflați în avionul cu care se deplasa și transmițându-le autorităților române să se aștepte la o ripostă.

„Autoritățile române au pus în pericol viețile pasagerilor unui zbor al companiei S7, femei și copii. Carburantul ne-a ajuns până la Minsk. Așteptați-vă la o ripostă, ticăloșilor!”, transmitea, la acel moment, Rogozin într-o postare pe contul său de Twitter.

Oficialul rus a vrut să ajungă de la Moscova la Chișinău cu un avion comercial al companiei S7 (PJSC, Siberia Airlines), dar aeronava nu a primit aprobarea de a traversa spațiul aerian al României.

Rogozin are interdicție de intrare în spațiul Uniunii Europene, fiind pe lista persoanelor sancționate din cauza crizei din Ucraina.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Foreign Affairs: Care este viitorul Rusiei. Cinci scenarii despre cum va arăta țara după Putin
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesor ieșit din comă a fost în anul 3906 și știe...
Cât costă o manichiură și un tuns simplu înainte de Paște! Prețurile au explodat, în...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Marele ACTOR al țării a MURIT! Durere infinită: Actor extraordinar și un om și mai...
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
EXCLUSIV! Matteo, dezvăluiri inedite din postura de tată: "Fericirea este pe măsură". La ce provocări...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Sonda Voyager 1 comunică în sfârșit cu Pământul după luni bune de mesaje fără sens