ROMÂN RĂPIT de teroriști în Algeria. UPDATE: Operațiunea armatei împotriva teroriștilor a luat sfârșit. Nicio veste despre românul răpit

Publicat: 17/01/2013, 23:49
Actualizat: 06/07/2016, 17:04

Un român se află printre angajații unei platforme de extracție a gazelor din Algeria, care au fost luați ostatici de un grup jihadist afiliat Al Qaeda. Atacul vine ca urmare a ofensivei franceze din Mali, care are ca țintă grupările rebele de islamiști radicali. La București s-a constituit o celulă de criză, iar președintele Traian Băsescu a fost informat despre situație încă de ieri. Atacul a avut loc ieri seară, platforma aflându-se în apropierea graniței cu Libia, în localitatea In Amenas.

Un atac aerian al armatei algeriene a ucis mai mulți ostatici și teroriști. În prezent, cetățeanul român nu se mai află pe lista ostaticilor, anunțată de un purtător de cuvânt al grupării jihadiste. Astfel, se poate presupune că românul a reușit să evadeze sau se numără printre cei uciși în raidul armatei.

UPDATE 23.40 Un bilanț neoficial al victimelor, oferit agenției Reuters de o sursă din forțele de securitate algeriene, arată că în atacul de la In Amenas au murit 30 de ostatici, dintre care 7 străini, printre care doi japonezi, doi englezi și un francez. De partea cealaltă, 11 teroriști ar fi fost uciși, printre care trei egipteni, doi algerieni, doi tunisieni, doi libieni, un francez și un malian.

Autoritățile algeriene nu au dat încă publicității un bilanț oficial al victimelor.

Printre teroriștii morți se numără și liderul comandoului care a atacat platforma – Abu al-Baraa, conform agenției de presă din Mauritania, care s-a aflat în contact direct cu teroriștii, în timpul evenimentelor de astăzi.

UPDATE 22.30 Un oficial algerian a declarat pentru agenția națională de știri că operațiunea militară împotriva teroriștilor a luat sfârșit.

Un martor care s-a aflat pe platformă în timpul atacului terorist a povestit pentru Le Monde cum s-a petrecut atacul. Miercuri, teroriștii au atacat un vehicul care transporta angajați ai platformei către aeroport. A existat schimb de focuri, pentru că transportul este păzit, iar câțiva teroriști au fost răniți. Paznicii de la platformă nu au putut respinge atacul terorist. Atacatorii erau îmbrăcați în uniforme militare, pentru a păcăli paznicii.

Angajații de pe platformă au rămas la locurile unde se aflau – în barăci, la locurile unde lucrau, pentru că instrucțiunile în caz de atac armat sunt ca fiecare angajat să rămână unde este și să se protejeze. Teroriștii au preluat astfel controlul platformei și au început să caute angajații străini.

Martorul susține că teroriștii păreau de naționalități diferite – un egiptean, un tunisian, un algerian și un negru care probabil venea din Niger sau Mali. Unul dintre teroriști vorbea engleza cu accent perfect. Atacatorii păreau să cunoască platforma – organizarea și modul de funcționare.

Între 400 și 600 de muncitori algerieni au reușit să fugă de pe platformă, în momentul în care armata algeriană a lansat primul atac aerian asupra bazei. Muncitorii algerieni fuseseră înghesuiți în barăci, separat de cei străini, iar teroriștii nu i-au putut împiedica să fugă.

UPDATE 21.30 Operațiunea armatei algeriene de eliberare a ostaticilor continuă și după lăsarea nopții. Ministrul Comunicațiilor, Mohamed Said, a declarat pentru agenția algeriană de stat că soldații au fost nevoiți să atace pentru a-i elibera pe ostatici, pentru că discuțiile cu teroriștii au eșuat, relatează Reuters. El a recunoscut că există morți și răniți printre ostatici.

UPDATE 19.55 SUA, Marea Britanie și Japonia critică intervenția armatei algeriene la In Amenas, în urma căreia mai mulți ostatici au fost uciși.

Guvernul Japoniei a cerut Algeriei să înceteze imediat operațiunea militară.

La rândul său, premierul britanic David Cameron a declarat că ar fi preferat să fie informat înainte ca armata algeriană să intervină în forță. „Algerienii sunt la curent cu faptul că am fi preferat să fim consultați înainte”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Cameron.

Casa Albă a condamnat „atacul terorist” din Algeria și ține legătura cu oficialii British Petroleum, compania care operează platforma de gaze de la In Amenas. Oficialii de la Washington au declarat că președintele Barack Obama este îngrijorat în legătură cu pierderile de vieți omenești și că a cerut guvernului Algeriei clarificări.

UPDATE 16.48 Un oficial algerian a declarat pentru agenția națională de știri că armata algeriană a eliberat patru dintre ostatici. Aceștia sunt doi britanici, un kenyan și un francez.

UPDATE 16.37 O sursă locală a declarat pentru Reuters că atacul armatei algeriene a provocat mult mai puține victime decât se credea inițial: șase ostatici și opt teroriști ar fi fost uciși în atacul asupra unui vehicul care încerca să părăsească platforma.

UPDATE 16.25 Unul dintre teroriști susține că mai sunt ținute ostatice doar 7 persoane, după atacul armatei algeriene. Este vorba despre doi americani, trei belgieni, un japonez și un britanic, conform agenției de știri din Mauritania, citată de Reuters. Cetățeanul român nu se mai află astfel printre ostatici, însă nu este clar dacă el a fost omorât în raidul armatei sau se numără printre cei care au evadat.

UPDATE 15.20 35 de ostatici și 15 teroriști au fost uciși în atacul de la platforma de extracție a gazelor, conform televiziunii arabe Al Jazeera. Armata a atacat în timp ce teroriștii încercau să mute ostaticii într-o altă locație.

Platforma de la In Amenas, Algeria. Click pentru a mări.

UPDATE 14.30 Atacatorii jihadiști cer să li se asigure fuga în Libia. Platforma se află la aproximativ 60 de kilometri de graniță și la 1.300 de kilometri de capitala Alger, conform CNN.

Autoritățile algeriene refuză însă să negocieze cu teroriștii, a anunțat ministrul de Interne Diho Weld Qabliyeh, la televiziunea de stat: „Am primit cererile lor, dar nu am răspuns. Autoritățile nu negociază”.

Mass media locală a anunțat că atacatorii au trimis un comunicat de presă prin care cer oprirea „agresiunii brutale asupra oamenilor noștri din Mali”, referindu-se la intervenția forțelor franceze din Mali. Teroriștii și-au justificat atacul prin faptul că Algeria a deschis spațiul aerian pentru avioanele Franței, ajutând astfel la ofensiva din Mali.

UPDATE 14.20 Un elicopter al armatei alegeriene atacă platforma unde se află teroriștii și ostaticii, conform Le Figaro.

UPDATE 14.05 În cursul dimineții de ieri, Ambasada României de la Alger a informat centrala de la București despre un incident armat la frontiera Algeriei cu Libia, a anunțat Robert Cazanciuc, secretarul general al MAE.

„Este vorba despre un număr neprecizat de cetățeni din mai multe state, printre care și România, care sunt ținuți ostatici. Ambasadorul algerian la București a fost convocat pentru a stabili cele mai adecvate metode de cooperare”, a mai anunțat Cazanciuc.

UPDATE 14.03 Președintele Traian Băsescu știa de miercuri de răpire și este informat în permanență de către celula de criză formată la nivelul MAE, a declarat pentru gândul Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al Președinției.

UPDATE 14.00 Un ziarist de la Geneva a luat legătura cu unul dintre ostaticii francezi. Acesta a declarat că mulți dintre ostatici sunt răniți grav, iar unii dintre atacatori poartă centuri cu explozibil.

Platforma de la In Amenas. Foto AFP

UPDATE 13.35 Autoritățile române au constituit o celulă de criză la nivel național, pentru a gestiona situația cetățeanului român răpit în Algeria, a anunțat Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI. Din celula de criză fac parte, printre alte instituții, SRI, SIE, Ministerul de Externe. La ora 14.00, MAE va face o declarație de presă legată de acest eveniment.

Cincisprezece ostatici au reușit să scape joi din incinta unei instalații de extracție de gaze din Algeria, unde au fost luați ostatici, începând de miercuri dimineața, a anunțat Wilaya (prefectura) din Illizi, relatează AFP, citând o sursă oficială. În total, pe platformă s-au aflat peste 40 de angajați luați ostatici, au mai declarat sursele. O altă informație spune că cei care au reușit să fugă ar fi fost în număr de 30.

În aceste momente, forțele armate algeriene au înconjurat platforma de gaze, care se află în apropiere de granița cu Libia. Atacul a fost lansat de aproximativ 20 de luptători jihadiști algerieni

Muncitorii de pe platformă lucrează pentru grupul japonez Japan Gas Corp, conform Le Figaro. Platforma este operată de un joint-venture format din British Petroleum, compania de stat algeriană Sonatrac și compania norvegiană Statoil, conform CNN.

Platforma de gaze se află în regiunea localității In Amenas, din apropierea graniței Algeriei cu Libia.

Informația despre român, anunțată de răpitori

Un răpitor, care s-a prezentat ca Abu al-Baraa, a declarat joi pentru postul Al-Jazeera, că între țările din care provin cei 41 de ostatici străini din Algeria se află și România, relatează AFP.

Abu al-Baraa a dat asigurări postului de televiziune din Qatar că numărul „ostaticilor este în jur 41” și că aceștia provin din 11 țări, și anume Norvegia, Franța, Statele Unite, Marea Britanie, România, Columbia, Thailanda, Filipine, Irlanda, Japonia și Germania.

Răpitorii vor retragerea armatei algeriene, care a încercuit acest complex în domeniul exploatării gazelor, pentru a permite lansarea unor negocieri, a declarat el pentru Al-Jazeera.

„Cerem retragerea armatei algeriene pentru a permite lansarea de negocieri” cu privire la ostatici, a declarat acest răpitor.

El a adăugat că armata algeriană a tras în direcția instalației, rănind un ostatic japonez.

Autoritățile franceze au afirmat joi că „nu au confirmarea” prezenței unor cetățeni francezi în rândul ostaticilor din Algeria.

Cine se află în spatele atacului

Forțele de ordine încercuiau joi o instalație în domeniul exploatării gazelor, în partea central-estică a Algeriei, unde o grupare islamistă cu legături Al-Qaida deține ostatici străini și cere oprirea intervenției militare franceze în Mali, o țară vecină. Până acum, doi muncitori au fost uciși de atacatori – un britanic și un algerian.

Atacul terorist are legătură cu atacul trupelor franceze asupra militanților jihadiști din Mali. Liderul grupării care a lansat atacul din Algeria este supranumit „Mister Marlboro” și este un cunoscut contrabandist care susține Jihadul extremiștilor islamici, conform CNN.

Numele său real este Moktar Belmoktar și și-a pierdut un ochi, luptând în Afganistan, împotriva armatei sovietice. Este unul dintre teroriștii cei mai căutați de către serviciile secrete din Franța.

Gruparea condusă de Mister Marlboro se numește Al-Mulathameen Brigade (Brigada Mascaților) și este asociată cu Al Qaeda în Magrebul Islamic (zona Africii de Nord).

Într-o înregistrare video postată pe un forum islamic, Belmoktar a anunțat acest atac, spunând că un comando de elită numit „Cei care se semnează cu sânge” va acționa ca un scut împotriva „inamicului invadator”. Atacul din Algeria a fost revendicat de acest comando care acționează în numele lui Belmoktar „Mister Marlboro” și care este format din „cei mai buni dintre tinerii și mujahedinii noștri, din suporteri străini și locali”, a mai spus Belmoktar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Legea care se aplică OBLIGATORIU în orice bloc din România. Asociațiile de PROPRIETARI nu o...
Muncă până la moarte. Raportul real dintre speranța de viață și vârsta de pensionare
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață