Român stabilit în Franța: Oamenii trăiesc cu frică, nu se simt în siguranță

Român stabilit în Franța: Oamenii trăiesc cu frică, nu se simt în siguranță
Publicat: 22/07/2016, 10:57

Dan Rezmuves, un român stabilit de 17 ani în Franța, spune că formarea unei Gărzi Naționale din rezerviști militari, în contextul intensificării măsurilor de securitate, nu este o soluție și cere expulzarea tuturor islamiștilor cunoscuți cu fișa „S”.

„La o săptămână după atentat situația rămâne foarte încordată, practic unitate națională în Franța nu mai este, partidele politice, atât de stânga, cât și de dreapta, dau vina una pe alta. Președintele Francois Hollande a făcut apel la toți rezerviștii și la toți care vor să fie rezerviști, dar asta nu e o soluție. Ar trebui expulzați toți care au fișa S, însemnând posibil terorist. Oamenii trăiesc cu frică. Nu mai poți fi în siguranță niciunde. Ați văzut și voi, ieși la o cafea ești împușcat. Ieși la un spectacol, ești împușcat, ieși cu familia la foc de artificii ești omorât. Este o paranoia care s-a instalat aici de când au început toate aceste atentate. Soluția ar fi să o luăm de jos, de la rădăcină: expulzarea tuturor islamiștilor cunoscuți cu fișa S”, a spus Dan Rezmuves, care este și cetățean francez.

În opinia acestuia, atentatul de la Nisa s-a produs „cu siguranță” ca urmare a unei „breșe în dispozitivul de securitate”.

„E inadmisibil ca un camion de 19 tone să intre pe un bulevard închis complet de la circulație. Pe Promenade des Anglais trotuarul este foarte mare, practic cât o șosea, el (teroristul – n.r.) a evitat barajul și a intrat pe trotuar, iar de acolo s-a angajat pe bulevard, unde a urmat ce a urmat”, a afirmat Dan Rezmuves.

Românul, care are 42 de ani și este originar din județul Alba, povestește cum a primit vestea atentatului care a semănat teroare în rândul francezilor.

„În seara atacului eram la Montpellier, nu foarte departe de Nice. Imediat după atac ieșisem în centru cu mașina, fiind foarte indignat de ceea ce se întâmplase. În centrul unei intersecții, am oprit mașina și am început să strig: «Criminalii!, «Islamiști barbari!». Mi s-au alăturat și alți oamenii la fel foarte indignați și nervoși de ceea ce se întâmplase. La un moment dat a apărut Poliția, luându-mă doar pe mine pentru că eram cel mai gălăgios, dar nu mi-au făcut nimic, pentru că și ei, polițiștii, erau la fel de nervoși, fiind la rândul lor foarte, foarte indignați pentru că nu au nici ei nicio autoritate asupra nelegiuiților, care nu au nici carte verde asupra lor”, afirmă Rezmuves.

Acesta adaugă că nu are de gând să se întoarcă în România, chiar dacă în momentul de față „Franța rămâne o țară fragilă”.

Atentatul a fost comis de Mohamed Lahouaiej Bouhlel, un francez de origine tunisiană, și s-a soldat cu 84 de morți și 300 de răniți. Procurorul-general al Franței, Francois Molins, citat de BBC News online, spune că autorul atacului de la Nisa ar fi primit sprijin logistic din partea a cinci suspecți care se află momentan în custodia Poliției franceze.

Potrivit lui Francois Molins, atacul fusese plănuit cu câteva luni de zile în urmă, iar unul dintre suspecți a filmat scena atacului. Cei patru bărbați și o femeie, cu vârste cuprinse între 22 și 44 de ani, sunt programați să apară în fața curții judiciare în scurt timp. Printre aceștia se numără un cuplu de cetățeni albanezi ce i-ar fi furnizat un pistol lui Lahouaiej-Bouhlel. Un alt suspect este un tânăr de 22 de ani, suspect că ar fi primit sms-uri din partea lui Bouhlel, în noaptea atacului, legate de furnizarea de arme. Poliția a găsit o armă Kalashnikov și muniție la locuința acestuia. Niciunul dintre suspecți nu se aflau în evidența Serviciilor Secrete, până la momentul atacului.

Ministerul francez a anunțat că 38 din cele 84 de persoane ucise în atentatul de la Nisa erau de origine străină, victimele provenind din 19 state, între care Algeria, Germania, Tunisia, Belgia, Brazilia, Statele Unite ale Americii, Italia, Polonia, Rusia, România, Elveția, Maroc, Turcia sau Ucraina.

În ceea ce privește persoanele rănite, aceștia sunt din aproximativ 29 de state, însă lista cu răniții nu este încă finalizată.

Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atacul de la Nisa declarând că Bouhlel ar fi fost unul dintre „soldații” organizației.

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
“Am plâns pentru Vlad Pascu. Este o victimă!”. Elena Merișoreanu a șocat și tulburat România...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Îl recunoşti? Da, e chiar EL! Suferinţa şi-a pus amprenta pe chipul său
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
MAREA DOAMNĂ a României a murit în Noaptea de Înviere: Drum lin spre cele veșnice
Ce poți face cu resturile de prăjituri și cozonac rămase de la masa de Paști
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Actorul Kevin Spacey a negat noi acuzații de comportament sexual nepotrivit