Românii și Brexit-ul. „Unora le este teamă, au bagajele făcute”

Românii și Brexit-ul. „Unora le este teamă, au bagajele făcute
Publicat: 22/06/2016, 13:18
Actualizat: 31/10/2016, 17:32

Claudiu Avram are 32 de ani și lucrează în Londra de circa 10 ani, ca manager proiecte în amenajări interioare. Are drept de vot și va vota joi la referendum pentru rămânerea Marii Britanii în UE.

„Părerile sunt împărțite, dar multor englezi le este teamă de faptul că, în eventualitatea unei ieșiri din UE, economia țării ar avea de suferit, cel puțin o perioadă. Din punctul de vedere al românilor, probabil că mulți vor fi afectați, mai ales cei care se află de puțin timp în Marea Britanie. Pe mine, personal, nu cred că m-ar afecta o decizie de a ieși din UE. Eu am drept de vot de peste 7 ani, voi merge să votez pentru rămânerea în UE. Cred că ar fi mai bine așa, din punct de vedere al relațiilor cu Europa, cu lumea, din punct de vedere al economiei, dar și al libertății de mișcare, pentru că toate sunt legate între ele”, a spus Avram.

Acesta consideră că englezii, mai ales cei tineri, s-au obișnuit să facă parte din UE, beneficiind de toate drepturile care decurg din acest statut al Marii Britanii.

„Marea Britanie are mai multe beneficii ca stat membru al UE și poate implementa anumite politici în domeniul sănătății și educației fără să ceară acordul UE. Mergem spre libertate și democrație, nu spre restricții, izolare și blocaje. Cred că ieșirea din UE ar fi un lucru negativ. Nu știm cum va fi, nu avem de unde să știm cum va fi în afara UE, dar ceea ce știm sigur este cum e să fii în UE. Speră să nu avem de suferit mai apoi în cazul în care se votează ieșirea din UE”, a mai spus Claudiu Avram.

Originară din Slatina, județul Olt, Amada Udreș locuiește în Londra de zece ani, unde lucrează în domeniul producției textile. Ea a declarat, pentru MEDIAFAX, că imigranții români sunt îngrijorați de rezultatul referendumului de joi, în care cetățenii britanici trebuie să decidă dacă vor ca țara lor să rămână în continuare în Uniunea Europeană sau nu.

„Din păcate, mulți britanici nu înțeleg implicațiile economice și financiare și sunt influențați de campania agresivă condusă de «Leave Camp». Câțiva dintre colegii mei de serviciu vor vota «Leave», iar justificarea lor este să recâștige controlul asupra imigrației, legislației interne și resurselor financiare. Alți colegi, cei mai inteligenți, vor vota «Remain» pentru că le este teamă că ieșirea din U.E. va genera o criză economică ce va dura ani de zile. De asemenea, cei care sunt pentru rămânere în Uniune înțeleg că pentru a avea comerț cu U.E., Marea Britanie va trebui să plătească în continuare taxe la U.E. și să accepte legi europene, inclusiv migranții europeni”, a declarat Amada Udreș, pentru MEDIAFAX.

Ea a adăugat că o eventuală ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ar afecta-o direct, deși la acest moment sunt doar speculații cu privire la statutul migranților.

„Cum mă va afecta pe mine o eventuală ieșire? Păi, în primul rând, libera circulație dispare, va trebui să trec prin control vamal de fiecare dată. Nu se știe exact care vor fi regulile pentru imigranți. Se vorbește că cei care locuiesc aici de 10 ani nu vor fi afectați, dar nu știe nimeni cu certitudine. Rămâne de văzut dacă se aplică regula pe care o au acum pentru imigranții non-UE – există un minim de venit de 35.000 lire pe an care trebuie îndeplinit, altfel nu ai dreptul să rămâi în Marea Britanie. Dar astea sunt speculații, nu este nimic sigur. Dacă se votează ieșirea, au doi ani la dispoziție să facă o nouă legislație pentru imigranți”, a mai spus Amada Udreș.

Dragoș Zdrânc, un tânăr de 27 de ani din Alba Iulia care s-a întors recent din Marea Britanie după ce a lucrat un an și jumătate în comerț, crede că ieșirea acestei țări din Uniunea Europeană ar avea mai multe dezavantaje decât avantaje.

„Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană are atât părți pozitive, cât și părți negative, însă, per total, cred că ar fi mai bine să rămână. În Londra, de pildă, sunt mulți imigranți care fac munca de jos. Această muncă nu o fac și englezii, iar dacă Marea Britanie ar ieși din UE, numărul imigranților ar scădea foarte mult, ceea ce ar duce, implicit, și la scăderea economiei”, a spus acesta.

Dragoș mai spune că Marea Britanie este o țară stabilă din punct de vedere economic, care este însă trasă în jos de unele politici ale Uniunii Europene. El a catalogat experiența trăită în Marea Britanie ca fiind „una extraordinară”, însă, dacă ar fi să o ia de la capăt, nu ar mai alege să lucreze în străinătate.

Dacă Marea Britanie va spune «NU» Uniunii Europene, nu puțini sunt românii care și-au făcut deja bagajele pentru a se întoarce în țară. Cei care au însă deja o afacere în Regatul Unit nu își fac griji. De exemplu, Magda, o tânără de 33 de ani din Galați, stabilită de peste opt ani în Birmingham, și-a deschis o frizerie românească în zonă și nu se gândește cu teamă la referendumul de joi.

„Cred că nu vor ieși din UE, dar dacă vor ieși, o să fie greu pentru Anglia să se redreseze. Nu are de ce să îmi fie frică, pentru că cei care muncesc și sunt aici nu e un pericol. Va fi greu, într-adevăr, pentru cei care vor să vină după sau pentru cei care au venit aici pentru ajutoarele sociale”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Magda.

Ruxandra Tutunaru, o tânără de 39 de ani din Craiova, lucrează de doi ani ca gestionar la un magazin românesc din Birmingham. S-a mutat cu întreaga familie în Marea Britanie și spune că nu regretă alegerea făcută. Nici nu se opune însă ieșirii din Uniunea Europeană.

„Cunosc români cărora le este teamă, au bagajele făcute. Sunt prost informați. Chiar daca va ieși din UE, cu siguranță va dura cel puțin doi ani pânăcând ar putea fi luate măsuri. Probabil vor fi ceva restricții, cum ar fi să ai minim patru ani aici și apoi poți aplica pentru beneficii. Teamă nu îmi este pentru că am copilul la școală, soțul lucrează la o companie englezească și suntem plătitori de taxe. Noi plătim taxe de 100 de lire pe lună, acesta este impozitul pe casă, plus chiria, asigurarea la mașină, utilități. Eu lucrez cu contract. Toți românii care au dreptul la vot spun că vor vota pentru ieșire”, a declarat Ruxandra Tutunaru.

Carla Avram se află în Marea Britanie împreună cu soțul și cele două fiice.

„Comunitatea românească din Marea Britanie privește cu oarecare îngrijorare situația după Brexit, însă premierul David Cameron a dat asigurări că încazul în care rezultatul va fi pentru ieșirea din UE, rezidenții care au job stabil, plătesc taxe, studiază, au copii înscriși la școală, nu vor fi afectați. Sincer, nu cred să avem probleme, noi, familiile de români care avem job-uri aici și plătim taxe aici. Vor fi afectați cei care nu muncesc, trăiesc din beneficiile date de statul englez, etc. Dar vor fi schimbări majore în toate domeniile în cazul ieșirii din UE” spune Carla Avram, care e și studentă la jurnalism și PR la „University of Bedfordshire”, Luton.

Ovidiu Obadă, de profesie barman în Llandeilo, este în Anglia împreună cu soția, care este însărcinată în trei luni. Spune că n-ar avea o problemă să se întoarcă în România.

„Și așa noi ne gândeam să ne întoarcem acasă. Avem un copil în România care acum stă cu bunicii, dar îl așteptăm pe cel de-al doilea și am vrea să stăm acasă. Într-adevăr, financiar ne descurcăm mai greu în România, mai ales la noi, în sudul țării, în Craiova, este greu să îți găsești un job, dar măcar ești acasă. Și dacă va fi nevoie să continui în Anglia nu cred că vor fi probleme. Am contract pe perioadă nedeterminată și lucrez aici de mai bine de un an”, crede Ovidiu.

Cosmina Albișoru lucrează de doi ani și șase luni în industria alimentară, în controlul calității, iar prietenul ei este șofer tot de atât timp.

„Pe noi nu ne afectează pentru că noi avem contracte. Am vorbit cu unii care s-au întors în țară și ziceau că trebuie să își facă pașapoarte că altfel nu pot să mai intre. În rest nu știu nimic. Doar că o să fie alegeri”, crede Cosmina.

Cetățenii britanici sunt chemați joi să aleagă între solidaritatea cu popoarele europene și interesele naționale, într-un referendum convocat de premierul David Cameron din rațiuni populiste care însă s-ar putea întoarce împotriva liderului conservator britanic.

Cetățenii britanici sunt chemați la urne pentru a decide dacă asumă responsabilitatea solidarității în cadrul Uniunii Europene sau optează pentru o abordare individualistă, de tip naționalist.

Marea Britanie a devenit membră a comunității europene în anul 1973, având o serie de beneficii economice și politice de pe urma apartenenței la UE. În plus, Marea Britanie a avut permanent un statut privilegiat în Uniunea Europeană, refuzând să devină membră a zonei euro și a Spațiului de circulație fără frontiere Schengen. De aproape zece ani, Marea Britanie a optat să facă excepție și de la aplicarea Cartei UE pentru Drepturi Fundamentale, astfel că instanțele britanice nu au ca referință cadrul juridic european. De asemenea, Londra are un statut special și în privința contribuțiilor la bugetul comunitar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
Temu şi Shein, verificate la sânge de ANPC. La ce nereguli sunt atenţi inspectorii
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Vestea DESPRE PENSII pe care o așteptau milioane de români. SE PREGĂTEȘTE egea la Guvern
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu