• Publicat:
Internațional

Rusia a pierdut controlul unui vehicul de alimentare a ISS. Imaginile transmise arată cum se rotește în spațiu

Agenția spațială rusă Roscosmos încearcă să recâștige controlul vehiculului spațial robotizat Progress 59, care pare să fi suferit o defecțiune majoră la puțin timp după lansarea pe orbită, ce a avut loc marți, într-o misiune de alimentare a Stației Spațiale Internaționale (ISS), potrivit space.com.

Imaginile transmise de la bordul capsulei Progress 59 arată că vehiculul se rotește amețitor, Pământul și Soarele apărând și ieșind din cadru. Controlorii de zbor ruși au abandonat planurile de a încerca conectarea vehiculului la ISS, operațiune care era programată pentru joi, potrivit purtătorului de cuvânt al NASA Rob Navias. Conectarea, programată inițial pentru marți și amânată apoi pentru joi, este în prezent „amânată pe termen nedeterminat”, potrivit declarației lui Navias.

Problemele au apărut la puțin timp după ce Progress 59 a fost lansată în spațiu cu ajutorul unei rachete rusești Soyuz, de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan. Decolarea a avut loc marți, la ora 7.09 GMT (10.09 ora României), vehiculul fără echipaj uman la bord transportând peste trei tone de alimente, combustibil și alte materiale necesare aprovizionării și funcționării ISS.

„Aproape imediat după separarea vehicului spațial de rachetă, o serie de probleme de telemetrie au fost detectate în ceea ce privește Progress 59”, a precizat Rob Navias, într-o transmisiune televizată de la Centrul de control al misiunilor NASA de la Centrul Spațial Johnson din Houston. „Nu s-a primit nicio confirmare a deschiderii antenei de navigație și nicio confirmare a presurizării sistemului de propulsie al vehiculului spațial”, a mai spus Navias.

Controlorii de zbor ruși au încercat recâștigarea controlului asupra vehiculului Progress 59, în timp ce acesta a efectuat patru orbite terestre, dar fără succes. În cursul zilei de miercuri, Progress 59 va trece din nou pe deasupra stațiilor de control de la sol rusești, iar controlorii de zbor vor încerca să recâștige controlul asupra vehiculului.

„Echipajul de la bordul ISS a continuat în mod obișnuit operațiunile de întreținere și activitățile biomedicale experimentale”, a precizat purtătorul de cuvânt al NASA. Echipajul Expediției 43, de la bordul ISS, include trei cosmonauți ruși, doi astronauți americani și o italiancă din partea Agenției Spațiale Europene (ESA).

Vehiculele spațiale rusești Progress sunt capsule robotizate de unică folosință, văzute drept „caii de povară” dintre vehiculele folosite pentru alimentarea ISS. Aceste vehicule au fost folosite în mod curent pentru transportul de materiale spre avanpostul orbital încă din anul 2000, când primele echipaje umane au ajuns la bordul ISS, și au o istorie de succes. În august 2011, o defecțiune din timpul lansării a dus la prăbușirea vehiculului Progress 44.

Vehiculele Progress sunt echipate cu un sistem automat de navigare, Kurs, care le permite conectarea automată la ISS. Un sistem secundar, de rezervă, numit Telerobotically Operated Rendezvous Unit, le permite cosmonauților de la bordul ISS să preia controlul manual de la distanță, în cazul în care apar probleme cu sistemul Kurs.

Vehiculele spațiale Progress au un aspect similar, fiind alcătuite din trei module, cu cel al capsulelor spațiale Soyuz, utilizate pentru transportul spre și dinspre ISS al echipajelor umane. În locul unei capsule pentru transportul echipajului uman, vehiculele Progress includ un modul umplut cu combustibil care este utilizat de ISS pentru menținerea pe orbita corectă.

Aceste vehicule rusești sunt parte a unei flote spațiale robotizate care livrează în mod regulat materiale către ISS. Vehicule automatizate din Japonia și Europa sunt folosite de asemenea pentru misiuni de alimentare a Stației Spațiale, dar și vehicule comerciale construite de companiile americane SpaceX și Orbital Sciences Corp., care efectuează misiuni pentru NASA.

Cea mai recentă misiune de alimentare a ISS a fost efectuată de capsula fără echipaj uman Dragon, a companiei americane SpaceX, care a fost lansată pe 14 aprilie și s-a conectat la ISS pe 17 aprilie.

Inchide