Rusia a reluat bombardamentele în jurul centralei de la Zaporojie. Ucraina cere populației să evacueze zona

Rusia a reluat bombardamentele în jurul centralei de la Zaporojie. Ucraina cere populației să evacueze zona
Sursă: stirileprotv.ro
Publicat: 07/09/2022, 20:48
Actualizat: 07/09/2022, 20:50

Autoritățile ucrainene au cerut miercuri locuitorilor zonelor ocupate de ruși din jurul centralei nucleare Zaporojie să evacueze zona pentru propria siguranță după ce forțele ruse au reluat bombardamentele, în ciuda cererilor repetate ale ONU de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei. 

Moscova și Kievul se acuză reciproc că bombardează centrala nucleară, cea mai mare din Europa, riscând un dezastru nuclear.

„Fac un apel către locuitorii din raioanele adiacente centralei nucleare Zaporojie …. evacuați! Găsiți o modalitate de a ajunge pe teritoriul controlat (ucrainean)”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk într-o postare pe Telegram.

Primarul ucrainean în exil din Enerhodar, principalul oraș care deservește fabrica, a declarat într-o altă postare pe Telegram că centrala este sub focul forțelor ruse și că orașul nu are alimentare cu energie electrică, informează Reuters.

Oficial: Locuitorilor li s-au administrat deja pastile de iod pentru a-i proteja de radiații

Guvernatorul regional Valentin Reznichenko a confirmat că există temeri de eventuale radiații, iar locuitorilor li s-au administrat pastile de iod.

„Sunt incendii, pene de curent și alte lucruri la [centrală] care ne obligă să pregătim populația locală pentru consecințele pericolului nuclear. În ultimele zile, locuitorilor li s-au administrat pastile de iod pentru a-i proteja de o scurgere de radiații”, a declarat guvernatorul regiunii, Valentin Reznichenko.

Rusia a reluat bombardamentele din apropierea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, la o zi după ce ONU a cerut o zonă demilitarizată în jurul centralei, relatează The Guardian.

Un alt oficial local a declarat miercuri pentru Associated Press că rușii au tras cu rachete și artilerie grea asupra orașulului Nikopol situat pe malul opus al râului Nipru, în apropiere de Zaporojie.

Informația nu a fost verificată independent.

Marinela Sarbu
Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase