Rusia avertizează Lituania, după ce autoritățile de la Vilnius au interzis transportul de mărfuri către Kaliningrad: „Nu vom reacționa doar pe cale diplomatică”

Rusia avertizează Lituania, după ce autoritățile de la Vilnius au interzis transportul de mărfuri către Kaliningrad: „Nu vom reacționa doar pe cale diplomatică”
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 22/06/2022, 13:45

Moscova nu va reacționa doar diplomatic după ce Lituania a interzis tranzitul mărfurilor sancţionate de UE către exclava rusă Kaliningrad, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova.

Potrivit acesteia, Rusia va reacționa și „practic” în urma deciziei autorităților de la Vilnius.

„Una dintre principalele întrebări a fost dacă răspunsul nostru va fi exclusiv diplomatic. Răspunsul este «nu». Răspunsul nu va fi diplomatic, ci practic”, a declarat Zaharova.

Ea nu a detaliat, însă, natura măsurilor practice pe care Rusia intenționează să le ia împotriva Lituaniei, informează Reuters.

Rusia a mai avertizat Lituania și zilele trecute

Moscova a avertizat cu privire la „acțiuni foarte dure” împotriva Lituaniei, membru al NATO, după ce mai multe transporturi de cărbune, metale, materiale de construcții și tehnologie avansată au fost oprite să intre pe teritoriul Rusiei.

Oficialilor lituanieni li s-a spus că, dacă nu va fi reluat tranzitul de mărfuri în viitorul apropiat, Rusia își rezervă dreptul de a acționa pentru a-și proteja interesele naționale.

Exclava Kaliningrad, care găzduiește aproximativ 430.000 de oameni, este înconjurată de Lituania și Polonia, o altă țară a UE, la sud și izolată de restul Rusiei. Trenurile cu mărfuri pentru Kaliningrad călătoresc prin Belarus și Lituania.

Nu există tranzit prin Polonia. Rusia poate încă aproviziona enclava pe mare, fără a încălca sancțiunile UE.

Ministrul lituanian de externe Gabrielius Landsbergis a declarat că țara sa pune în aplicare pur și simplu sancțiunile impuse de UE.

El a spus că măsurile implementate au fost luate după „consultarea cu Comisia Europeană și în conformitate cu orientările acesteia”.

„Bunurile supuse sancțiunilor nu vor mai avea voie să tranziteze teritoriul lituanian”, a adăugat Landsbergis.

Ministerul de Externe a subliniat că nu a impus restricții „unilaterale, individuale sau suplimentare”.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus: „Această decizie este cu adevărat fără precedent. Este o încălcare a tuturor regulilor. Considerăm acest lucru ilegal. Situația este mai mult decât gravă… avem nevoie de o analiză serioasă și aprofundată pentru a stabili răspunsul nostru”.