Rusia nu va mai participa la întâlnirile grupului comun consultativ privind Tratatul asupra Forțelor Armate Convenționale în Europa

Rusia nu va mai participa la întâlnirile grupului comun consultativ privind Tratatul asupra Forțelor Armate Convenționale în Europa
Publicat: 11/03/2015, 07:41
Actualizat: 11/03/2015, 08:52

„De ani de zile, partea rusă face tot ceea ce poate să mențină viabilitatea regimului controlului asupra armelor convenționale, a inițiat negocieri cu privire la adoptarea Tratatului asupra Forțelor Armate Convenționale în Europa, a ratificat Acordul asupra Tratatului CFE adoptat”, a declarat Mazur.

„Din păcate, statele NATO au preferat să evite prevederile CFE prin expansiunea Alianței și folosirea unor pretexte pentru a împiedica Acordul să intre în vigoare. Această cursă, continuată în pofida avertismentelor noastre repetate cu privire la impactul său negativ asupra regimului controlului armamentului convențional a condus la un rezultat inevitabil – Rusia suspendă Tratatul CFE din 2007”, a adăugat el.

„La vremea respectivă, partea rusă a luat în considerare îndemnurile unor semnatari ai Tratatului CFE și a decis să-și continue participarea la lucrările grupului comun consultativ printr-o excepție”, a spus diplomatul rus, adăugând că „luând această decizie, noi am sperat ca această platformă să fie folosită pentru a se ajunge la o un nou regim de control al armelor convenționale”.

Însă, apreciază el, speranțele Moscovei au fost înșelate.

„La inițiativa NATO, dialogul asupra viitorului regim de control al armamentului convențional care a avut loc în formatul grupului a fost oprit în 2011 și nu a mai fost reluat niciodată de atunci”, a continuat Mazur, adăugând că „activitatea grupului a fost literalmente întoarsă înapoi. A fost oarecum revigorată doar înaintea unei reuniuni a miniștrilor de Externe din cadrul OSCE”.

„Partenerii occidentali obișnuiesc să folosească această platformă pentru a transmite Rusiei niște îndemnuri rituale goale să revină la vechiul Tratat CFE, care ne încalcă interesele”, a denunțat el.

„În asemenea condiții, Rusia consideră participarea sa la viitoarele reuniuni ale grupului, care de obicei se reduc la citirea ordinii de zi, ca inutile atât din punct de vedere politic, cât și practic și ca excesiv de scumpe din punct de vedere financiar și economic”, a anunțat șeful delegației ruse.

Astfel, „Rusia a luat decizia să-și suspende participarea la întâlnirile grupului comun consultativ începând din 11 martie 2015. Astfel, suspendarea Tratatului CFE de către Rusia în 2007 devine completă”, a subliniat Mazur.

Însă „acest pas nu înseamnă că Rusia respinge un dialog viitor asupra controlului armamentului convențional în Europa, atunci când partenerii noștri vor fi pregătiți”, a precizat diplomatul rus. „Suntem pregătiți în continuare să cooperăm cu privire la un nou regim de control al armamentului convențional în Europa, care este atât în interesul Rusiei, cât și al statelor europene”, a adăugat el.

„Rusia cere Belarusului să-i reprezinte interesele în cadrul grupului”, a mai anunțat șeful delegației ruse la Viena.

Tratatul CFE limitează echipamentul militar greu – tancuri, avioane și armament greu – în Europa.

Documentul a fost semnat în 1990, iar 17 ani mai târziu Vladimir Putin a promulgat o lege privind suspendarrea participării Rusiei, citând îngrijorări în domeniul securității.

Kremlinul anunța la vremea respectivă că nu mai tolerează o situație în care Moscova respectă tratatul, iar partenerii săi nu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine