Rusia, obligată să plătească despăgubiri unei femei căreia i-au fost tăiate mâinile

Rusia, obligată să plătească despăgubiri unei femei căreia i-au fost tăiate mâinile
Margarita Gracheva - Foto: Twitter
Publicat: 15/12/2021, 09:42
Actualizat: 15/12/2021, 09:43

Rusia a fost obligată să plătească despăgubiri unei femei căreia soțul i-a tăiat mâinile. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a spus că țara nu a reușit să combată violența domestică și a dispus despăgubirea a patru femei care au fost atacate cu brutalitate. Printre acestea se află și Margarita Gracheva, o femeie care în anul 2017 a fost răpită de șoțul ei și a fost atacată cu un topor. Aceasta a primit peste 370.000 de euro.

CEDO a cerut rusiei să facă schimbări urgente pentru a opri astfel de atacuri în viitor. Violența domestică împotriva femeilor are loc la „o scară uluitoare”, a precizat instanța. Rusia a încălcat două articole din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, scrie BBC.

În decembrie 2017, soțul Margaritei Gracheva a dus-o într-o pădure și i-a tăiat mâinile cu un topor. Ea informase deja poliția despre comportamentul agresiv al acestuia, dar ofițerii i-au ignorat plângerile. Mâna ei stângă mutilată a fost recuperată din pădure, iar femeia a fost operată pentru a i se prinde membrul la loc. De asemenea, o proteză la mâna dreaptă a fost montată în urma unei campanii de crowdfunding.

Fostul ei soț, Dmitri Grachev, a fost condamnat la 14 ani de închisoare. În 2017, președintele Vladimir Putin a semnat o lege care îndulcește pedepsele pentru violența domestică. Cazurile în care victima nu este spitalizată nu mai sunt tratate ca infracțiuni penale, iar pedepsele au fost reduse.

Alte trei femei vor primi despăgubiri

Alte trei femei, Natalya Tunikova, Yelena Gershman și Irina Petrakova, urmează să primească, de asemenea, despăgubiri.

”Am câștigat!” a scris pe Facebook Mari Davtyan, unul dintre avocații care le reprezintă pe femei. ”Fiecare dintre aceste femei a fost grav rănită ca urmare a inacțiunii statului în situația de violență domestică”, a spus ea.

Rusia se opusese anterior cererilor de despăgubire ale femeilor.

Ministrul adjunct al justiției, Mihail Galperin, a declarat că statul rus nu ar trebui să fie considerat responsabil pentru cazurile de violență domestică comise de indivizi.