Rușii au oprit exportul de electricitate spre Finlanda, după ce statul nordic și-a exprimat intenția de a adera la NATO. Cum se descurcă locuitorii

Rușii au oprit exportul de electricitate spre Finlanda, după ce statul nordic și-a exprimat intenția de a adera la NATO. Cum se descurcă locuitorii
Finlanda nu mai are electricitate importată de la Federația Rusă / Sursa: Fingrid
Publicat: 14/05/2022, 15:03

Exporturile de electricitate ale Rusiei către Finlanda au încetat în noaptea de vineri spre sâmbătă, așa cum anunțase furnizorul rus, a precizat pentru AFP operatorul reţelei naţionale finlandeze.

Compania responsabilă de vânzarea de energie electrică către Finlanda, RAO Nordic, şi-a anunţat vineri intenţia de a înceta livrările de la miezul nopţii, invocând restanţe de plată, în momentul în care Finlanda şi-a anunţat intenția de aderare la NATO, în contextul creat de războiul din Ucraina.

Exporturile din Rusia către Finlanda „sunt la zero în prezent, iar acest lucru se întâmplă de la miezul nopţii (21.00 GMT), aşa cum a fost anunţat”, a declarat Timo Kaukonen, manager de operaţiuni la Fingrid, operatorul reţelei, pentru AFP, citat de stiripesurse.ro.

Starea sistemului național de energie electrică

Reţeaua electrică de transport este echilibrată datorită importurilor din Suedia, potrivit hărţii în timp real a Fingrid, operatorul național transport al energiei electrice, care spunea vineri că s-ar putea descurca fără electricitate rusă „fără dificultate”. Potrivit sursei citate, Finlanda a importat până acum aproximativ 10% din consumul total de energie electrică de la vecinul său rus.

Conform datelor în timp real ale Fingrid – omologul Transelectrica – starea sistemului național de energie electrică este una normală în prezent.

Sursa: Fingrid
Sursa: Fingrid

RAO Nordic, subsidiara din Helsinki a holdingului energetic rusesc de stat Inter RAO, precizase într-un comunicat că a fost „forțată să suspende importul de electricitate” începând cu 14 mai. „RAO Nordic nu este în măsură să efectueze plățile pentru energia electrică importată din Rusia”, a adăugat comunicatul. „Această situație este excepțională și s-a întâmplat pentru prima dată în cei peste 20 de ani de istorie comercială a noastră”, menționează comunicatul.

Anunţul survine în contextul creşterii tensiunilor între Helsinki şi Moscova, după ce Finlanda şi-a anunţat intenţia de a adera la NATO „fără întârziere”. Presa finlandeză a evocat şi o posibilă oprire a furnizării gazelor naturale din Rusia, dezminţită însă de Moscova.

Compania RAO Nordic Oy a declarat că nu a mai primit din data de 6 mai plăţi pentru energia furnizată Finlandei, susţinând că prin urmare nu mai dispune de mijloace băneşti pentru a plăti electricitatea importată din Rusia, dar speră că „situaţia se va ameliora curând” şi livrările vor putea fi reluate.

După acest anunţ, operatorul reţelei de electricitate a Finlandei, societatea Fingrid, a dat asigurări că se poate lipsi de energia rusească. „Eram pregătiţi pentru asta şi nu va fi greu. Ne putem descurca mărind puţin importurile din Suedia şi Norvegia”, a declarat un reprezentant al acestei companii.

În comunicatul oficial Fingrid a anunțat că Finlanda va fi autosuficientă în 2023 în privința resurselor de energie electrică.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia consideră aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică drept o amenințare pentru Federația Rusă. Intervenția lui Peskov survine după ce a fost dată publicității declarația comună a președintelui finlandez Sauli Niinisto și a prim-ministrului Sanna Marin. Finlanda ar trebui să solicite aderarea la NATO cât mai curând posibil, au transmis aceștia, iar decizia oficială privind cererea este de așteptat să fie luată chiar duminică, 15 mai.

Ocupată de forțele ruse

Potrivit sintezei Ministerului Afecerilor Externe, în secolul al XVIII-lea, războaiele dintre Suedia și Rusia au condus de două ori la ocuparea Finlandei de către forțele ruse (1714-1721 și 1742-1743). La 29 martie 1809, după ce a fost cucerită de armatele lui Alexandru I al Rusiei în războiul finlandez, Finlanda a devenit un mare ducat autonom în Imperiul Rus până la sfârșitul anului 1917. În 1906, în Marele Ducat al Finlandei a fost adoptat votul universal.

Potrivit sursei citate, în 1917, profitând de dezordinea cauzată de revoluţia bolşevică, Guvernul de dreapta a declarat independența Finlandei, la 6 decembrie 1917. Independenţa Finlandei a fost recunoscută în 1918. În 1939, în virtutea acordurilor Molotov-Ribbentrop, URSS a dat un ultimatum Finlandei şi a atacat-o în perioada 1939 – 1940. Finlanda a pierdut 10% din teritoriu, dar şi-a păstrat independenţa, spre deosebire de alte state baltice.

De precizat că în 1941, Finlanda a atacat URSS-ul pentru a îşi recupera teritoriile pierdute. În 1944, armata roşie a spart frontul finlandez, făcându-l să se retragă la fosta frontieră. După război, linia de neutralitate strictă Paasikivi a făcut din Finlanda o ţară de tranziţie între Est şi Vest.

Finlanda s-a alăturat Naţiunilor Unite în 1955 şi OCDE în 1969. Este stat membru UE din 1 ianuarie 1995, membru al Zonei Euro din 1 ianuarie 1999 și Spațiului Schengen din 25 martie 2001, Finlanda este singura ţară nordică care a adoptat moneda comunitară.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Mihaela Bilic a deslușit misterul cartofilor congelaţi. De ce îi RECOMANDĂ pentru consum
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Prietena Robertei și a lui Sebi, dezvăluiri tulburătoare la opt luni după accidentul de la...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Monica Tatoiu a fost îngrozită. Diagnosticul crunt primit de la medici
Idolul lui Mircea Badea. N-a mai văzut niciodată un om ca el
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Unde se află prima cabană montană construită în România?