Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre aderarea Finlandei la NATO: ”Este o amenințare pentru Rusia, vom lua măsuri pentru a ne menține securitatea”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, despre aderarea Finlandei la NATO: ”Este o amenințare pentru Rusia, vom lua măsuri pentru a ne menține securitatea”
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului | Foto - Profimedia Images
Publicat: 12/05/2022, 14:56
Actualizat: 12/05/2022, 15:00

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că Rusia consideră aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică drept o amenințare pentru Federația Rusă.

Intervenția lui Peskov survine după ce a fost dată publicității declarația comună a președintelui finlandez Sauli Niinisto și a prim-ministrului Sanna Marin.

Finlanda ar trebui să solicite aderarea la NATO cât mai curând posibil, au transmis aceștia, iar decizia oficială privind cererea este de așteptat să fie luată chiar duminică, 15 mai.

”Extinderea NATO nu facilitează securitatea în Eurasia, iar aderarea Finlandei la NATO este o amenințare pentru Rusia. O altă extindere a NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur. Reacția Rusiei la aderarea Finlandei la NATO va depinde de apropierea infrastructurii alianței de granițele acesteia. Totul va depinde de ceea ce va implica acest proces de expansiune. În ce măsură infrastructura militară se va apropia de granițele noastre”, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

”Finlanda s-a alăturat măsurilor neprietenoase”

În aceeași conferință de presă, Dmitri Peskov a catalogat Finlanda drept o țară ”neprietenoasă” care a susținut sancțiunile împotriva Rusiei după ce președintele Vladimir Putin a ordonat ”operațiunea militară specială” – a se citi ”război” – împotriva Ucrainei.

Rusia va avea ”răspunsuri corespunzătoare”, a mai precizat secretarul de presă de la Kremlin.

”Finlanda s-a alăturat măsurilor neprietenoase care au fost luate în cadrul UE în ceea ce privește țara noastră. Acest lucru nu poate decât să ne provoace regretul și este un motiv pentru răspunsurile noastre corespunzătoare”, a mai spus Dmitri Peskov, citat de TASS.

Declarația comună transmisă de președintele Finlandei, Sauli Niinisto, și de premierul Sanna Marin

În această primăvară a avut loc o dezbatere importantă despre posibilitatea aderării Finlandei la NATO. A fost nevoie de timp pentru ca parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru contacte internaționale cu NATO și statele sale membre, precum și cu Suedia.

Am vrut să alocăm spațiul necesar acestei dezbateri. Acum, când momentul pentru luarea deciziei se apropie, ne declarăm viziunile identice, pentru informarea grupurilor parlamentare și a partidelor. Statutul de membru NATO va întări securitatea Finlandei. Ca membru NATO, Finlanda va întări întreaga alianță defensivă.

Finlanda trebuie să aplice pentru aderarea la NATO fără întârziere. Sperăm că pașii naționali necesari pentru această decizie vor fi făcuți rapid, în zilele următoare”, se arată în declarația comună.


Citește și: 

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole de investigație, politică internă, politică citeste mai mult