Rușii sunt vaccinați anti-COVID cu doze expirate. Ce spun specialiștii despre potențialele efecte adverse

Rușii sunt vaccinați anti-COVID cu doze expirate. Ce spun specialiștii despre potențialele efecte adverse
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/06/2022, 20:48

Locuitorii Moscovei sunt vaccinați cu seruri anti-COVID expirate, de producție rusească, potrivit presei din această țară, care citează surse din cadrul instituțiilor responsabile și martori oculari.

Epidemiologii spun că vaccinurile expirate nu sunt periculoase, dar sunt ineficiente împotriva COVID-19.

Rusia are aproximativ 30 de milioane de doze de vaccinuri anti-COVID care au depășit data limită de utilizare și care valorează aproximativ 400 de milioane de dolari, au declarat surse din cadrul Ministerului rus al Sănătății pentru The Moscow Times.

Ministerul Sănătății nu a comentat oficial informațiile, deși a emis anterior ordine de prelungire a perioadei de valabilitate a vaccinurilor și a aprobat utilizarea acestor doze.

La sfârșitul lunii mai, activista Elvira Vikhareva a spus că i s-a administrat un vaccin expirat la o policlinică din Moscova.

„Mai întâi mi-au făcut vaccinul, iar apoi, când am întrebat, mi-au arătat flaconul. Am fost inclusă, practic, într-un experiment medical”, spune ea.

Reporterul Moscow Times Dimitri Gladișev a primit, de asemenea, o doză cu vaccinul rusesc Sputnik care expirase în aprilie.

Când Gladișev a făcut referire la data de expirare de pe flacon, i s-a spus că personalul a primit „o hârtie” care aprobă folosirea. Reporterului i s-au arătat și documente aprobate de Ministerul Sănătății de la Moscova care extinde perioada de valabilitate a dozelor înghețate expirate de la șase la nouă luni și a vaccinurilor lichide de la două la șase luni.

Ce spun specialiștii

Epidemiologii intervievați de The Moscow Times au explicat că vaccinarea cu ser expirat este inutilă și nu oferă nicio protecție împotriva coronavirusului.

„Nu există absolut nicio dovadă că se fac studii asupra termenului de valabilitate. Sputnik (vaccinul rusesc împotriva COVID-19, n. red.) este un medicament nou și încă nu știm prea multe despre el. Perioada de valabilitate a acestuia este puțin înțeleasă. Datele de expirare de pe flacoane ar fi putut fi tipărite fără prea multe cercetări care să le susțină”, a explicat epidemiologul Vasili Vlasovtold.

Epidemiologul Timur Pesterev consideră, de asemenea, că vaccinurile expirate nu sunt dăunătoare, dar este puțin probabil ca acestea să fie eficiente.

Rusia raportează în prezent aproximativ 3.500 de noi cazuri de COVID-19 pe zi, dintre care 1.800 sunt cazuri grave, pacienții fiind internați în spital. Țara înregistrează aproximativ 100 de decese asociate COVID-19 în fiecare zi.