Salah Abdeslam va fi extrădat către Franța în zece zile

Redactor:
Valentin Vidu
Salah Abdeslam va fi extrădat către Franța în zece zile
Salah Abdeslam, un suspect-cheie în atacurle de la 13 noiembrie, va fi transferat în Franța "într-un termen de zece zile", a dat asigurări ministrul francez al Justiției Jean-Jacques Urvoas, după ce justiția belgiană a dat undă verde extrădării acestuia, relatează AFP online.

„Dacă nu apar circumstanțe excepționale”, Abdeslam – a cărui extrădare este așteptată de către autoritățile franceze pentru a face lumină asupra rețelei jihadiste din spatele masacrelor de la Paris și Bruxelles – va fi transferat în Franța „într-un termen de zece zile”, a declarat joi Urvoas.

„El dorește să colaboreze cu autoritățile franceze”, a anunțat unul dintre avocații săi, Cédric Moisse, în contextul în care singurul „supraviețuitor” al comandourilor care au ucis 130 de persoane în capitala franceză păstrează tăcerea de a doua zi după ce a fost arestat, pe 18 martie, la Bruxelles, după ce începuse să vorbească.

„Transferul este autorizat”, iar „autoritățile belgiene și franceze vor decide împreună modalitatea acestei predări”, a anunțat joi Parchetul federal belgian.

Potrivit procurorului Parisului François Molins, Abdeslam a „jucat un rol central în constituirea comandourilor de la 13 noiembrie”, prin faptul că a participat „la aducerea unui anumit număr de teroriști în Europa” și „la pregătirea logistică a acestor atacuri”.

Iar el cel puțin i-a transportat, în acea seară, pe atacatorii de la Stade de France, la periferia pariziană. Abdeslam și-a minimalizat rolul în primele sale declarații. El a povestit, de asemenea, că „voia să se detoneze la Stade de France”, dar „a dat înapoi”, potrivit lui Molins.

– Aeroportul de la Bruxelles, „pregătit” să fie redeschis

Anchetatorii se întreabă dacă Abdeslam nu cumva era însărcinat să comită atentatul din nordul Parisului menționat în revendicarea Statului Islamic (SI), dar care nu a fost comis.

Arestarea sa, după mai bine de patru luni de fugă, pare, potrivit anchetatorilor, să fi precipitat atacurile-sinucigașe de pe aeroportul și stația de metrou de la Bruxelles.

Poliția, care a găsit explozivi în apartamentul de la Bruxelles de unde au plecat atacatorii de pe aeroport, se întreabă dacă Abdeslam nu cumva era însărcinat să participe la atacuri, vizând eventual alte ținte.

Unul sau mai mulți suspecți sunt căutați după atacurile de la Bruxelles, inclusiv „bărbatul cu pălărie”, cel de al treilea om cu bombă de pe aeroport, care a plecat înainte ca cei doi kamikaze să se detoneze.

Redeschiderea aeroportului de la Zaventem pentru călători continuă să fie amânată de la o zi la alta.

Aeroportul este „pregătit tehnic” în vederea unei redeschideri parțiale, dar niciun zbor comercial nu va avea loc până sâmbătă.

Sindicate din cadrul poliției au agitat joi seara o amenințare cu o grevă, reclamând ca toate persoanele care sosesc în terminalul temporar pentru plecări să fie controlate în prealabil.

Premierul belgian Charles Michel i-a chemat la negocieri urgente cu conducerea poliției, iar un Consiliu Național de Securitate urmează să tranșeze vineri o eventuală redeschidere parțială a aeroportului.

– Amenințare jihadistă

O dovadă a faptului că amenințarea teroristă continuă să planeze asupra Europei este o nouă operațiune franco-belgiană a poliției, joi, la Courtrai, în nord-vestul Belgiei, în cadrul anchetei – separate – cu privire la un plan de atentat, dejucat, în Franța.

Într-un cartier încercuit de poliție și armată, forțele de ordine, „înarmate” cu detectoare de metale și însoțite de câini special antrenați, au efectuat percheziții în zona unei case și unei păduri.

Nicio arestare nu a fost operată, iar anchetatorii nu a găsit nici arme și nici explozivi.

Justiția franceză l-a inculpat miercuri seara pe principalul suspect în această „acțiune teroristă iminentă” – francezul Reda Kriket -, iar alți bărbați în legătură cu acest dosar sunt încarcerați în Olanda și în Belgia.

Inchide