• Publicat:
Internațional

Sarkozy: Franța este „în război” și trebuie să-i „extermine” pe autorii actelor teroriste

Sarkozy: Franța este „în război” și trebuie să-i „extermine” pe autorii actelor teroriste
Franța este "în război" și trebuie "să-i extermine" pe autorii unor acțiuni teroriste, a apreciat Nicolas Sarkozy, președintele Partidului Les Républicains (LR), într-un interviu difuzat sâmbătă de postul iTELE, relatează AFP online.

Întrebat vineri, la Abidjan, de jurnaliști de la postul de știri cum se poate replica unor atacuri teroriste, Sarkozy a răspuns „mai întâi ținând cont de faptul că suntem în război și că trebuie să-i exterminăm. Cuvintele au un sens: trebuie să-i exterminăm”.

„Noi nu am ales acest război. Este un război împotriva Franței? Nu cred. Este un război împotriva civilizației, împotriva culturii, împotriva valorilor umane. Este un război împotriva a tot ceea ce nu este barbar”, a apreciat fostul șef de stat, care a efectuat vineri o vizită la Grand-Bassam, o localitate din Coasta de Fildeș situată la est de Abidjan, pentru a aduce un omagiu victimelor atacului de duminică.

„Cred că toate mijloacele – în domeniul informațiilor, de prevenire și de sancționare – sunt necesare”, a adăugat el.

„Câteva mii de barbari fanatici care se abat de la religia la care pretind că se referă au decis să terorizeze și să asasineze. Nu ne putem lăsa în voia lor”, a subliniat el. „Nu pentru că suntem democrații trebuie să fim slabi”, a adăugat Sarkozy.

 Valls: Arestarea lui Abdeslam, o „etapă importantă”, dar „amenințarea rămâne”

Pe de altă parte, arestarea lui Salah Abdeslam, vineri, la Bruxelles, marchează „o etapă importantă în lupta împotriva terorismului”, „dar amenințarea rămâne la un nivel foarte ridicat”, a declarat sâmbătă Manuel Valls, în timpul unei vizite la Salonul Cărții de la Paris.

„Bineînțeles, ne felicităm pentru această reținere (…), este o etapă importantă în lupta împotriva terorismului, dar amenințarea rămâne la un nivel foarte ridicat, atât de ridicat, poate, față de cel pe care-l știam înainte de 13 noiembrie”, a estimat premierul francez.

„Alte rețele, alte celule, alți indivizi, în Franța și în Europa, se organizează pentru a pregăti noi atentate”, a avertizat el. „Noi trebuie să fim mobilizați, atât pe plan național, cât și și pe plan european, în cooperarea internațională, împotriva acestor celule, împotriva Statului Islamic, împotriva Al-Qaida”, a adăugat el.

„Îndemn în continuare la un nivel ridicat de mobilizare și de conștientizare în rândul francezilor a acestei amenințări”, a conchis premierul.

De asemenea, „vreau să salut munca, intervenția forțelor de securitate belgiene, cooperarea dintre Franța și Belgia”, a subliniat el. „Cooperarea dintre cele două parchete are loc în condiții bune, (procurorul Republicii de la Paris) François Molins va avea ocazia să o spună”, a precizat șeful Guvenului francez.

Manuel Valls și-a exprimat de asemenea „un gând pentru victime, apropiați, familiile victimelor de la Paris și Saint-Denis de pe 13 noiembrie”.

Aceste atacuri jihadiste s-au soldat cu 130 de morți și câteva sute de răniți. Peste 4.000 de persoane sunt considerate victime ale acestor atacuri, cele mai sângeroase din istoria Franței.

Arestarea lui Salah Abdeslam este „o lovitură importantă dată organizației teroriste Daech (acronimul arab al grupării jihadiste Statul Islamic) în Europa”, a declarat sâmbătă ministrul francez de Interne Bernard Cazeneuve.

„Operațiunile din această săptămână au permis ca mai mulți indivizi, care și-au dovedit extrema periculozitate și totala hotărâre, să nu mai poată dăuna”, a declarat el la finalul unei ședințe a Consiliului Apărării, la Palatul Elysée. „Salah Abdeslam va trebui să răspundă pentru acțiunile sale în fața justiției franceze”, a adăugat el.

Inchide