SCANDALOS. Bustul generalului Charles de Gaulle, vandalizat! Franța, sub teroarea protestelor violente

SCANDALOS. Bustul generalului Charles de Gaulle, vandalizat! Franța, sub teroarea protestelor violente
SCANDALOS. Bustul generalului Charles de Gaulle, vandalizat! Franța, sub teroarea protestelor violente / Sursa FOTO: francetvinfo.fr
Publicat: 15/06/2020, 19:49

Un gest absolut scandalos a revoltat comunitatea conservatoare din Franța. În localitatea Hautmont, din nordul țării, bustul generalului Charles de Gaulle a fost vandalizat, capul statuii fiind acoperit cu vopsea portocalie fluorescentă.

Pe piedestal, informează Yahoo, persoane rămase încă necunoscute au scris cu nuanță de portocaliu cuvântul „sclav”.

Bustul lui De Gaulle, vandalizat înaintea unei importante aniversări

Vandalizarea bustului generalului Charles de Gaulle are loc cu câteva zile înainte de marcarea a 80 de ani de la apelul său din 18 iunie 1940. Într-un discurs rămas celebru în istorie, De Gaulle le solicita francezilor să continue lupta împotriva Germaniei naziste. Totodată, se vor împlini și 50 de ani de la moartea sa.

Aleşii Consiliului Municipal au fost alertaţi în cursul dimineţii de luni, 15 iunie, în legătură cu cele petrecute. Primarul din Hautmont, Joël Wilmotte, a dat ordin ca serviciile tehnice din oraș să curețe deîndată statuia!

„Un fapt complet scandalos”, a reacţionat Wilmotte, denunţând un „comportament inacceptabil şi un amalgam” în contextul „dezbaterii mediatice” în jurul rasismului şi a distrugerii statuilor. Primăria din Hautmont a depus deja o plângere, mai notează și France Info.

Manifestații violente în Franța

Acest nou act de vandalism are loc într-un climat extrem de tensionat în Franţa, unde au avut loc mai multe manifestaţii împotriva rasismului şi a violenţei Poliţiei. Incidentele sunt inspirate de protestele din Statele Unite ale Americii.

Preşedintele Emmanuel Macron a anunțat, duminică seara, că Franţa va fi „inflexibilă” în faţa rasismului, dar „nu va şterge nicio urmă sau nume din istoria sa” şi „nu va da jos nicio statuie”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase