• Publicat:
  • Actualizat:
Internațional

Scenariu: Israelul ar putea ataca Iranul la toamnă, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA

Scenariu: Israelul ar putea ataca Iranul la toamnă, înaintea alegerilor prezidențiale din SUA
Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene în toamnă, înaintea alegerilor din Statelele Unite, informează surse citate de ziarul Yedioth Ahronoth.

Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene în toamnă, înaintea alegerilor din Statelele Unite, informează surse citate de ziarul Yedioth Ahronoth.

Conform site-ului Ynetnews, care citează ziarul Yediot Ahronoth, premierul Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Ehud Barak, pledează pentru un atac împotriva Iranului în această toamnă, în pofida obiecțiilor Statelor Unite și comandanților militari israelieni.

Doi analiști de la Yedioth Ahronoth, Nahum Barnea și Shimon Shiffer, notează însă că un atac împotriva Iranului în această toamnă nu este susținut de niciun alt stat, nici măcar de președintele Israelului.

Conform surselor citate, Netanyahu și Barak cred că blocarea programului nuclear iranian merită orice risc, deși experții militari israelieni au avertizat că o astfel de operațiune comportă riscuri majore. Temerea liderilor politici israelieni este că Administrația Barack Obama nu va reuși să blocheze la timp acțiunile Iranului în sensul fabricării de arme nucleare.

Președintele SUA, Barack Obama, a primit joi un nou raport al serviciilor de informații care confirmă că Iranul a înregistrat progrese rapide și semnificative în scopul fabricării de arme nucleare. Conform postului CBS, raportul american ar fi o confirmare a estimărilor serviciilor de informații israeliene, care susțin că Iranul se apropie de capacitățile pentru a fabrica arme atomice. Ministrul israelian al Apărării, Ehud Barak, a confirmat, într-un articol publicat în ziarul Haaretz, că Barack Obama a primit o nouă „evaluare” a Serviciilor naționale de informații americane care „împărtășește ipoteza Israelului că Iranul a înregistrat progrese surprinzătoare și semnificative în demersurile de a fabrica arme nucleare”.

Săptămâna trecută, Efraim Halevy, fost director al Serviciului israelian de informații externe (Mossad), sugera că Israelul ar putea ataca instalațiile nucleare iraniene în următoarele 12 săptămâni. „Dacă aș fi iranian, m-aș teme destul de mult în următoarele 12 săptămâni”, declara Halevy pentru New York Times.

Administrația Barack Obama exercită presiuni intense asupra Israelului pentru a nu iniția raiduri aeriene împotriva instalațiilor nucleare iraniene, Washingtonul argumentând că sancțiunile economice impuse regimului de la Teheran dau rezultate, încetinind programul nuclear.

Israelul insistă că Iranul, un inamic declarat al statului evreu, a înregistrat progrese constante în proiectul de fabricare a armelor nucleare. Statele Unite împărtășesc preocupările că Iranul încearcă să se doteze cu armament atomic, însă serviciile de informații americane apreciau până acum că regimul islamist va mai avea nevoie de câțiva ani pentru a dobândi tehnologia necesară fabricării de bombe nucleare. Iranul susține că programul său nuclear are scopuri pur civile.

Mihai Draghici, [email protected]

Inchide