Scene șocante în Congo, după erupția unui vulcan: Mii de persoane au fost evacuate iar cel puțin 30 au murit. Oamenii se pregătesc de o nouă erupție – FOTO/VIDEO

Scene șocante în Congo, după erupția unui vulcan: Mii de persoane au fost evacuate iar cel puțin 30 au murit. Oamenii se pregătesc de o nouă erupție - FOTO/VIDEO
Oficial din Republica Democrată Congo: „Momentul întoarcerii evacuaților la casele lor nu poate fi estimat până când toate amenințările nu vor fi eliminate complet” / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 28/05/2021, 13:52
Actualizat: 28/05/2021, 14:51

Zeci de mii de oameni încearcă să părăsească orașul Goma din Republica Democrată Congo (RDC) după ce autoritățile au emis un ordin de evacuare întrucât Vulcanul de pe Muntele Nyiragongo ar putea erupe din nou, la câteva zile după ce a avut o erupție neașteptată în noaptea de 22 spre 23 mai.

În urma erupției care a avut loc în urmă cu o săptămână, cel puțin 31 de persoane au decedat iar peste 30.000 au fost nevoite să își părăsească locuințele. Încă de atunci, în zonă au avut loc mai multe cutremure, unele dintre ele resimțindu-se și la peste 75 de kilometri de vulcan. Zeci de clădiri au fost avariate și au pereții crăpați, la fel și drumurile din zonă. Un rezident a declarat pentru CNN că unii dintre vecinii lui care locuiau în clădiri înalte și-au părăsit locuințele deoarece se temeau că s-ar putea prăbuși.

„Datele din activitatea seismică indică prezența magmei sub zona urbană a orașului Goma și sub lacul Kivu. Din cauza acestor date nu putem exclude o altă posibilă erupție pe pământ sau sub lac. Ar putea apărea fără niciun avertisment”, a declarat joi guvernatorul militar al provinciei Kivu de Nord, generalul Constant Ndima.

De asemenea, acesta i-a îndemnat pe oameni să urmeze instrucțiunile autorităților avertizând că „ați putea muri de asfixiere sau ați putea suferi arsuri grave”.

Republica Democrată Congo, lovită de o tragedie națională

Goma, capitala provinciei Kivu de Nord, este situată la marginea lacului Kivu, la granița cu Rwanda. Potrivit proiecțiilor oficiale ale Națiunilor Unite, Băncii Mondialedar nu numai, în oraș locuiesc aproximativ 670.000 de oameni. Cu toate acestea, mai multe organizații nonguvernamentale din regiune susțin că populația este de aproximativ 1 milion de persoane.

Patrick Muyaya, un purtător de cuvânt al Ministerului Comunicării din RDC, a declarat că 10 cartiere din orașul Goma care erau cele mai expuse riscului au fost evacuate joi, 27 mai. Printre acestea se numărau Majengo, Virunga și Murara.

Oficialul a declarat în timpul unei conferințe de presă că zona se confruntă în continuare cu o serie de riscuri, inclusiv potențiale cutremure și posibilitatea unei erupții vulcanice secundare.

Cenușa emisă în atmosferă este, de asemenea, periculoasă pentru sănătatea umană, iar Patrick Muyaya a declarat că locuitorii ar trebui să fie atenți atunci când cumpără fructe și legume, deoarece s-ar putea să se fi așezat praf vulcanic toxic pe bunuri.

Evacuații nu știu când s-ar putea întoarce la casele lor

Există, de asemenea, riscul exploziei acumulărilor de gaz care se află de sub un lac din zonă.

„Momentul întoarcerii evacuaților la casele lor nu poate fi estimat până când toate amenințările nu vor fi eliminate complet”, a anunțat Patrick Muyaya.

Autoritățile provinciale au lucrat cu poliția națională și forțele armate pentru a-i însoți pe evacuați, dar exodul brusc de oameni a provocat blocaje majore la frontiera RDC dintre Rwanda.

Patrick Muyaya a dezăluit că oamenii de știință încă nu au o înțelegere clară a ceea ce se întâmplă. Purtătorul de cuvânt a declarat că activitatea actuală observată este diferită de cele înregistrate în timpul erupțiilor anterioare. De asemenea, acesta a susținut că cutremurele care au urmat erupției sunt neobișnuite.

„Nu am mai văzut acest lucru până acum, este foarte surprinzător”, a mărturisit oficialul din RDC.

Cu toate acestea, Patrick Muyaya a subliniat că cele mai recente observații științifice indică faptul că frecvența și intensitatea cutremurelor s-au redus.

Lacul de lavă pe care vulcanul pare să-l fi reumplut duminică a fost curățat de atunci, potrivit vulcanologului Dario Tedesco.

RDC suferă de „cea mai neglijată criză de exod din lume”

Erupția inițială a distrus cel puțin 900 de case și cinci școli, potrivit Consiliului norvegian pentru refugiați (NRC) și, de asemenea, a deteriorat alimentarea cu energie și apă a orașului. Începând de miercuri, curentul a fost parțial restabilit, dar alimentarea cu apă era încă întreruptă, a declarat pentru CNN un purtător de cuvânt al NRC.

O organizație umanitară de vârf, NRC a declarat că RDC suferă de „cea mai neglijată criză de exod din lume”, deoarece conflicte multiple au forțat 2 milioane de oameni să-și părăsească casele în 2020.

„O combinație letală de violență, niveluri record de foamete și neglijare totală a declanșat o mega-criză care impune un mega-răspuns. Dar, în schimb, milioane de familii aflate la marginea prăpastiei par a fi uitate de lumea exterioară și le este refuzat orice mijloc de ajutor”, a declarat secretarul general al NRC, Jan Egeland.

Organizația a mai susținut că o treime din populația țării – 27 de milioane de oameni, inclusiv peste 3 milioane de copii – nu au suficientă hrană.

CITEȘTE ȘI

Vulcanul Nyiragongo a erupt brusc și puternic. Lava amenință să transforme orașul Goma în noul Pompei (Galerie FOTO&VIDEO)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”