FOTO-VIDEO | „Scoateți-mă de aici”. Povestea din spatele fotografiei care a IMPRESIONAT o lume întreagă. Doi frați sirieni au rezistat 22 de ore prinşi sub dărâmături după cutremurul devastator din 6 februarie

Publicat: 15/02/2023, 13:29
Actualizat: 15/02/2023, 13:33

Jinan are doar cinci ani, iar acum este internată în spital cu răni grave la picior. Fratele ei a suferit doar zgârieturi minore. Cei doi sunt protagoniștii unei fotografii ce a făcut înconjurul lumii. Ei au supraviețuit timp de 22 de ore sub dărâmături, în urma cutremurului devastator din 6 februarie. În urma seismului, ei și-au pierdut întreaga familie, dar au rămas în viață în mod spectaculos.

Jurnaliștii „The Guardian” au publicat povestea celor doi frați sirieni care au reușit să rămână în viață, chiar dacă au fost prinși sub ruinele unei clădiri. Cu o noapte în urmă, două cutremure cu magnitudinea de 7,8 şi 7,6 făcuseră una cu pământul satul său, Harem, din provincia siriană Idlib, controlată de rebelii sirieni. Zeci de clădiri s-au dărâmat, inclusiv blocul în care locuia vărul său, Mahmoud, împreună cu soţia şi cei şapte copii ai lor.

Câteva ore mai târziu, Rahal, care este şeful poliţiei locale, a mers să vadă care este situaţia şi s-a grăbit să intre printre ruinele casei în speranţa că îi va găsi pe Mahmoud şi pe familia sa în viaţă.

Sub vârful mormanului de moloz, blocați între plăcile beton, erau fiica lui Mahmoud, Jinan, în vârstă de cinci ani, împreună cu fratele ei, Abdullah, în vârstă de nouă luni, pe care îl ținea în brațele ei. Lângă cei doi, sub ruinele casei, zăcea cadavrul mamei lor, Suaad. Rahal a reușit să îi vadă doar brațul, cu care părea că a încercat să-și îmbrățișeze copiii pentru a-i proteja.

Rahal a încercat să-i elibereze, dar și-a dat seama că nu o poate face singur. Așa că i-a filmat pe cei doi copii prinși între plăcile de beton și a trimis filmarea colegilor săi polițiști, cerându-le să intervină. Videoclipul a fost redirecționat rapid de pe un telefon pe altul, părăsind granițele Siriei și devenind viral. Milioane de oameni l-au văzut numai pe Twitter și a devenit un simbol al tragediei de la Idlib.

Omar Rahal / Sursa foto: The Guardian

„Vă rog! Scoateți-mă de aici”

„Oamenii mei au sosit imediat și m-au ajutat să-l scot pe micuțul Abdullah, care din fericire avea doar câteva zgârieturi mici”, a spus Rahal pentru The Guardian. „Dar problema a fost Jinan. A fost prinsă de o placă de beton și a avut o tijă de fier înfiptă în picior.”

Eforturile de salvare din Idlib au fost cu mult mai grele decât în Turcia, pentru că Siria nu a putut primi ajutor umanitar, iar oamenii au fost nevoiți să-i extragă pe cei dragi cu mâinile goale de sub dărâmături.

„Pentru a ridica placa de beton am folosit un cric, cel pentru ridicarea mașinilor atunci când trebuie să schimbați o anvelopă”, a spus Rahal. „A funcționat. Dar Jinan avea încă o tijă de fier înfiptă în picior, iar aceasta trebuia tăiată”, a continuat el.

Salvatorii au încercat să taie tija cu o lamă groasă de oțel, în timp ce Jinan plângea de durere. A fost momentul în care un nou cutremur a avut loc, iar satul s-a zguduit din nou.

„Vă rog! Scoateți-mă de aici”, i-a implorat Jinan pe salvatori.

Nu era timp de pierdut. „Nu am avut de ales”, a spus Rahal. „Am riscat să murim și să pierdem și copilul. Prin urmare, am decis să facem ceea ce nu ne-am dorit niciodată – să o extragem pe Jinan în timp ce piciorul ei era încă parțial blocat de tija metalică”.

Marți, în jurul orei 2 dimineața, după aproape 22 de ore sub dărâmături, Jinan a fost eliberată.

Jinan / Sursa foto: Alessio Mamo/The Guardian
Jinan / Sursa foto: Alessio Mamo/The Guardian

„Rana de la picior este foarte gravă. Am putea fi forțați să i-l amputăm”

La o săptămână după salvare, jurnaliștii The Guardian i-au vizitat pe Jinan și pe fratele ei mai mic într-un spital transformat dintr-o fostă școală, unde copiii răniți din Harem erau tratați. Abdullah a dormit învelit într-o pătură de lână, în timp ce Jinan stătea întins, încă îndurerată, pe un pat.

„Rana de la picior este foarte gravă”, a spus medicul ei, Wajih al-Karrat. „Este posibil ca Jinan să nu mai meargă niciodată așa cum o făcea înainte. Nu te voi minți. Dacă rana nu se ameliorează, am putea fi forțați să-i amputăm piciorul.”

Jinan și Abullah sunt singurii care au rămas în viață din familia lor și au fost încredințați unchiului lor și soției sale.

Jinan și fratele ei se numără printre un număr foarte mare de copii rămași orfani în urma cutremurului din 6 februarie.

Bilanţul victimelor cutremurului din Siria a depăşit 5.800 de morţi, în timp ce oficialii ONU cer mai mult acces pentru ajutoare în nord-vestul ţării controlat de rebeli.

Otilia Serescu
Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Răsturnare de situație pentru cei cu TELEFOANE mobile. Au anunțat că este total INTERZIS
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
De ce și-a întrerupt, de fapt, David Popovici studiile universitare, după doar câteva luni de...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost Caligula cel mai nebun dintre împărații romani? L-a amenințat pe zeul Jupiter că-l...