LIVE | Bilanțul CUTREMURELOR din Turcia și Siria depășește 41.000 de morți. OMS: „Este cel mai grav dezastru natural din ultimul secol” | Femeie salvată după 212 ore sub dărâmături

LIVE | Bilanțul CUTREMURELOR din Turcia și Siria depășește 41.000 de morți. OMS: „Este cel mai grav dezastru natural din ultimul secol” | Femeie salvată după 212 ore sub dărâmături
Bilanțul CUTREMURELOR din Turcia și Siria depășește 41.000 de morți - FOTO: Profimedia Images
Publicat: 15/02/2023, 08:49
Actualizat: 15/02/2023, 13:32

Dezastrul din Turcia și Siria se adâncește cu fiecare minut care trece. În acest moment bilanțul morților în urma cutremurelor de săptămâna trecută depășește 41.000 de persoane. Supraviețuitorii rămași sub dărămături speră în continuare ca salvatorii să facă minuni pentru a-i scoate din ghearele morții.

Update 4: „Scoateți-mă de aici”. Povestea din spatele fotografiei care a IMPRESIONAT o lume întreagă. Doi frați sirieni au rezistat 22 de ore prinşi sub dărâmături

Jinan are doar cinci ani, iar acum este internată în spital cu răni grave la picior. Fratele ei a suferit doar zgârieturi minore. Cei doi sunt protagoniștii unei fotografii ce a făcut înconjurul lumii. Ei au supraviețuit timp de 22 de ore sub dărâmături, în urma cutremurului devastator din 6 februarie. În urma seismului, ei și-au pierdut întreaga familie, dar au rămas în viață în mod spectaculos.

(Vezi detalii și video aici…)

Imaginea cu cei doi fraţi sirieni prinşi sub dărâmături după cutremurul devastator din 6 februarie 2023 / Sursa foto: captură Twitter
Imaginea cu cei doi fraţi sirieni prinşi sub dărâmături după cutremurul devastator din 6 februarie 2023 / Sursa foto: captură Twitter

Update 3: MApN anunţă o nouă misiune umanitară: Trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române pleacă miercuri în sprijinul populaţiei afectate de cutremurele din Turcia şi Siria

O nouă misiune de zbor umanitar, cu trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române, este organizată miercuri, în sprijinul populației afectate de cutremurele din Turcia și Siria.

Astfel, o aeronavă C-130 Hercules, care va ateriza la Beirut (Liban), și două aeronave C-27J Spartan, care vor ateriza la Gaziantep (Turcia), transportă aproximativ 22 de tone de bunuri materiale donate de statul român.

(Află detalii aici…)

MApN anunţă o nouă misiune de zbor umanitar, cu trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române / Sursa foto: Facebook MApN
MApN anunţă o nouă misiune de zbor umanitar, cu trei aeronave ale Forţelor Aeriene Române / Sursa foto: Facebook MApN

Update 2: Metallica donează 250.000 de dolari pentru ajutorarea victimelor cutremurului

Fundația trupei americane de metal Metallica a donat 250.000 de dolari pentru eforturile de ajutorare a sinistraților din Turcia și Siria.

„Nu avem cuvinte pentru a descrie devastarea din sudul Turciei și nordul Siriei”, a declarat pe Twitter fundația, cunoscută sub numele de All Within My Hands – numită după unul dintre cântecele trupei.

Aceasta a precizat că va contribui cu granturi de câte 125.000 de dolari pentru Direct Relief și World Central Kitchen, două organizații nonprofit „pentru a ajuta la finanțarea ajutorului medical și a meselor atât de necesare”, a precizat fundația într-o declarație de marți.

Update 1: Femeie salvată după 212 ore sub dărâmături

O femeie în vârstă de 77 de ani a fost scoasă de sub dărâmături în orașul Adiyaman – supraviețuind unui număr uimitor de 212 ore în care a rămas blocată, potrivit agenției de știri Anadolu.

Presa turcă a relatat că Fatma Gungor a fost scoasă în viață din dărâmăturile unui bloc de apartamente cu șapte etaje din orașul Adiyaman în timpul salvării în cursul nopții de luni spre marți.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a anunțat că numai în Turcia au fost înregistrate 35.418 decese – ceea ce face din această țară cel mai grav dezastru din ultimul secol.

El a adăugat că 105.505 persoane au fost rănite și peste 13.000 de persoane sunt încă tratate în spitale.

În total, 5.714 persoane au murit în Siria (incluzând atât zonele controlate de guvern, cât și cele controlate de rebeli).

Acest lucru duce numărul total de decese confirmate la 41.132.

OMS descrie cutremurele din Turcia ca fiind cel mai grav dezastru natural din ultimul secol în ceea ce caracterizează ca fiind regiunea sa Europa.

ONU solicită un ajutor de 397 de milioane de dolari pentru a ajuta cinci milioane de supraviețuitori sirieni cu adăposturi, asistență medicală și alimente.

Dezastrul este acum cel mai grav din istoria Turciei – ce s-a întâmplat la cutremurul din 1939?

Bilanțul deceselor face din cutremurul de săptămâna trecută cel mai sângeros dezastru de acest fel de la fondarea țării, în urmă cu 100 de ani – depășind bilanțul victimelor cutremurului masiv de la Erzincan din 1939.

Ce s-a întâmplat în acel cutremur?

Cutremurul din 1939 de la Erzincan a lovit estul Turciei în primele ore ale zilei de 27 decembrie.

Acesta a avut o magnitudine de 7,8 – aceeași cu cea a cutremurului de săptămâna trecută – și a avut epicentrul localizat în apropierea orașului Erzincan.

Ruptura cutremurului s-a propagat spre vest pe o distanță de aproximativ 400 km și a provocat rupturi la suprafață, unele dintre acestea putând fi văzute și în prezent.

De asemenea, a avariat grav peste 116.000 de clădiri și, din cauza vremii reci, a fost dificil ca ajutoarele să ajungă în zonele afectate.

Inițial, bilanțul victimelor a fost de aproximativ 8.000 de morți, dar în puțin peste o săptămână, cifra a ajuns la aproape 33.000 de persoane.

În timp ce au început operațiunile de căutare și salvare, temperaturile au scăzut și ele până la -30 °C, iar ulterior zona a fost lovită de viscol și inundații, ceea ce a făcut ca situația să fie și mai mortală, potrivit SkyNews.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Epidemie de singurătate printre părinți, dezvăluie un studiu din SUA