Se întorc soldații americani în Irak? Anunțul de ultimă oră al lui Barack Obama – UPDATE

Se întorc soldații americani în Irak? Anunțul de ultimă oră al lui Barack Obama - UPDATE
Publicat: 13/06/2014, 20:05
Actualizat: 29/07/2014, 21:39

Statele Unite nu trimit din nou soldați în Irak, dar iau în calcul alte opțiuni, a anunțat vineri președintele Barack Obama: „Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate națională să pregătească un eventai de opțiuni pentru susținerea forțelor de securitate irakiene”.

„Un efort militar pe termen scurt nu este de ajuns”, a mai spus președintele american, care s-a arătat deranjat de refuzul trupelor irakiene de a se lupta cu insurgenții, în condițiile în care în Mosul, orașul cucerit la începutul săptămânii, luptătorii SIIL erau de 15 ori mai puțini decât poliția și armata. Chiar și așa, trupele guvernamentale au părăsit posturile. „Am cheltuit mulți bani pentru a-i antrena. Faptul că nu vor să lupte arată o problemă de moral”, a comentat Obama.

Răspunzând întrebării unui jurnalist, președintele american a apreciat că războiul din Siria s-a revărsat „de ceva vreme” în Irak. De altfel, jihadiștii din SIIL sunt o grupare originară din Irak, care a plecat în Siria și s-a întors acum în Irak, pentru a forma un stat sunit care cuprinde teritorii ample din ambele țări.

„Până la urmă, le revine irakienilor să-și rezolve problemele”, a mai declarat Obama. Liderul american a subliniat că va monitoriza cu mare atenție situația din Irak în următoarele zile, înainte de a lua o decizie. Orice acțiune, însă, se va face împreună cu irakienii și va avea și o componentă politică, pentru că soluția nu este doar militară: „Fără un efort politic, orice acțiune militară va fi sortită eșecului”.

Într-un articol publicat cu puțin timp înainte de declarațiile lui Obama, The Guardian relata, citând surse apropiate situației, că Administrația Obama ia în calcul efectuarea unor atacuri aeriene asupra extremiștilor SIIL.

În noaptea de luni spre marți, aproximativ 1.500 de jihadiști membri ai grupării Statul Islamic din Irak și Levant (SIIL) au intrat în Mosul, al doilea cel mai mare oraș al Irakului, anunțând în difuzoare că eliberează localitatea. De eliberat, au eliberat și circa 1.000 de deținuți din închisori. Organizația Internațională pentru Migrație estimează că 500.000 de oameni au fugit de aici, de frica violențelor.

Ceea ce a șocat mai mult decât orice a fost că armata și poliția, ale căror efective erau de 15 ori mai numeroase decât ale jihadiștilor, conform presei internaționale, nici măcar nu au opus rezistență. Au fugit de la posturi, dezbrăcându-se de uniforme. Cei care au fost prinși de SIIL au fost măcelăriți.

Mai mult, luptătorii ar fi furat 425 de milioane de dolari din principala bancă a orașului, conform Washington Post. Guvernatorul provinciei Ninive, Atheel al-Nujaifi, a mai declarat că islamiștii ar fi furat alte câteva milioane din mai multe bănci din Mosul, dar și o „cantitate semnificativă de lingouri de aur”.

După Mosul, SIIL a cucerit Tikrit, orașul lui Saddam Hussein. Personalul american al unei baze aeriene din Irak a fost evacuat de urgență din motive de securitate,

Autoritățile locale spun că insurgenții au ocupat două districte la nord-est de Bagdad, unde, la fel ca în Mosul, forțele de securitate și-au părăsit posturile.

Noul val de violențe a aruncat Irakul la un nivel al morților apropiat de cel al anului 2008. Potrivit Națiunilor Unite, 2013 a fost cel mai sângeros an de la retragerea americanilor, cu 8.800 de morți, majoritatea fiind civili.

Statele Unite trimit un portavion în Golful Persic pentru posibile raiduri aeriene în Irak

Statele Unite vor trimite portavionul George H.W. Bush în Golful Persic în următoarele ore pentru a fi disponibil în cazul în care președintele Barack Obama decide efectuarea de raiduri aeriene în Irak, afirmă surse oficiale americane citate de CNN.

Președintele Barack Obama a declarat că nu vor fi trimise efective militare terestre în Irak, precizând că există alte opțiuni. „Nu vom trimite efective militare combatante în Irak, dar am cerut echipei de consilieri în materie de securitate națională să pregătească un eventai de opțiuni pentru susținerea forțelor de securitate irakiene”, a declarat Obama de la Casa Albă, subliniind că „fără un efort politic, orice acțiune militară va fi sortită eșecului”.

În paralel, Obama a îndemnat liderii comunităților religioase din Irak să pună capăt disensiunilor.

Grupul Stat Islamic în Irak și Levant (SIIL), afiliat rețelei teroriste Al-Qaida, a promis, într-o înregistrare video, că va ocupa orașul Bagdad, după ce a obținut controlul asupra provinciilor Ninive și Tikrit. „Avem conturi de reglat”, a declarat Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, transmițând un avertisment clar Administrației șiite de la Bagdad. „Nu renunțați la nici măcar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuați marșul! Lupta nu a început încă, dar va fi la Bagdad”, a spus liderul insurgent, citat de USA Today. Al-Adnani a promis că insurgenții sunniți vor ocupa și orașele sudice Kerbala și Najaf, unde există locuri considerate sacre de către musulmanii șiiți. Insurgenții sunniți dețin deja controlul asupra orașelor Mosul, Tikrit, Fallujah și, parțial, asupra orașului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgență.

VOM REVENI CU AMĂNUNTE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York