Se pregătește relaxarea restricţiilor anti-Covid în Germania. Ce propune cancelarul Angela Merkel

Se pregătește relaxarea restricţiilor anti-Covid în Germania. Ce propune cancelarul Angela Merkel
Cancelarul german Angela Merkel / Sursa Foto: Shutterstock
Publicat: 03/03/2021, 00:17
Actualizat: 03/03/2021, 00:19

Cancelarul german Angela Merkel va propune, miercuri, şefilor de regiuni să relaxeze restricţiilor privind contactele sociale, începând cu data de 8 martie, relatează Mediafax, care citează Le Figaro.

Astfel, de luni, vor fi posibile întâlnirile între „două gospodării”, dar nu vor depăşi în total cinci persoane, copiii sub 14 ani nefiind incluşi, potrivit unui proiect. Până acum, contactele între gospodării trebuiau limitate la o singură persoană din afară.

Strategia de redeschidere a ţării se va baza pe testarea masivă cu teste rapide. Scopul este ca până la începutul lunii aprilie întreaga populaţie să se poată testa în mod regulat şi gratuit. Tot personalul şcolilor şi grădiniţelor, precum şi elevii, vor primi, de asemenea, teste antigene gratuite în fiecare săptămână.

Așadar, Germania se pregăteşte să relaxeze restricţiile legate de pandemie şi să redeschidă anumite afaceri, mizând pe milioane de teste pentru a încerca să evite un al treilea val de contaminare.

De altfel, Angela Merkel a recunoscut că populaţia doreşte cu „înflăcărare” întoarcerea la o viaţă normală, potrivit participanţilor la o şedinţă parlamentară, care a avut loc marţi.

„Ieşim dintr-o perioadă lungă de blocare şi acum trebuie să avansăm pas cu pas”, a spus Merkel.

În ultimele săptămâni, Germania a autorizat treptat redeschiderii şcolilor după două luni în care au fost închise. De asemenea, de luni, saloanele de coafură au fost deschise.

Numărul de cazuri a crescut cu 3.943 în 24 de ore în Germania, potrivit datelor de la Institutul de Supraveghere a Sănătăţii Publice REQUIS marţi, în timp ce numărul morţilor a depăşit pragul total de 70.000 în acest weekend.

Germania va introduce marți restricții suplimentare la granița cu Franța

Germania aplică de marţi, 2 martie, restricţii mai dure la trecerea frontierei către departamentul francez Moselle, adăugat duminică pe lista celor unde Institutul Robert Koch pentru controlul bolilor a consemnat apariţia unor „zone cu versiune (de coronavirus – n.r.) îngrijorătoare”, informează dpa.

Intrarea în Germania din zonele respective este interzisă, cu câteva excepţii, cum ar fi şoferii de camioane şi unii lucrători esenţiali.

Autorităţile centrale din Germania au clasificat ca zone de risc 15 alte ţări şi regiuni, printre care Cehia şi Tirolul austriac.

Angela Merkel, după summitul liderilor europeni: „Toți am fost de acord că ne trebuie un certificat digital care să ateste vaccinarea”

Pașapoartele de vaccinare care permit oamenilor să călătorească fără restricții în statele blocului comunitar, în ciuda pandemiei, vor fi disponibile cel mai probabil înainte de începerea verii, a afirmat cancelarul german Angela Merkel, după summitul liderilor europeni pe tema călătoriilor în Uniunea Europeană (UE).

Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a declarat Merkel, adăugând că și  Comisia ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase