Separatiștii proruși din Ucraina, asediați de armată, vor să-și înființeze propriul sistem bancar. Ce monedă vor folosi

Separatiștii proruși din Ucraina, asediați de armată, vor să-și înființeze propriul sistem bancar. Ce monedă vor folosi
Publicat: 02/08/2014, 14:26

„Moneda se va numi rublă. Ne aflăm pe pământ slav și slavii au folosit întotdeauna rubla”, explică Maksim Ivanov, responsabil cu colectarea impozitelor, cu Trezoreria și sistemul bancar în cadrul structurilor de conducere formate de insurgenți în estul Ucrainei.

De altfel, „Guvernul” format de insurgenți a înființat o „bancă populară”, care a primit misiunea suprarealistă de a contura un cadru financiar local, un fel de Bancă Centrală pentru un mini-stat ale cărui dimensiuni sunt din ce în ce mai reduse, în contextul avansării forțelor ucrainene în regiune.

Separatiștii proruși sunt acum regrupați în câteva bastioane, printre care Donețk și Lugansk, și într-o parte din zona care separă cele două orașe aflate în apropiere de frontiera rusă.

Noua „instituție financiară” a separatiștilor are deja sediul în clădirea filialei locale a Băncii Naționale a Ucrainei, abandonată după ce rebelii au preluat controlul asupra orașului. Separatiștii afirmă că o echipă de „experți” își desfășoară deja activitatea, în plină zonă de război.

Maksim Ivanov spune că lucrează cu o echipă de aproape 30 de persoane, inclusiv locuitori din regiune cu calificare în domeniu, precum și specialiști din Rusia și din Kazahstan.

Pe fondul înăspririi sancțiunilor occidentale la adresa Moscovei și rebelilor proruși, „bancherul” separatist consideră că Rusia reprezintă un partener „mai convenabil” pentru sud-estul Ucrainei, centrul industrial al Ucrainei, dar și pentru industria metalurgică și chimică aflată în declin în ultimii ani.

El recunoaște dificultatea sarcinii care i-a fost încredințată, în condițiile în care doar „între 20 și 25% din economia” regiunii, aflată în pragul haosului, continuă să funcționeze. „80% dintre magazine și 70% dintre cafenele și restaurante sunt închise”, notează el. „Când luptele vor înceta, va trebui să reconstruim”, adaugă el.

– Kievul ia măsuri pentru zonele controlate de rebeli

În acest context, la Kiev, Banca Centrală a reacționat și a luat săptămâna trecută măsuri de urgență pentru zonele aflate sub controlul rebelilor. Băncile ucrainene din estul țării sunt în special obligate să distrugă bancnotele pe care le dețin acoperindu-le de vopsea, astfel încât să nu mai fie folosite și să evite să ajungă în mâinile insurgenților, considerați „teroriști” de autoritățile ucrainene.

Maksim Ivanov spune însă că rezervele bancare din Donețk se află „de facto” la dispoziția separatiștilor, ai căror lideri intenționează să ofere bancomate băncilor din oraș.

O sursă bancară din Donețk a relatat pentru AFP, sub acoperirea anonimatului, că accesul la bani numerar reprezintă principala problemă în acest moment. „Deocamdată, bancomatele funcționează, dar nu se știe cât timp va mai dura”, a explicat sursa, adăugând că o mare parte personalului părăsește orașul, iar, în consecință, agențiile bancare sunt nevoite să-și înceteze activitatea.

De asemenea, sursa menționată subliniază că băncile rămân înregistrate la autoritățile ucrainene și se supun în acest context legislației stabilite de Kiev, și nu separatiștilor.

Aceeași sursă s-a declarat neîncrezătoare în ceea ce privește ordinul dat de Banca Națională a Ucrainei de a distruge bancnotele aflate în depozitele băncilor: reprezentanții autorităților ucrainene au primit sarcina de a supraveghea procedura.

La rândul său, Maksim Ivanov critică măsurile, pe care le consideră autodistructive.

Un alt lider din rândul rebelilor, Pavel Gubarev, om de afaceri local aflat în fruntea mișcării separatiste încă de la apariția sa, după sosirea puterii prooccidentale la Kiev, la sfârșitul lunii februarie, a apreciat că, prin aceste măsuri, autoritățile ucrainene „recunosc, de fapt, independența” regiunii.

„În acest moment, ne aflăm într-o zonă offshore, scutită de taxe”, a declarat el. „Ei (autoritățile ucrainene – n.r.) și-au retras sistemul bancar, au decis încetarea activității”, a subliniat liderul prorus.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...