Serviciile daneze de „intelligence” au ajutat SUA să-i spioneze pe liderii politici europeni. Angela Merkel, ținta NSA

Serviciile daneze de „intelligence” au ajutat SUA să-i spioneze pe liderii politici europeni. Angela Merkel, ținta NSA
Serviciile daneze de „intelligence” au ajutat SUA să-i spioneze pe liderii politici europeni. Angela Merkel, ținta NSA / Sursa FOTO: pxhere.com
Publicat: 31/05/2021, 08:53

Statele Unite au spionat importanți lideri politici din Europa, printre care cancelarul german Angela Merkel, cu ajutorul serviciilor daneze de informaţii. Informația a fost făcută publică de presa din Copenhaga, care a demarat o amplă anchetă jurnalistică la care au participat mai multe canale media.

Spionajul american s-a derulat din 2012 până în 2014, relevă investigația presei daneze.

Cum s-a conectat NSA la cablurile de telecomunicații daneze

Postul danez de televiziune Danmarks Radio (DR) a indicat că Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) s-a conectat la cablurile de telecomunicaţii daneze pentru a spiona responsabili de prim-plan şi oficiali cu rang înalt din Germania, Suedia, Norvegia şi Franţa. Pentru a face acest lucru, NSA a beneficiat de ajutorul serviciilor daneze de informaţii militare (FE).

  • DR a dezvăluit aceste informaţii după o anchetă desfăşurată în comun cu canalul suedez SVT, canalul norvegian NRK, canalele germane NDR, WDR şi cotidianul Suddeutsche Zeitung, precum şi cu jurnalul francez Le Monde.

Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, care a fost numit în funcţie în iunie 2019, a primit informații cu privire la această situație abia în august 2020. Într-o declarație pentru DR, Trine Bransen a declarat că „spionajul sistematic de către aliaţi este inacceptabil”.

„Operațiunea Dunhammer”

Cancelarul Angela Merkel, fostul ministru german de Externe din acea perioadă, Frank-Walter Steinmeier, şi liderul de atunci al Opoziţiei, Peer Steinbruck, se află printre persoanele spionate de NSA. Americanii au putut accesa mesajele text, apelurile telefonice şi traficul pe Internet, inclusiv căutări, chaturi şi servicii de mesagerie, scriu ziariștii danezi. Acțiunea NSA a fost semnalată într-un raport intern al FE purtând numele de cod „Operaţiunea Dunhammer”.

Informațiile furnizate de presa daneză sunt confirmate de nouă surse care au avut acces la dosarele clasificate ale FE. În noiembrie 2020, televiziunea DR a arătat că Statele Unite au utilizat cablurile daneze pentru a spiona industria de apărare locală, dar și pe cea europeană din 2012 până în 2015.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase