„Soarele artificial” al Chinei a stabilit un nou record în fuziunea nucleară. Ce înseamna asta pentru domeniul energiei – FOTO/VIDEO

„Soarele artificial” al Chinei a stabilit un nou record în fuziunea nucleară. Ce înseamna asta pentru domeniul energiei - FOTO/VIDEO
Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) este unul dintre dispozitivele promițătoare de cercetare a fuziunii nucleare / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 14/06/2021, 10:39

Cercetării chinezi au reușit să stabilească un nou record în ceea ce privește fuziunea nucleară atingând o temperatură de 120 de milioane de grade Celsius pe care au menținut-o pentru 101 secunde.

Echipa de la Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) a stabilit un nou record mondial: temperaturi de 120 de milioane de grade Celsius timp de 101 secunde, potrivit agenției naționale de presă a Chinei, relatează New Atlas.

În fapt, Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EST) este unul dintre dispozitivele promițătoare de cercetare a fuziunii nucleare care funcționează în întreaga lume și, în ultimii ani, cu ajutorul lui s-au realizat pași importanți în această știință.

Dispozitivul care „mimează” Soarele

Ideea din spatele cercetării fuziunii nucleare este de a recrea procesul pe care Soarele îl folosește pentru a produce cantități monumentale de energie, unde căldura intensă și presiunea se combină pentru a produce plasmă în care nucleii atomici fuzionează la viteze incredibile. Oamenii de știință lucrează cu o serie de dispozitive experimentale pentru a declanșa și studia aceste reacții aici pe Pământ, dar experții consideră tokamak-urile în formă de gogoșă, cum ar fi EST, de la Institutului de Științe Fizice Hefei din China al Academiei de Științe din China, cea mai promițătoare abordare a acestei teme.

Acest tor metalic prezintă o serie de bobine magnetice concepute pentru a menține în loc fluxurile supraîncălzite de plasmă de hidrogen suficient de mult timp pentru ca reacțiile să apară. În 2016, oamenii de știință de la EAST au reușit să încălzească plasma de hidrogen la aproximativ 50 de milioane de grade Celsius și să o susțină timp de 102 secunde. Ulterior, s-a atins în 2018 pragul de 100 de milioane de grade Celsius, de peste șase ori mai fierbinte decât nucleul Soarelui, care a fost menținut timp de aproximativ 10 secunde.

Cea mai recentă rundă de experimente marchează un alt pas înainte pentru cercetători.

„Soarele artificial” al Chinei a stabilit un nou record în fuziunea nucleară. Ce înseamna asta pentru domeniul energiei - FOTO/VIDEO
Cercetătorii au stabilit un nou record încălzind plasma la 120 milioane de grade Celsius și menținând temperatura timp de 101 secunde / Sursă FOTO: Profimedia Images

Record în fuziunea nucleară: S-a atins temperatura de 120 de milioane de grade Celsius, menținută 101 secunde

Potrivit agenției de stat Xinhua, cercetătorii au stabilit un nou record încălzind plasma la 120 milioane de grade Celsius și menținând temperatura timp de 101 secunde. În experimente separate, „Soarele artificial”, așa cum se numește, a încălzit plasma la 160 milioane grade Celsius timp de 20 de secunde. În cele din urmă, obiectivul public al EAST este de a menține plasma la aproximativ 100 de milioane de grade Celsius pentru mai mult de 1.000 de secunde, sau aproximativ 17 minute.

Aceste tipuri de experimente nu sunt concepute pentru a genera electricitate utilizabilă, ci pentru a avansa în domeniul fizicii fuziunii nucleare pentru dispozitivele de generație următoare, cum ar fi ITER, care va fi cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume când va fi finalizat în 2025. La fel ca în EAST, experimentele pe reactorul KSTAR din Coreea, care a stabilit un record mondial prin menținerea plasmei la peste 100 milioane de grade Celsius timp de 20 de secunde anul trecut, va ajuta la dezvoltarea ITER, care ar urma să funcționeze complet în 2035.

Fuziunea nucleară este curată, sigură și durabilă din punct de vedere ecologic – combustibilul său este o resursă aproape nelimitată, deoarece este pur și simplu hidrogen (care poate fi ușor obținut din apă).

Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment...
BREAKING NEWS: 'Am găsit-o pe Elodia'
FOTO. Mihaela Rădulescu, de nerecunoscut! Imaginile cu ea sunt uimitoare: a întinerit cu noul look!
Divele din România, cu costume de baie minuscule, pe plajă. Cine arată cel mai bine
Oana Roman și Marius Elisei, imagini din intimitate! Iubitul vedetei, dezbrăcat complet lângă ea
Cine sunt, de fapt, nașii reali aleși de Simona Halep și Toni Iuruc! Am aflat...
Larisa Iordache, ovaționată în New Tork Times! Cum i-a cucerit pe Americani
Oraşele cu cele mai bune licee. Clujul dispare din top 10
BANCUL ZILEI – Un bărbat potent a luat o supradoză de Viagra
Țara în care parlamentarii primesc aproape 50.000 de euro ca să-şi cumpere maşini, iar profesorii...
Alexandru Papadopol cerșește împăcarea cu Ioana Ginghină! Ce reacție a avut actrița când l-a văzut...
I-a MASAT organele cu ulei de măsline. Ce s-a întâmplat apoi i-a UIMIT pe amândoi...
Anunț ȘOC despre Vaccinul Pfizer și varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Ne protejează sau nu?
Ce nume va purta Simona Halep după căsătoria cu Toni Iuruc. Va urma exemplul Nadiei...
A mers la magazine de haine - Zara, H/M - și a intrat în cabinele...
Descoperire ŞOC la graniţa România: Autorităţile, în ALERTĂ MAXIMĂ. Este BREAKING NEWS
Tragedia momentului în România! S-a stins din viață un om legendar. Avea o carieră fabuloasă
Video Șoc. O cățelușă curajoasă s-a luptat cu un coiot pentru a salva o fetiță...
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
Viaţa bizară a unui miliardar. Mănâncă o singură masă pe zi iar în weekenduri deloc,...