Soarta Orientului Mijlociu, decisă în Cipru. Grecia, Emiratele Arabe Unite și Israelul au pus totul la cale!

Soarta Orientului Mijlociu, decisă în Cipru. Grecia, Emiratele Arabe Unite și Israelul au pus totul la cale!
Soarta Orientului Mijlociu, decisă în Cipru. Grecia, Emiratele Arabe Unite și Israelul au pus totul la cale! / Sursa FOTO: wikimedia.org
Publicat: 17/04/2021, 08:46

Soarta Orientului Mijlociu a fost decisă în Cipru. Cel mai important summit al momentului i-a avut printre invitați pe miniștrii de externe din Grecia, Israel și Emiratele Arabe Unite. În sud-vestul micuței insule mediteraneene, stațiunea Paphos, s-au purtat discuții pe marginea viitorului în regiune, numele Iranului fiind deseori pronunțat la întâlnirea celor trei.

Summit-ul din Cipru are loc la doar luni după un acord de normalizare a relațiilor între Israel şi o seamă de state arabe, printre care și EAU. Totodată, prezența Greciei a însemnat că tensiunile din estul Mediteranei privesc și țările Orientului Mijlociu.

EAU, bezele către Israel. Cooperare politică și economică între cele două state

„Acest nou parteneriat strategic se întinde de la ţărmurile Golfului Persic până la Marea Mediterană şi Europa”, a precizat ministrul israelian de Externe, Gabi Ashkenazi. La rândul său, ministrul de stat al Afacerilor Externe din EAU, Anwar Gargash, a afirmat că această întâlnire este simbolul unui „Orient Mijlociu în schimbare”. El a pledat „pentru un parteneriat strategic în domeniul energiei între estul Mediteranei şi Golful Persic”. De asemenea, Anwar Gargash a indicat că noua relaţie cu statul evreu „permite o viziune strategică alternativă”, vizând consolidarea securităţii regionale.

Miniştrii de Externe cipriot şi grec au subliniat că acest nou parteneriat regional este deschis tuturor. „Uşa este deschisă pentru toate ţările din regiune care doresc să ni se alăture”, a subliniat cipriotul Nikos Christodoulides. În declarația sa, nu a fost menționat numele Turciei, țară ale cărei trupe au invadat nordul insulei în 1974. În prezent, Cipru şi Grecia sunt în litigiu cu Turcia privind explorarea şi exploatarea rezervelor de gaze din estul Mediteranei.

Iranul, avertizat de evrei! Israelul se opune înarmării nucleare a Teheranului

Pe de altă parte, evreul Gabi Ashkenazi a apreciat că există „o şansă reală de a schimba faţa Orientului Mijlociu”. Dar, drumul către pace necesită negocieri de durată.

În ceea ce priveşte Iranul şi controversatul său program nuclear, șeful diplomației israeliene a reafirmat că țara sa „va face tot ce este necesar pentru a împiedica acest regim radical şi antisemit să obţină arme nucleare”, informează AP.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase