Soldat ucrainean din Crimeea, ucis în timpul unei intervenții militare asupra unei baze

Soldat ucrainean din Crimeea, ucis în timpul unei intervenții militare asupra unei baze
Soldat ucrainean din Crimeea, rănit de trupele rusești, în timp ce s-a încercat luarea cu asalt a unei baze militare

Un ofițer ucrainean a fost rănit prin împușcare la Simferopol, în momentul în care trupe pro-ruse, fără însemne militare, au încercat să ia cu asalt o bază militară din capitala Crimeii, ocupată de trupe rusești, a declarat marți comandantul Marinei ucrainene Serghei Gaiduk, relatează AFP.

Conform unui purtător de cuvânt al armatei, soldatul a murit, relatează agenția rusă Interfax. Ministerul Apărării de la Kiev a confirmat că soldatul a decedat. Incidentul vine în contextul în care zilele trecute ministrul Apărării de la Kiev anunțase că s-a ajuns la un armistițiu cu Rusia, în Crimeea, valabil până vineri, 21 martie. Conform înțelegerii, soldații ucraineni rămâneau în bazele lor, iar trupele rusești nu interveneau asupra lor.

UPDATE 18.35 Militarii ucraineni au fost puși sub arest. „Cărțile lor de identitate și banii le-au fost confiscați. Au fost scoși afară, aliniați și le-au fost luate armele”, a declarat Vladislav Selezniov, purtător de cuvânt militar, citat de Ukrainska Pravda.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a reacționat imediat: „Este o crimă de război. Asăzi, soldații ruși au început să tragă în soldații ucraineni”, a spus Iațeniuk.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat pentru Reuters că soldatul a fost rănit în gât și în claviculă. „Acum suntem baricadați la etajul al doilea. Sediul central a fost preluat, la fel și comandantul. Ei vor să renunțăm la arme, dar noi nu intenționăm să ne predăm”, a spus oficialul respectiv.

Atacatorii nu purtau însemne militare distincte și aveau fețele acoperite.

„Tentative de luare cu asalt a unităților militare, prin recurgerea la arme, s-au multiplicat în aceste zile. Într-un atac împotriva unei baze de la Simferopol, un ofițer ucrainean a fost rănit prin împușcare la nivelul unui picior”, a declarat Gaiduk într-o întâlnire cu președintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov și premierul Arseni Iațeniuk.

El nu a precizat când a avut loc acest atac și nici numărul unității militare vizate.

La Simferopol, un fotograf AFP a văzut aproximativ zece persoane înarmate pătrunzând într-o bază ucraineană încercuită de către forțe proruse. O rafală de armă automată s-a auzit imediat după aceea, în interiorul bazei. Două ambulanțe au sosit la fața locului, dar fotograful nu a putut să se apropie de intrarea în bază.

Potrivit lui Serghii Gaiduk, 38 de baze militare ucrainene sunt blocate în prezent de către forțe ruse în Crimeea, care a fost alipită de facto Rusiei marți.

Inchide