Soluția aleasă de mai multe state pentru a preveni răspândirea epidemiei de Ebola

Soluția aleasă de mai multe state pentru a preveni răspândirea epidemiei de Ebola
Publicat: 11/10/2014, 21:01
Actualizat: 29/09/2018, 11:21

Epidemia, care s-a extins din Guineea începând de la sfârșitul lui decembrie 2013, a depășit pragul de 4.000 de victime pe 8 octombrie, potrivit ultimului bilanț prezentat de către Organizația Mondală a Sănătății (OMS). În total, 8.399 de persoane au fost infectate, în șapte țări.

În Statele Unite, controalele au început sâmbătă pe Aeroportul J.F. Kennedy dn New York. Același lucru se întâmplă în Canada, care și-a sfătuit cetățenii să părăsească aceste țări „atât timp cât sunt încă disponibile zboruri comerciale”.

Spania – unde asistenta Teresa Romero, care luptă împotriva bolii, se simte mai bine și vorbește – depune în continuare eforturi să prevină orice răspândire a epidemiei de febră homoragică. La Madrid, încă trei persoane au fost internate vineri seara, ca măsură de precauție.

Îngrijorarea a pus stăpânire și pe America Latină. Brazilia, unde un cetățean din Guineea, în vârstă de 47 de ani, a fost plasat vineri seara în carantină, a anunțat că acesta nu este purtător al virusului. Două țări vecine, Peru și Uruguay, au anunțat că sunt mai vigilente în porturi și pe aeroporturi.

Mexicul și Nicaragua vor să încerce, la rândul lor, să controleze miile de imigranți care se îndreaptă către Statele Unite.

Lumea sportului a fost, de asemenea, afectată. Guvernul marocan a solicitat vineri amânarea Cupei Națiunilor Africii la Fotbal (CAN-2015), prevăzută în perioada 17 ianuarie-8 februarie în regat, din cauza epidemiei care face ravagii în vestul continentului african.

– Alerte false și zvonuri

Primul caz de contagiune în afara Africii și decesul, miercuri, al unui pacient pe teritoriul Statelor Unite au dat o dimensiune planetară angoasei, alerte false, zvonuri, spitalizări din precauție multiplicându-se în ultimele zile.

Autoritățile descurajează glumele care ar putea să provoace panică, după ce un pasager a fost debarcat de către o echipă medicală de la bordul unui avion care efectua un zbor intern în Statele Unite.

Spania luptă împotriva difuzării pe rețele de socializare a unor pagini false ale unor site-uri media care anunță noi cazuri de contaminare. Madridul a pus la dispoziție un număr verde de telefon în vederea informării publicului, iar în Franța urma să intre în funcțiune un astfel de număr verde sâmbătă.

Guvernul spaniol a încercat să liniștească personalul din domeniul sănătății, îngrijorat din cauza lipsei de mijloace și formare în fața unei boli puțin cunoscute. O manifestație a sindicatelor era prevăzută sâmbătă la Madrid. „Nu va exista nicio problemă de buget pentru îngrijirea pacienților și nu ne va lipsi nimic”, a dat asigurări ministrul Sănătății Ana Mato.

Africa de Vest, lovită din plin de epidemie, nu are aceleași mijloace.

Însă directoarea Fondului Monetar Internațional Christine Lagarde a declarat că FMI, care a furnizat deja 41 de milioane de dolari Guineei, este „pregătit să facă mai mult, în cazul în care este necesar”, după ce s-a întâlnit vineri cu Alpha Condé, președintele acestei țări.

Organizația Médecins sans frontières (MSF) a avertizat joi că, odată cu recenta intensificare a numărului de cazuri noi în Guineea, centrul său pentru tratarea Ebola din capitala Conakry este aproape plin-ochi.

ONU a avertizat vineri că a obținut promisiuni în vederea unor donații în valoare de abia un sfert „de miliard de dolari, (bani) pe care încearcă să-i strângă pentru a combate epidemia”. „Timpul presează. Avem nevoie de mult mai mult”, a declarat adjunctul secretarului general al Organizației Jan Eliasson.

Ebola ucide aproximativ șapte bolnavi din zece. Infectarea are loc prin contact cu fluide corporale, iar perioada de incubație este cuprinsă între două și 21 de zile.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
NOILE REGULI pentru acești angajați din ROMÂNIA. Modificările au intrat deja în vigoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...